DETTE VIL MANCHESTER UNITED-FANSEN SE MER AV: James Wilson drømmedebuterte mot Hull i mai. Foto: Martin Rickett/Scanpix
DETTE VIL MANCHESTER UNITED-FANSEN SE MER AV: James Wilson drømmedebuterte mot Hull i mai. Foto: Martin Rickett/Scanpix

I dag kan han erstatte van Persie: Dette er James Wilson

– Han kan bli en superstjerne i løpet av få år, sier tidligere storspiller om 18-åringen.

Se Manchester United-Crystal Palace 16.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Manchester United opplever sin tøffeste sesongstart siden 1986 - sesongen da Sir Alex Ferguson ble hentet til klubben som erstatter for Ron Atkinson.

Deres 13 poeng på de første ti seriekampene er langt i underkant av hva supporterne hadde forventet under lagets nye manager Louis van Gaal (og fire færre enn under David Moyes forrige sesong), og hjemme mot Crystal Palace må de røde djevlene tilbake på vinnersporet dersom det ikke skal begynne å ulme rundt deres nederlandske sjef.

Og kanskje kan veien til suksess ligge i å la en annen nederlender - Robin van Persie - hvile, og erstatte ham med en unggutt fra egne rekker? Flere engelske medier spekulerer i hvert fall i at James Wilson snart vil få muligheten fra start for gigantene fra Manchester.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Den engelske avisen The Mirror hadde tidligere i uken en lengre presentasjon av 18-åringen, som etter sommerens salg av Danny Welbeck og utlånet av Javier Hernández nå er fjerdevalg på spissplass på «drømmenes teater».

Wilson debuterte med bravur og scoret to ganger i Ryan Giggs' trenerdebut mot Hull i mai, men på de tre kampene som innbytter denne høsten har scoringene uteblitt. For U21-laget har han dog levert seks scoringer, og nå er det mange som tror at selveste van Persie kan måtte vike plass lørdag.

Det er i hvert fall ingen tvil om at van Gaal har tro på Wilson, noe som blant annet kom til syne da han i sommer stod bak draktnummerskiftet fra fjorårets 47 til årets 49.

– Siden jeg er spiss så ville sjefen at eg skulle ha ni i nummeret mitt, og 49 var det nærmeste, sa Wilson til MUTV tidligere i sesongen

Van Gaal har tidligere uttalt at ingen av stjernene kan være sikker på plass, uavhengig av prislapp.

– Hvis jeg kan få noen minutter her og der, så kan jeg forhåpentligvis få min mulighet litt lengre fram i tid, har Wilson tidligere uttalt til klubbens egne hjemmesider . 

Oppdaget som sjuåring
Wilson ble først oppdaget av de ansvarlige på Manchester Uniteds verdensberømte akademi som sjuåring, og ble del av klubben kort tid senere. I de drøye ti årene som har fulgt har han jobbet seg oppover, og har til enhver tid spilt på et nivå betraktelig høyere enn egen alder.

U18-debuten kom som 15-åring, mens han forrige sesong var blant de mest sentrale for U21-laget som gikk hele veien til finalen i sluttspillet etter å ha blitt nummer tre i U21-ligaen. Forrige sesong scoret Wilson faktisk for både U18-, U19-, U21- og seniorlaget til Manchester United i løpet av en og samme sesong!

– Han er en scoringsmaskin. Han er slik som det der på trening og scorer hele tiden, sa Michael Carrick om unggutten etter at han scoret mot West Ham for U21-laget for drøyt to uker siden.

Men der mange storscorere før ham utelukkende har scoret målene fra kort avstand og vist seg som målsniker, har Wilson på U21-nivå vist at han er vel så god når det gjelder langskudd. Kombinasjonen av dødelige avslutningsegenskaper og ekstrem fart og akselerasjon har gjort ham til ett av de mest spennende navnene på mange år i et akademi som har fostret verdensstjerner på verdensstjerner.

– Hvis han har hodet på rett plass kan han bli en superstjerne i løpet av få år. Han har mye arbeid igjen å gjøre, men han kan bli like god som enhver som har spilt for klubben på lang, lang tid, har Nicky Butt sagt.

Les også: «Class of 92» tilbake på fotballbanen
Les også:
Medietreningen til purunge David Beckham (17): – Dommerne var elendige 

Hurtighet, akselerasjon og en slepen venstrefot er karakteristikker som også kjennetegnet hans nåværende assistentmanager Ryan Giggs, men de fleste regner med at han vil markere seg først og fremst som spiss og ikke som kantspiller de nærmeste årene.

– Han er en naturlig målscorer, men han har mer til spillet sitt enn det. Han kan løpe mot spillere, han har hurtighet og han er en smart spiller, har Giggs sagt.

Ser opp til Owen og Henry - samt Manchester United-stjerner
Tidligere denne uken fikk Wilson i oppgave å nevne fem angripere som har inspirert ham, noe som ledet til overskrifter i Manchester Evening News. I tillegg til lagkamerat Wayne Rooney og tidligere de Manchester United-stjernene Ruud van Nistelrooy og Cristiano Ronaldo nevnte han nemlig to spillere som først og fremst er kjent fra andre klubber.

Michael Owen, som riktignok har en karriere i Manchester United bak seg, er nemlig best kjent fra sin tid i Liverpool, mens Wilsons femte valg var Thierry Henry, en mann som skapte mye problemer for de røde djevlene i sin tid.

– Henry var så lenge i Arsenal og så dro han til Amerika og gjorde karrière der. Han kan spille i hvilket som helst lag. Det var strålende å se ham score så mange mål, selv om noen av dem var mot United, sa Wilson.

Knakk ankelen for tre år siden
Dersom Wilson selv skal kunne bli en mann unge spillere ser opp til om noen år, er han avhengig av å holde seg unna de største skadene. 

Med hurtighet og akselerasjon som to av sine største ferdigheter vil en unggutt alltid være utsatt for skader, og da han knakk ankelen i den andre kampen i 2011/12-sesongen trodde mange at talentet ville visne hen. Etter fem måneder var han dog tilbake, og forrige sesong preget kun småskader en ellers begivenhetsrik sesong.

Dersom han holder seg skadefri er det mye som tyder på at han altså kan bli det neste store som kommer ut av Manchester Uniteds akademi. Så gjenstår det å se om han får muligheten allerede denne lørdagen.

Se Manchester United-Crystal Palace 16.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!