HJERTETRØBBEL OG STRESS: Ensomhet kan føre til en lang rekke sykdommer. Under kan du lese hvilke. Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox
HJERTETRØBBEL OG STRESS: Ensomhet kan føre til en lang rekke sykdommer. Under kan du lese hvilke. Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

Så skadelig er ensomhet for kroppen din

Blir du oftere syk når du føler deg alene? Det er en god grunn til det. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ensomhet er den største folkesykdommen i Norge, ifølge Røde Kors.

FORSKER: Professor Bruce Rabin har forsket på ensomhet i en årrekke. Foto: University of Pittsburgh
FORSKER: Professor Bruce Rabin har forsket på ensomhet i en årrekke. Foto: University of Pittsburgh

Forsker og professor Bruce Rabin ved University of Pittsburgh Medical Center forklarer overfor hvorfor Health.com ensomhet er så helsefarlig. 

Intervjuet kommer i kjølvannet av en undersøkelse foretatt av University of Chicago, hvor det ble avdekket hvor skadelig ensomhet faktisk kan være.

– Ensomme mennesker har flere fysiske og psykiske helseproblemer enn de som føler seg koblet til andre, forklarer Rabin overfor nettstedet. 

Når man er ensom, produserer hjernen stresshormoner som for eksempel kortisol.

– Dette kan føre til depresjoner. Faktisk kan sosial omgang hjelpe en med mild eller moderat depresjon, sier professoren og forskeren. 

Mer usunn mat

Undersøkelsen viser også at ensomme mennesker spiser mer usunt, og at dette i seg selv kan være helsefarlig.

– Lager du mat for andre mennesker, er det større sjanse for at du lager et sunnere måltid med ulike mattyper, enn hvis du bare slenger sammen noe til deg selv, forklarer Rabin. 

I Harvard University-undersøkelsen «Living Alone and Cardiovascular Risk in Outpatients at Risk of or With Atherothrombosis» kom det i 2012 frem at middelaldrende som bor alene har 24 prosent større sjanse for å dø av hjertesykdommer enn ikke-ensomme.

– Siden ensomme ikke har god sosial støtte, er de mer tilbøyelige for stress, som igjen øker sannsynligheten for hjertesykdom. Vi vet at økt mengde stresshormoner øker kolesterolet. Og er du ensom, er det mindre sannsynlighet for at du er aktiv og spiser skikkelig. Føler du deg ikke bra, er det mindre sjanse for at du henvender deg til noen som kan få deg til å oppsøke lege, sier han. 

I tillegg er ensomme mindre aktive enn ikke-ensomme, noe som igjen påvirker helsen.

Svekker immunforsvaret

Ensomhet kan også svekke immunforsvaret. Dette kom frem i en undersøkelse foretatt av Ohio State University i 2013.

Ensomme mennesker produserer mindre betennelsesdempende proteiner enn ikke-ensomme, og dette kan føre til blant annet diabetes 2, Alzheimers sykdom og leddgikt. 

Rabins råd mot ensomhet er ikke nødvendigvis å bare komme seg ut blant folk. Han mener at løsningen kan være å hjelpe andre. 

– Du kan være kjempesosial og være sammen med venner hver kveld hele uka, og likevel føle deg ensom. Mitt forslag? Frivillig arbeid! Å gjøre noe for andre gir deg bedre humør, og du møter mest sannsynlig gode sjeler som du føler en kobling til, som igjen fører til at du føler deg mindre ensom, sier han.