– Hallén er, som fotballpamper flest, mest opptatt av penger

Erling Kagge mener fotballpresidenten er ute etter å tjene penger på tvisten etter boken «Fotballagenten». – Frekt, kontrer Halléns advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en kjølig stemning mellom Yngve Hallén og forfatter Knut Høibraaten og Kagge Forlag etter publiseringen av boken «Fotballagenten».

I boken blir Hallén koblet til korrupsjon i forbindelse med en spillerovergang til Sogndal.

Fotballpresidenten har reagert sterkt på påstandene, og har svart med å saksøke Kagge Forlag og forfatteren for 240.000 kroner.

– Ute etter penger

Personene bak boken mener Fotballpresidenten ikke vil få frem alle fakta.

Norges Idrettsforbund har startet en granskning gjennom firmaet BDO i sakens anledning, og torsdag ble Kagge og Høibraaten intervjuet av granskerne.

– Vi setter stor pris på at Norges Idrettsforbund følger opp saken og får fakta på bordet, i motsetning til Yngve Hallén som først og fremst som fotballpamper generelt er mest opptatt av penger, sier Erling Kagge til TV 2.

– Vi reagerer negativt på fotballpresident Yngve Hallén som kun har vært opptatt utad å tjene penger på denne saken. Han krever forfatter, redaktør og forlag for hundretusener av kroner. Han burde heller ha fokus på å få fakta på bordet. 

Yngve Hallén uttaler seg for øyeblikket bare gjennom advokat Jon Wessel-Aas i sakens anledning.

Avfeier påstandene

Advokaten avfeier påstandene.

– Det er selvsagt bare tull og tøys at han gjør det for pengene sin skyld, og det hadde de visst om de hadde brydd seg om å gjøre litt undersøkelser. Det ble gjengitt både i Dagbladet og VG at vinner han frem i denne saken så vil han ikke beholde pengene selv, men gi de til et veldedig formål, sier Wessel-Aas til TV 2.

– Det er egentlig ganske frekt av Kagge å komme med disse uttalelsene. Både forlaget og forfatter har gitt  fullstendig blaffen i å høre med Hallén om disse påstandene før de publiserte boken. Måten han da kan renvaske seg på er å gå via domstolene.

På grunn av at Fotballpresidenten i sitt virke også jobber internasjonalt trenger han et håndfast bevis på at han er uskyldig.

– Han har en selvfølgelig rett til å avvise de beskyldningene som grunnløse, og han har behov for å få slått det fast via en dom. Boken lever nå sitt eget liv og innholdet sprer seg også internasjonalt, sier Wessel-Aas.

Han hevder også at det var Fotballforbundet som satte granskningen bort til Idrettsforbundet.

Gitt tilgang til mailboksen

I boken omtales både kampfiksing og andre forhold som er potensielt kritiske, og som skal granskes.

Forfatter Knut Høibraaten snakket med TV 2 etter at han hadde vært inne til intervju hos BDO. Han har gitt granskerne tilgang til e-postkontoen sin.

– De ønsker å få bekreftet at denne mailen mellom meg og Marcin Hakman i Polen var ekte. Da ville de ha tilgang til mailboksen min, så jeg ga de like godt tilgang til hele mailboksen min. Nå har de fått tilgang på et titalls tusen mail og de trekker ut de mailene som er viktig for dem, sier Høibraaten til TV 2.

– For meg er det kjempefint å få verifisert at den er ekte, for jeg vet at den er ekte.

Svaret på e-postens ekthet og resultatet av granskningen kommer ikke ennå.

– De kan se alle mailene mine, fra elskerinner og alt som er. Det tar sin tid, det er mange beundrere der ute, flirer Høibraaten.

Levert inn lisensen

I boken er det uansett ikke bevist at penger faktisk skiftet eier i forbindelse med overgangen.

I e-posten skriver Hakman at han hadde avtalt en pris på 5000 euro under bordet med Sogndal og Hallén. Dersom e-posten viser seg å være hold i, er det et formål med granskningen å 

– Det er viktig å få fakta på bordet og sjekke om e-posten er ekte eller ikke. Det mener vi den er, selvfølgelig. Dernest er det å se om det er noe i påstandene for øvrig og antagelser osv. Verken forfatter eller forlag har noen formening om pengene faktisk ble utbetalt, poengterer Kagge.

Mannen bak boken «Fotballagenten» er ikke lenger fotballagent.

Den eneste kontakten han sier han har hatt med NFF etter boklanseringen er at han har levert inn agentlisensen.

– Jeg levert inn inn lisensen min på det jeg vil si var en oppfordring fra Fotballforbundet. Man kaller det kanskje noe annet andre steder, men på oppfordring har jeg levert inn lisensen min. Så nå er jeg styrt av norske lover, og ikke Fotballforbundet sine lover, sier Høibraaten.