HENGENDE ELLER REN SPISS?: Det er spørsmålet for Per-Mathias Høgmo. Her de mest aktuelle kandidatene: Martin Ødegaard, Mats Møller Dæhli, Håvard Nielsen og Alexander Søderlund. MONTASJE: NTB scanpix
HENGENDE ELLER REN SPISS?: Det er spørsmålet for Per-Mathias Høgmo. Her de mest aktuelle kandidatene: Martin Ødegaard, Mats Møller Dæhli, Håvard Nielsen og Alexander Søderlund. MONTASJE: NTB scanpix

Spissplassen er Høgmos viktigste nøtt å knekke

Uten Joshua King er plassen ved siden av Tarik Elyounoussi ledig på topp for Norge.

SANDVIKA (TV 2): Joshua King fikk sitt definitive gjennombrudd på det norske landslaget i den forrige runden med landskamper.

King scoret mot Malta og var også god mot Bulgaria før han måtte ut med skade. Det så ut til at King hadde gjort plassen ved siden av mer etablerte Tarik Elyounoussi til sin egen.

Ryggskaden Blackburn-spilleren pådro seg plager ham fremdeles og gjorde ham uaktuell for kampene mot Estland og Aserbajdsjan.

Kan endre spillestil

Det betyr at landslagssjef Per-Mathias Høgmo kan måtte komponere laget annerledes. Både når det kommer til bemanning og hvilke spillertyper han bruker.

– Det kan både være aktuelt å spille med to rene spisser og med en hengende spiss ved siden av en annen spiss, det vurderer vi fortløpende, sier Per-Mathias Høgmo.

Det vil overraske om den ene av de to på topp uansett ikke er Tarik Elyounoussi.

– Tarik er bankers på laget, slår TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst fast.

Spørsmålet da er hvem som skal spille ved siden av ham. 

De aktuelle kandidatene er Håvard Nielsen og Alexander Søderlund om man går for samme typen spiss som sist, mens Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard kan være alternativer i en såkalt tierrolle bak en fremskutt spiss. Fredrik Gulbrandsen er et siste alternativ.

Tror ikke på endring med Tarik

Så lenge Joshua King er utilgjengelig tror ikke Årst på bruken av Møller Dæhli i den rollen.

– Jeg liker tanke på å bruke ham i den rollen, men da bør det helst være med King på topp, eller i alle fall en type som har luftstyrke og kan holde på ballen, sier Årst.

– Høgmo er ikke typen som låser seg fast i en spesiell måte å spille på, men med Tarik får du en spiller som er fantastisk god i bakrom, og da trenger du en med fysikk som kan spille ved siden av ham.

I utgangspunktet skulle man tro at Håvard Nielsen var favoritten.

– Håvard er et godt alternativ, han har mye av den samme kompetansen, så får vi se hva vi ender opp med, sier Høgmo.

Nielsen ikke like sterk

Håvard Nielsen kom inn og scoret sist, og Eintracht Braunschweig-spilleren har vært i bra scoringsform denne sesonge med fem mål på ti kamper i 2. Bundesliga.

Han er enig i at det er han av de aktuelle kandidatene som er likest King i spillestil.

– Jeg er god i boks og foran mål. Jeg har fått ganske god fart og en god spilleforståelse. Jeg har kanskje ikke helt den rå styrken som Joshua har, men har en del kraft jeg også, sier Nielsen til TV 2.

Han stod stod imidlertid over helgens serierunde etter problemer med lysken.

– Jeg kjenner meg bra nå, men det er alltid litt usikkert. Jeg får se om jeg kan spille på onsdag, men det er uansett søndag som er hovedfokus, sier Nielsen.

– Du kan si at spissplassen kanskje er den plassen det er mest konkurranse om akkurat nå.

Tester mot Estland

Estland-kampen er en anledning for Høgmo og apparatet hans til å både samspille laget og å teste spillere som er aktuelle.

Spillerne er i alle fall klare på at de bør spille på samme måten som de skal fremstå på mot Estland som Aserbajdsjan.

Tarik Elyounoussi er klar på at det for ham vil ha innvirkning på hans rolle hvem som spiller ved siden av ham.

– Å ha en kraftspiss ved siden av betyr at han blir den som ermøtende. Binder opp folk og som blir spilt på mens jeg går i bakrom og oppsøker rom. Med for eksempel Mats blir det mer at han blir den kreative, så må han finne rommene jeg kan løpe i, sier Elyounoussi som hevder han ikke er trygg på plassen sin.

– Det er vanskelig å si hvem og hva Per-Mathias velger. Han er en gammel luring, så det gjelder å vise seg frem.

Søderlund ville valgt Nielsen

De fem som er aktuelle for to spissplasser står registrert med totalt tolv scoringer for Norge. Tarik har ni av disse.

– Vi er en ung gruppe ennå. Jeg er blant dem som har flest kamper med 35. Jeg er helt sikker på at det vil komme mange mål fra denne gjengen, sier Elyounoussi til TV 2.

Alexander Søderlund har i likhet med Nielsen slitt med litt småskader, men han tror han skal være i stand til å bidra for landslaget i disse kampene.

– Skaden min er OK, det gjelder bare å få trent godt, slik at man føler seg i slag og er fit igjen. Jeg har et stykke igjen til mitt beste nivå, sier Søderlund.

– Hvem ville du ha valgt på topp?

– Jeg ville nok ha valgt Håvard Nielsen. Han har gjort det bra, scoret sist og spilte en bra kamp. Så vet jeg at jeg har sjansen til å spille meg til en fast plass om jeg tar muligheten.