Unik video viser Russlands mest hemmelige jagerfly utenfor Norge

TV 2 kan for første gang vise videobilder av jagerflyet med kallenavnet «Fullback».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste månedene har NATO-fly gått på vingene over 100 ganger for å avskjære russiske krigsfly.

De unike bildene i videoen øverst i artikkelen er tatt av norske kamppiloter og viser Russlands mest moderne og hemmelige jagerfly, da det forrige måned for første gang dukket opp utenfor kysten av Finnmark.

Hemmelig og avansert

Flyet av typen SU-34, med kallenavnet Fullback er knapt nok blitt avbildet og aldri tidligere sett utenfor norske farvann.

– Det er første gangen vi ser det i nordområdene, og det er første gangen vi ser det i eskortetjeneste rundt de strategiske langtrekkende bombeflyene til Russland, sier Morten Haga Lunde, sjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, til TV 2.

Flyet er produsert i ytterst få eksemplarer og er noe av det hemmeligste og mest avanserte russerne har.

Stor kapasitet

SU-34 «Fullback» er en to-seters taktisk jagerbomber utviklet fra jagerflyet SU-27, ifølge Wikipedia. Flyet fløy første gang i 1990.

Flyets gode rekkevidde ble demonstrert under en øvelse i juli 2010 da flere fly av typen SU-34 og SU-24 ble flyttet fra russiske baser i Europa til en base på Stillehavskysten, 6000 kilometer unna. Flere fly var fullastet med våpen. Mens SU-34 klarte seg med to drivstoffyllinger i lufta, måtte SU-24 ha påfyll tre ganger.

Den russiske militærflyaktiviteten utenfor Norge i slutten av oktober var unormalt stor, selv om året under ett har vært som tidligere.

Forsvaret: Har god oversikt

Russerne har krenket luftrommet over Sverige og Baltikum, øvd på bombeangrep mot Bornholm - og i Estland ble en etteretningsoffiser nylig kidnappet, fraktet over grensa og satt i fengsel i Moskva.

I februar i år fortalte TV 2 at Forsvaret har registrert et endret flyvemønster fra de russiske flyene. Flyene beveger seg mye lengre nord enn de har gjort tidligere år.

Haga Lunde tror ikke Norge har noe konkret å frykte, men bekrefter at Forsvaret holder øyne og ører åpne.

– Forsvaret har et godt blikk hva som skjer i Barentshavet og langs vår kyst, så vi har god oversikt over det som foregår, sier han til TV 2.

Se den unike videoen av det russiske jagerflyet i videovinduet øverst.