Venn av Anand: – Han følte seg sjanseløs mot Carlsen

Forfatter tror det meste taler for Carlsen-seier i VM.

Følg sjakk-VM og chat med Erle i livesenteret!

SOTSJI (TV 2): Mens første parti mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i VM-matchen for ett år siden ble en nervøs affære, som endte med en rimelig rask remis, ble årets første parti en fem timer lang thriller der begge spillerne viste selvtillit. Med svarte brikker klarte regjerende verdensmester Carlsen å presse Anand, men resultatet ble til slutt remis og et halvt poeng til hver.

Forfatter Aage Sivertsen er i Sotsji for å skrive siste kapittel i en bok om Carlsen og det psykologiske aspektet i sjakk. Han har fulgt både den regjerende verdensmesteren og Anand i flere år, og mener lørdagens resultat viser hvilket overtak Carlsen har på sin indiske VM-rival.

Forfatteren var den første som fikk Anand til Norge, da han inviterte til en turnering i Kristiansund i 2010. Etter turneringen dro de to til Svalbard sammen, og Sivertsen beskriver seg selv som en venn av inderen. 

– Jeg husker han ga uttrykk for at Magnus hadde blitt veldig god. Han toppet verdensrankingen allerede da, og Anand hadde kolossal respekt for han. Jeg tolket det som at han følte seg sjanseløs om det skulle bli en VM-match mot Magnus, og det viste seg å stemme - i Chennai var det game over nesten før det var halvspilt, sier Sivertsen til TV 2.

Selv om han holder Carlsen som soleklar favoritt til å vinne VM-matchen, gir han Anand en liten mulighet.

– Det er nesten naturstridig at Anand skal vinne. Hans eneste sjanse er å ha et godt team bak seg og gode forberedelser. Hvis han først får han en seier, blir det farlig, for han er ekspert på å spille remis, mener Sivertsen.

– Men i Chennai var Team Carlsen mye bedre enn Team Anand. I år har Magnus i tillegg Peter Heine Nielsen på laget, som jobbet for Anand i mange år. Mye taler for seier til Magnus, men Anand har skiftet ut nesten hele staben, og kan ha en mulighet.

Andre parti mellom Carlsen og Anand spilles søndag fra 13.00 norsk tid. Carlsen har fordel av hvite brikker.