Carlsens manager kritisk til VM-arrangørens bortforklaring

Liker ikke manglende glassvegg.

SOTSJI (TV 2): Det har vært knyttet stor spenning til om den russiske VM-arrangøren ville bli ferdig med lokalene til første parti lørdag. Så sent som fredagkveld holdt arbeidere fortsatt på med å få alt ferdig.

- Alt var ikke klart i dag, men det jeg så, var ganske tilfredsstillende. Glassvegg ville vært en fordel, men det er ikke mulig denne gangen, så vi må finne en annen løsning, sa Magnus Carlsen på fredagens pressekonferanse.

Nettopp glassveggen har vært et hett tema. Til fjorårets VM-match i India var det bygget en glassvegg mellom despillerne og publikum, men i Sotsji er det kun et gjerde som skiller de to spillerne fra tilskuerne.

- Vi håper det fører til at de som kommer for å se får føle på intensiteten. Vi vil gjenskape sjakk slik den var på 60-tallet, var arrangementansvarlig, Ilya Merenzon, sin forklaring på pressekonferansen.

- Sjakk bør moderniseres
Det mener Carlsens manager, Espen Agdestein, er tull.

- Det er ikke en spesielt god ide. Sjakk bør moderniseres og ikke tas tilbake, sier han til TV 2.

- Det var umulig å ha en glassvegg fordi det er så høyt under taket. Det ble snakket om å lage et nett som skulle hindre utsyn, men det ble ikke noe av. Nå har de jobbet med lyssettingen, som gjør at det er veldig mørkt i salen og spillerne ikke ser ut i publikum.

Selv om forholdene ikke er optimale, tror Agdestein regjerende verdensmester Carlsen vil klare seg bra.

- Jeg er spent på å høre hva han sier etter partiet, men Magnus er flink til å fokusere og vil nok klare å ikke legge merke til publikum.

- De jobbet til langt på natt
På fredagens åpningsseremoni ble det klart at Carlsen åpnet VM-matchen med svart, i motsetning til i fjor, da han fikk fordel av hvit i første parti.

Carlsen sa til TV 2 at han var veldig fornøyd med trekningen, og gikk rett på hotellrommet sitt for å forberede seg sammen med sekundantteamet ledet av Peter Heine Nielsen.

- Heine Nielse og hans team er de som har jobber hardest. Magnus holdt ikke på så lenge i går, og har prøvd å slappe av mest mulig.