Skulle hedres med Phelps og Bolt - bare Bjørndalen dukket opp

Ole Einar Bjørndalen ble i dag hedret som «Beste mannlige utøver i Sotsji-OL». 

Bangkok (TV 2): Fredag arrangerte Association of National Olympic Committees (ANOC) for første gang en prisutdeling for de beste idrettsutøverne i forrige sommer- og vinter-OL.

I Bangkok ble Ole Einar Bjørndalen hedret med prisen for «Beste mannlige utøver i Sostji 2014» etter sine to gull. 

– Det var en enorm følelse da jeg fikk vite at jeg hadde vunnet prisen. Det er veldig stort, og det er også stort for skiskyting å vinne en pris. Interessen for skiskyting øker globalt, noe som selvfølgelig er veldig bra for sporten, sa Ole Einar Bjørndalen til TV 2 på flyet ned til Bangkok. 

Bjørndalen som er tidenes mestvinnende vinterolympier med 13 OL-medaljer, er stemt frem som prisvinner av representanter fra alle de 204 olympiske komiteene i IOCs medlemsland. 

– For det første vil jeg takke alle de nasjonele olympiske komiteene. Det er en stor ære å få denne prisen. Jeg er veldig takknemlig for at dere valgte meg, i en verden med ekstremt sterke og unge atleter. Kanskje var alder foran skjønnhet et kriterie? spøker Bjørndalen på scenen i Bangkok.

– Noen av dere trodde kanskje dere ga denne til en utøver som ville legge opp i en alder av 40, men jeg vil informere om at jeg vil fortsette i to sesonger til og legge opp etter VM i Oslo i 2016. Jeg er fremdeles ekstremt motivert, og blir mer motivert av en pris som dette, fortsetter han.

– Skulle gjerne gått et OL til, men...

Etter utdelingen forteller han at talen, med «age before beauty» var innøvd.

– Age before beauty ja, haha. Jeg har prøvd den noen ganger ja, så jeg måtte forberede den.

– Er det litt vedmodig siden det var ditt siste OL hvis du ikke forlenger med enda to år?

– Ja, dette var mitt siste OL. Jeg skulle gjerne ha gått et OL til, men får prøve å ta vare på helse og kroppen litt også. Så da blir det Oslo-VM som blir det siste.

Under 24 timer i Bangkok
Men selv om prisen henger høyt for 40-åringen var han likevel i tvil om han skulle reise den lange veien. Utdelingen kom på nesten verst tenkelig tidspunkt, og han la opp til å kun være 18 timer i Thailand for å ikke spolere sesongoppkjøringen. 

– Det er veldig ekstremt, for det er en veldig ekstrem tid som vi er i nå. Det er kun halvannen uke til den norske åpningen på Sjusjøen, og vi skal jo egentlig trene mye. Jeg måtte justere høydeoppholdet så jeg begynte å trene i høyden ti dager tidligere, og nå har vi vært på samling i fire uker så da gikk det bra å ha to dager treningsfri, forteller Bjørndalen. 

Hvis prisvinnerne ikke møter opp mister de prisen. Den sjansen lot ikke verdens mestvinnende skisportsutøver med hele åtte OL-gull la gå fra seg. 

– Timingen kunne vært enda værre. Det kunne vært rett for en verdenscupkonkurranse, og hadde det vært rett før et VM hadde man jo ikke reist. Men det er veldig stort. Da møter man opp når man blir hedret på en sånn måte, og prøver å gjøre det så effektivt som mulig, smiler han. 

Prisene ble tildelt på bakgrunn av utøvernes fantastiske prestasjoner, og som det heter «et gyllent sympol på menneskehetens universale potensial for sportslig bragd». 

Etter å ha mottatt prisen synes Bjørndalen den lange reisen var verdt turen.

– Ja, helt klart. Det er ikke så langt, så det går fint.

Usain Bolt og Michael Phelps møtte ikke opp
Sammen med Bjørndalen skulle verdensstjernene Usain Bolt og Michael Phelps også vært tilstede for å motta hedersbemerkninger. TV 2 har fått opplyst at etter fyllekjøringsskandalen i september ble Phelps nektet å reise ut av USA, mens Bolt var fraværende av ukjente årsaker. 

Bjørndalen hadde gledet til å møte verdensstjernene for første gang, og var litt skuffet over at de ikke dukket opp. 

– Klart det, sier Bjørndalen, og legger til: – Det var verdige vinnere som fikk prisen, og 800 meter løperen er helt fenomenal, så vi får bare håpe at han kommer under 1.40 snart.

– Nå er bare å legge inn hjernet før sesongstarten på Sjusjøen?

– Nå er det bare til Beitostølen, og trene knallhardt. Det er jo også bare et par uker til verdencupen starter, så jeg gleder meg til å komme på norsk snø igjen. Det var litt for varmt i Bangkok for meg.

Disse prisene ble delt ut i Bangkok:

· ANOC Certificate for Breakthrough NOC at London 2012
· ANOC Award for Most Successful NOC in 2012
· ANOC Award for Best Female Athlete of London 2012 (Xiaoxia Li)
· ANOC Award for Best Male Athlete of London 2012 (David Rudisha)
· ANOC Award for Best Female Team of London 2012 (Brasils volleyballag)
· ANOC Award for Best Male Team of London 2012 (Frankrike håndballag)
· ANOC Award for Most Successful NOC in 2014
· ANOC Award for Best Female Athlete of Sochi 2014 (Ireen Wüst)
· ANOC Award for Best Male Athlete of Sochi 2014 (Bjørndalen)
· ANOC Award for Best Female Team of Sochi 2014
· ANOC Award for Best Male Team of Sochi 2014 (Canadas hockeylag)
· ANOC Award for Outstanding Performance (Larisa Latynina)
· ANOC Award for Outstanding Lifetime Achievement (Jacques Rogge)

ANOCs President Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Sabah uttalte følgende i forkant av den historiske tilstelningen:

– Det er med spenning at vi arrangerer ANOCs Gala Awards Dinner for første gang. Vi jobber året rundt for å promotere sport og den olympiske ånd i alle medlemslandene, for å støtte best mulig opp om utøverne. De fortjener å ha en kveld der det settes fokus på den enorme jobben som legges ned, og priser som gjenspeiler deres fantastiske prestasjoner. Den første ANOC Gala Awards Dinner og ANOC Award vil gjøre akkurat det. Selv om ikke alle de nasjonale olympiske komiteene vinner en pris håper vi at dette blir en kveld med glede og feiring av alle de 204 nasjonale olympiske komiteene.

Arrangementet ble ledet av IOC-medlem og tidligere olympiske mester i ridning, Mikaela Cojuangco-Jaworski fra Filipinene, og den brasilianske skuespilleren Juliano Cazarré.

Prisutdelingen ble distribuert ut til 25 globale TV-stasjoner, med et potensial på 350 millioner seere.

Selve trofeet er laget av GDE Bertoni, samme mann som står bak VM-trofeet i fotball.