Sogndal rykket direkte ned

– Høstutgaven av Sogndal er ikke bedre enn et middelmådig 1. divisjonslag. 

Sogndal-Stabæk 0-2

Etter fire år på øverste nivå er det slutt for Sogndal: neste år blir de å se i 1. divisjon.

Det ble klart etter den siste runden i Tippeligaen søndag.

Utgangspunktet for hjemmelaget var enkelt: bare seier var godt nok. Samtidig måtte de håpe at Brann avga poeng mot Haugesund.

Høydepunkter kommer snart!

Ingen av kampene gikk etter planen: Brann vant i Haugesund, og Sogndal maktet heller ikke å slå Stabæk.

Det stod lenge 2-2 i Haugesund og 0-0 i Sogndal, noe som gjorde det spennende på Fosshaugane, men den spenningen drepte Luc Kassi og Franck Boli da de puttet hver sin gang i de siste tre minuttene.

– Vi er ikke bedre enn et middelmådig 1. divisjonslag
Hjemmelaget evnet aldri å komme tilbake. Det resulterte i at Brann knep kvalikkplassen, mens Sogndal rykker direkte ned til 1. divisjon.

Etter kampen var det en skuffet, men dønn ærlig, Ulrik Flo som måtte konstatere at nedrykket var et faktum.

– Det er trist. Jeg skulle gjerne sett at vi ble historiske med å holde Sogndal i Tippeligaen fem år på rad, men det klarte vi ikke. Det er utrolig surt å tenke på at det blir 1. divisjon neste år, sa han til TV 2 etter kampslutt.

– Ble dere for feige?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg følte at vi gjorde det vi kunne, men vi er ikke bedre enn det vi er. Jeg føler at vi gjorde det vi kunne. 

– Dere har bare vunnet én kamp siden 12. juni. Fortjener dere å være i Tippeligaen?

– Nei, det gjør vi absolutt ikke. Jeg føler at vårutgaven av Sogndal fortjente å være i Tippeligaen, men høstutgaven hadde ikke vært bedre enn et middelmådig 1. divisjonslag. Det er like greit at det blir som det blir, konstaterte Flo.

Kampen ble den siste for trener Jonas Olsson, og avskjeden ble langt fra den han hadde sett for seg.

– Det er utrolig trist. Vi har jobbet utrolig hardt alle sammen for å slå den rekorden. Men nå rykker vi ned, og vi har de poengene vi fortjener. Vi har ikke vært gode nok, sa svensken, som nå overlater jobben i å lede Sogndal til Eirik Bakke.

Målløs førsteomgang
Kampen kunne knapt ha fått en verre start for hjemmelaget, da speakeren på Fosshaugane etter bare fem minutter kunne fortelle de oppmøtte at Eirik Huseklepp hadde gitt Brann ledelsen i Haugesund.

Stemningen ble ikke akkurat bedre da han ikke lenge etter kunne informere om at Jakob Orlov hadde sendt bergenserne opp i 2-0.

Så lenge Brann vant, ville Sogndal automatisk gå ned en divisjon, men hvittrøyene ga ikke opp av den grunn.

Ulrik Flo fikk kampens første halvsjanse da han sendte en heading over mål etter syv minutters spill, og et kvarter senere var Tim André Nilsen nære på med et skudd fra distanse. 

Det var likevel bortelaget som fikk de største sjansene i førsteomgang.

Etter drøye halvtimen ble Fredrik Brustad spilt alene gjennom inne i 16-meteren, men fra skrått hold sendte han ballen langt over. Bare sekunder før pause var det Franck Boli sin tur til å prøve seg, men ivorianeren sendte ballen rett på Kenneth Udjus etter å ha kommet seg løs inne i boksen. 

Sene mål
Sogndal måtte fremover på banen i de siste 45 om de skulle ha sjanse til å berge plassen. Det åpnet naturligvis opp for Stabæk-kontringer.

Fem minutter ut i den andre omgangen burde de ha utnyttet en av de mulighetene.

Bæringene rullet opp på høyresiden, og alene på ti meter fikk Andrew Jacobson servert en nesten ferdigscoret pasning. Amerikaneren traff imidlertid helt feil, og ballen seilte langt tilside for mål.

Bare drøye 60 sekunder senere var det hjemmelaget sin tur til å prøve seg. Mahatma Otoo ble spilt gjennom inne i feltet, men i god posisjon mistet han til slutt kontroll over ballen, og en takknemlig Sayouba Mandé i Stabæk-buret fikk etterhvert hendene på ballen. 

Et stadig mer desperat hjemmelag resulterte i flere sjanser i begge ender av banen, men Luc Kassi beseglet Sogndals skjebne da han i det 87. minutt fikk allverdens med tid inne i 16-meteren og satte ballen forbi Udjus.

Da Boli økte til 2-0 med en lekker kanon av et skudd noen få minutter senere, var det slutt. Sogndal tapte, og rykker derfor ned til 1. divisjon.