Her kjøles den nyfødte jenta ned til 33,5 grader

HAUKELAND SYKEHUS/BERGEN (TV 2): Den lille jenta hadde navlestrengen rundt halsen da hun ble født for ti dager siden. På grunn av oksygenmangel fryktet legene hjerneskade, og valgte å kjøle henne ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den lille jenta hadde navlestrengen rundt halsen og pustet ikke da hun ble født på Voss sykehus i Hordaland forrige torsdag. Legene klarte å gjenopplive henne, men fryktet hjerneskade på grunn av surstoffmangel. I alle hast ble hun sendt med luftambulanse til Haukeland universitetssjukehus.

Der tok de på henne kuldevest og kjølte jenta ned til 33,5 grader.

– Hun føler smerte på akkurat samme måte som andre. Hvis vi hadde hatt en kroppstemperatur på 33 grader ville det vært ubehagelig. Derfor gir vi henne morfin kontinuerlig, sier overlege Tanja Pedersen ved nyfødt-intensiv-avdelingen ved Haukeland universitetssjukehus.

OVERLEGE: Tanja Pedersen sier de ikke kan gi garantier, men prognosene til å bli helt frisk er gode. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2
OVERLEGE: Tanja Pedersen sier de ikke kan gi garantier, men prognosene til å bli helt frisk er gode. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2

Gode prognoser til å bli helt frisk

I 72 timer ligger den nyfødte jenta nedkjølt. Deretter varmes hun gradvis opp igjen til normal kroppstemperatur.

Det store spørsmålet er om aktiviteten i hjernen er normal, eller om hun har pådratt seg en hjerneskade. TV 2 er med når legen vurderer MR-bildene som er tatt av jenta tre og et halvt døgn etter at hun kom til verden.

Se de magiske øyeblikket da jenta blir vekket til live igjen øverst i saken!

– Det vi ikke vil se er hvite eller mørke flekker i hjernen. Det indikerer hjerneskade. Her ser alt heldigvis normalt ut. Vi gir ingen garantier, men så langt ser det ut som at hun er gode prognoser til å bli helt frisk, sier overlege Tanja Pedersen.

Hvert år kjølebehandles 60-80 nyfødte barn i Norge.

Nedkjøling som behandling

Det er velkjent at nedkjøling kan virke positivt på personer som havner under vann, eller under et snøskred. Mindre kjent er det at nedkjøling brukes bevisst for å behandle nyfødte med surstoffmangel.

KJØLEVESTEN AV: Etter 72 timer med kjølevest ble den lille jenta gradvis varmet opp. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2
KJØLEVESTEN AV: Etter 72 timer med kjølevest ble den lille jenta gradvis varmet opp. Foto: Jan Kåre Gåsemyr/TV 2

– Det kan virke brutalt . Jeg pleier å si til foreldrene at det kan sammenlignes med å stikke hånda i kaldt vann når man brenner seg eller ta på en ispose når man vrikker ankelen. Det gjør man for å begrense skaden. På samme måten senker man hjernens aktivitet og hindrer at nervecellene får skader, sier forsker Marianne Thoresen ved Universitetet i Oslo.

Thoresen var den første i verden som kjølte ned et spedbarn med denne metoden. Forskningen hennes førte til at metoden nå benyttes i hele den vestlige verden.

– Ved nedkjøling reduserer man faren for død eller hjerneskade med 25 prosent. Nå jobber vi med å bli enda flinkere, sier professor Marianne Thoresen.

Tydelige tegn på framskritt

Samme dag som den nyfødte jenta får av seg kuldevesten viser hun tydelige tegn til framskritt. Blikket er klart og hun suger på en smokk.

Åtte dager etter den dramatiske fødselen får den lille jenta forlate sykehuset sammen med sine foreldre.

– Vi er glade for at denne behandlingsformen nå får oppmerksomhet og ønsker å bidra med å vise fram vår datter. Utover det ønsker vi nå være anonyme, sier faren til TV 2.