I FYR OG FLAMME: Garry Brookes ble hjelpeløst vitne til at bilen hans gikk opp i flammer. Foto: Ross Parry
I FYR OG FLAMME: Garry Brookes ble hjelpeløst vitne til at bilen hans gikk opp i flammer. Foto: Ross Parry

Garry (48) skulle bare ta seg en e-sigarett

Garry Brookes mistet bil til 380.000 kroner etter å ha satt e-sigaretten sin til lading. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildet du ser over viser briten Garry Brookes (48) bil i fyr og flamme.

UTBRENT: Gary Brookes poserer ved den helt utbrente bilen sin. Foto: Ross Parry
UTBRENT: Gary Brookes poserer ved den helt utbrente bilen sin. Foto: Ross Parry

Fredag hadde den britiske snekkeren lyst på en e-sigarett, og satte den til lading i bilen mens han jobbet i et hus i hjembyen Rotherham.

E-sigaretten eksploderte, og bilen tok fyr. Fra stuevinduet kunne Brookes ikke gjøre annet enn å se på den brennende bilen mens han i vill panikk ringte nødnummeret.

Brannmenn kom fort til stedet, men da var det for sent. Bilen, som Brookes nylig hadde kjøpt for 380.000 kroner, var fullstendig utbrent.

Brannekspertene som har undersøkt bilen sier at de tror at e-sigaretten var koblet til laderen for lenge. E-sigaretten skal ha ligget på, eller nær, bilsetet, og varmen skal ha gjort at det tok fyr. Det spekuleres også på om det var selve laderen som eksploderte og forårsaket den voldsomme brannen. 

Nytt problem

– Antall branner forårsaket av e-sigaretter er stigende. For to år siden eksisterte ikke dette problemet, sier sikkerhetssjef Kevin Ronan ved South Yorkshire-brannvesenet. 

Og:

– Selv om e-sigaretter er et tryggere alternativ til tradisjonelle sigaretter, er de så populære nå at vi er nødt til å sørge for at folk lærer seg hvordan de lader dem på en sikker måte.

Brannvesenet advarer nå om å la e-sigaretter lade uten tilsyn.

– Rådene for e-sigaretter er egentlig akkurat de samme som for små elektriske apparater som mobiltelefoner og laptoper. Ikke bli fristet til å kjøpe billige umerkede ladere. Ikke la e-sigarettene lade mens du er ute av huset eller sover. Hold dem langt unna brennbare materialer, sier sikkerhetssjefen. 

Få røykere går over

Mens det i Storbritannia er 2,7 millioner e-sigarettrøykere, er det ifølge NTB rundt 50.000 nordmenn som røyker elektroniske sigaretter.

Enn så lenge er det ikke lov å selge e-sigaretter som inneholder nikotin over disk i Norge.

I Helsedirektoratet vil man heller ikke forhaste en legalisering. Der vil man utrede under hvilken form man eventuelt skal markedsføre e-sigaretten, om dette for eksempel skal introduseres som et legemiddel for røykeavvending.

– I tillegg kan dette bli noe som virker attraktivt på ungdommer, advarer Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Den største forskjellen mellom en e-sigarett og en vanlig sigarett er at den verken inneholder giftig kullos eller kreftfremkallende tjære.

Mindre nikotin

Den største forskjellen fra en vanlig sigarett er at e-siggen verken inneholder kullos eller kreftfremkallende tjære.

– Min konklusjon er at vi må lage et regelverk for e-sigaretten som letter tilgjengeligheten for uhelbredelige nikotinister slik at de får et skadereduserende inntak av nikotin, mener Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforskning.

En legalisering kan komme, men aller tidligst til neste år. Først skal det utredes både hos Helsedirektoratet og hos Folkehelseinstituttet.