Brann berget kvalikplassen: – Vi skal ta vare på muligheten

Brann avsluttet sesongen med seier borte mot FK Haugesund.

Haugesund-Brann 2-3

Se videosammendrag i vinduet øverst!

Bergen/Haugesund Stadion (TV 2): Brann tok en svært dramatisk 3-2-seier borte mot Haugesund søndag. Nå venter kvalifiseringsspill på bergenserne.

Brann-veteranen Azar Karadas gledet seg stort etter av den viktige 14. plassen var sikret.

– Nå har vi fått en ny mulighet, og den skal vi ta vare på. Dette er vi veldig fornøyde med, sier han til TV 2.

– Kampen var veldig bra kampen sett under ett. Jeg synes vi vant fortjent, sier Karadas.

Andreas Vindheim satte til slutt inn 3-2-scoringen som sikret seieren. Det smakte godt for unggutten.

– Jeg visste allerede at Sogndal hadde tapt, men det var deilig å avgjøre kampen selv. Vi var ikke avhengige av at Sogndal ikke måtte vinne, sier han til TV 2. 

Forutsetningene for Branns siste kamp i Tippeligaen var enkle. Med seier ville de sikre kvalifiseringsplassen. Med alle andre resultater var rødtrøyene avhengig av at ikke Sogndal gjorde den jobben som var krevd av dem hjemme mot Stabæk.

Brann fikk en kjempestart og ledet 2-0 i Haugesund etter scoringer av Erik Huseklepp og Jakob Orlov, men så ut til å rote seg bort på ny med to baklengsmål i Rogaland. Kampen fikk en ekkel vending da Kristoffer Barmen fikk det som så ut til en stygg nakkeskade, men heldigvis ser det ut til å gå bra med unggutten.

Skaden førte også til tolv minutters tilleggstid, noe som kunne ledet til dramatiske sluttminutter, men ettersom det ble klart at Sogndal tapte 0-2 hjemme fra Stabæk ble det i stedet jubel fra Brann-tilhengerne allerede før overtiden i Haugesund tok til.

Som om ikke det var nok scoret Brann også seiersmålet i det 99. minutt, da Andreas Vindheim var iskald alene med keeper. Dermed vant Brann 3-2 og sikret kvalikplass.

Les også: Sogndal rykket direkte ned

Slik foregikk det hele: Pangstart!
Brann åpnet forsiktig på «Gamlo», og Haugesund tok initiativet. I løpet av de første fem minuttene fikk både Daniel Bamberg og Maic Sema teste skuddfoten uten at noen av dem var i nærheten av å sette inn kveldens første scoring.

En som derimot hadde stilt inn høyrefoten var altså Branns Erik Huseklepp. Jakob Orlov ble spilt gjennom på høyresiden og med en nydelig presis pasning fant svensken Huseklepp, som like presist satte ballen til høyre for Per Morten Kristiansen i FKH-målet.

Og bare noen får minutter seinere var det servitør Orlovs tur til å få Brann-fansen til å senke skuldrene ytterligere. Med sin første scoring siden kampen mot Aalesund 8. august doblet svensken Brann-ledelsen, etter at han fikk stå alene inne i Haugesund-feltet og ta ned et innlegg fra høyreback Andreas Vindheim.

Giganttabbe av Branns keeper
Selv om TV 2s mann på Haugesund Stadion Ivar Hoff trodde Brann gikk opp i 3-0 like etter (se video nede i saken), så var det altså i andre enden at det neste målet skulle komme. Med god hjelp fra en ufattelig slepphendt Piotr Leciejewski i Brann-målet, kunne Christian Gytkjær kjempe inn sin 15. Tippeliga-scoring for sesongen.

Etter en nervøs avslutning på den første omgangen, blåste dommer Tom Harald Hagen til pause på stillingen 2-1 til gjestene fra Bergen.

– Det er én omgang igjen. Men vi spiller bra og er solide defensivt. Dette er uansett ikke avgjort, oppsummerte Brann-kaptein og målscorer Erik Huseklepp til C More før han tuslet i garderoben.

2. omgang startet med at Stéphane Badji grisetaklet Eirik Mæland og ble belønnet med gult kort. I minuttene etter hadde både Haugesund og Brann sine halvsjanser, uten at noen av dem resulterte i scoring.

Da det – i hvert fall for alle bergensere – nervepirrende oppgjøret akkurat hadde passert timen, satte Daniel Bamberg ballen elegant i mål. Men målet ble annullert for offside.

I samme situasjon ble Kristoffer Barmen liggende bevegelsesløs på banen. Kampen ble stanset i nesten et kvarter, men til slutt fikk hjelpemannskaper fra Røde Kors båret Barmen av banen og videre inn i ambulansen.

Følg utviklingen av Barmens situasjon her!

Da kampen etter hvert kom i gang igjen tok det ikke mange minuttene før utligningen kom på Haugesund Stadion. Med et realt perlefrispark fra kanten av 16-meteren, curlet Kristoffer Haraldseid ballen i den lengste hjørnet bak Leciejewski. Dermed stod det 2-2, og mange Brann-supportere fryktet nok hva som kunne komme.

Det kunne blitt ekstremt spennende sluttminutter, men ettersom Sogndal altså tapte sin kamp mot Stabæk skjønte Brann-supporterne at kvalikplassen var sikret uansett hvordan det kom til å ende i Haugesund.

Dermed ble de tolv overtidsminuttene langt ifra like spennende som det de kunne blitt, og med lave skuldre var det i stedet Brann som scoret på overtid. Andreas Vindheim satte iskaldt ballen i nettet da han ble spilt alene med keeper ni minutter på overtid.

Møter vinneren av Mjøndalen og Bærum i kvalik
I kvalifiseringskampen møter Brann vinneren av Mjøndalen og Bærum (kampen spilles søndag 16. november).

Kvalifiseringen spilles over to kamper, hjemme og borte. Kampene skal i utgangspunktet spilles 19. og 23. november, men hvis Brann har flere spillere ute på landslagsoppdrag vil kampene «forskyves» til 23. og 26. november.

Slik endte Tippeligaen 2014 (altomfotball.no)

Slik startet lagene:
Haugesund:
Kristiansen, Skjerve, Cvetinovic, Andreassen, Våge Nilsen, Bamberg, Mæland, Haraldseid, Stølås, Sema, Gytkjær.
Brann:
Leciejewski, Vindheim, Grønner, Jonsson, Mojsov, Haugen, Barmen, Badji, Askar, Orlov, Huseklepp.