KREVER HJELP: Syv ordførere fra Vestlandet har skrevet et brev med fire konkrete krav til staten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KREVER HJELP: Syv ordførere fra Vestlandet har skrevet et brev med fire konkrete krav til staten. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Flom-ordførere med fire krav til Erna

Statsminister Erna Solberg møter ordførere fra syv flomrammede kommuner 19. november.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flommen på Vestlandet gjorde skader for flere hundre millioner kroner. TV 2 har tidligere fortalt om ordførere landet over som mener det må bli enklere å få hjelp av staten etter å ha blitt rammet av naturkatastrofer. 

I kjølvannet av flommen på Vestlandet, får nå både regjeringen og Stortinget konkrete krav av grasrota, i form av et brev signert av syv vestlandsordførere. 

– Flommen som rammet deler av Vestlandet forrige uke har igjen satt fokus på nasjonale ordninger i sammenheng med større naturkatastrofer. Det har i flere sammenhenger vært poengtert at nasjonale etater må ha nok ressurser for å kunne ivareta de oppgavene de er satt til å løse på vegne av nasjonen Norge, skriver ordførerne i brevet. 

KRAV: Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim har sammen med seks andre Vestlands-ordførere skrevet et brev hvor de kommer med fire krav til Stortinget og regjeringen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KRAV: Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim har sammen med seks andre Vestlands-ordførere skrevet et brev hvor de kommer med fire krav til Stortinget og regjeringen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ordførere i syv kommuner har nå i fellesskap forfattet et brev adressert til de sentrale myndigheter, hvor de kommer med fire spesifikke krav. Innfris disse, mener ordførerne at landets kommuner vil stå bedre rustet mot fremtidige naturkatastrofer. 

Fire krav

De syv ordførerne står samlet om følgende krav:

  1. Økte rammer til NVE som er i samsvar med økningen i hendelser grunnet klimaendringer. Andre etater som trenger det samme, må også få økte rammer.
  2. Etterslepet som nå er opparbeidet av for lave budsjett over tid, må dekkes inn av ekstrabevilgninger nå.
  3. Det må bevilges penger til et nasjonalt naturskadefond for offentlig infrastruktur, slik at det ved store kriser er midler tilgjengelig for regjeringen til rask og effektiv bruk.
  4. Flomkatastrofene i de kommunene vi representerer er samlet av en slik størrelse vi ber regjering og Stortinget om å straks bevilge nødvendige midler til akuttfasen, gjenoppbygningsfasen og sikring for fremtiden.  

Brevet er signert av ordførerne i Årdal, Vik, Aurland, Stryn, Odda, Voss og Lærdal. 

Til Oslo 19. november

Det er ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, som har tatt initiativ til brevet. De seks andre ordførerne stiller seg bak budskapet, og de går nå samlet til krav mot sentrale myndigheter.

Både statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tord Lien besøkte selv flere av de flomrammede kommunene. Erna Solberg gjorde det da klart at hun ville invitere flere av de rammede kommuners ordførere til Oslo, for å diskutere hvordan staten best kunne hjelpe kommunene. 

TV 2 kjenner til at dette møtet skal finne sted 19. november. 

Forventer at staten betaler

TIL OSLO: Ordførere i flomrammede kommuner er invitert til Oslo  av Statsminister Erna Solberg. Der vil de kreve hjelp fra staten. Her blir Solberg vist rundt av Odda-ordfører John Opdal.Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TIL OSLO: Ordførere i flomrammede kommuner er invitert til Oslo  av Statsminister Erna Solberg. Der vil de kreve hjelp fra staten. Her blir Solberg vist rundt av Odda-ordfører John Opdal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Blant dem som har underskrevet brevet, er Odda-ordfører John Opdal. Han sier til TV 2 i kveld at han forventer at staten dekker de kostnadene kommunen har hatt med flommen som rammet Vestlandet. 

– Samtidig forventer vi at de øker budsjettrammen til NVE, slik at de kan utføre nødvendig sikringsarbeid i de rammede kommunene, sier Opdal.