Fabian Stang rystet over 10-årings dødsfall:

– Bedre å bry seg 100 ganger for mye enn én gang for lite

Oslo-ordfører Fabian Stang får vondt innerst i sjelen av å tenke på 10-åringen som trolig døde av sult.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På en gravlund øst i Oslo ligger en liten gutt begravet. Han døde i august i år, kun ti år gammel. Han bodde i en leilighet på Oslos østkant sammen med sin mor. En dag i august ringte alenemora i 30-åra AMK-sentralen, og fortalte at gutten var livløs.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser, ifølge TV 2s kilder, at 10-åringen trolig døde av underernæring.

Oslo-ordfører Fabian Stang får vondt av å tenke på 10-åringens skjebne.

– Det gjør vondt innerst i den innerste sjel. Det er disse skjønne ungene som er vår fremtid, og vi har ingen å miste, sier Stang.

Guttens mor er siktet for grov omsorgsvikt med døden til følge. Politiet etterforsker nå hvordan en tiåring kan dø av underernæring uten at noen rundt merker noe.

Fabian Stang ber alle om å si ifra hvis de vet om familier eller andre som trenger hjelp.

GRAVEN: Her ligger den 10 år gamle gutten gravlagt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2.
GRAVEN: Her ligger den 10 år gamle gutten gravlagt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2.

– Det aller aller viktigste er at vi i hver situasjon hvor vi har en mistanke om at noen trenger oss roper ut at her er det noen som trenger hjelp. Det er bedre å si ifra 100 ganger for mye enn én for lite, sier Stang.

Avhører kamerater

Den 10 år gamle guttens kamerater, deres familier, ansatte på skolen og i barnevernet blir når avhørt av politiet.

– Vi etterforsker rundt familien, venner, skole og barnevern. Vi har ikke alle opplysningene ennå, men vi håper at vår etterforskning vil klarlegge hvem som eventuelt har visst om omsorgssvikten, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til TV 2.

- Vi ønsker ikke å kommentere dødsårsaken før vi har den endelige obduksjonsrapporten. Det skyldes delvis at vi ikke ønsker å gå ut med den type opplysninger av hensyn til de mange barna som skal avhøres og fordi vi ikke vet helt sikkert hva som er dødsårsaken, sier Hjort Kraby.

Ble holdt hjemme

Etter sommerferien og i sine to siste uker ble gutten holdt hjemme fra skolen fordi han i følge moren var syk.

– Har gutten blitt holdt fanget hjemme?

– Jeg kan ikke gå inn på detaljer rundt dette. Dette er ting vi jobber med og som etterforskningen vil avdekke, sier politiadvokaten.

I april fikk barnevernet en bekymringsmelding om forholdene gutten vokste opp i, men saken ble avsluttet i løpet av en uke. Barnevernet etterforskes nå av Fylkesmannen.

– I denne omgang er mor siktet. Så får vår etterforskning vise om det er andre personer eller etater som har en rolle i dette, sier Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Alenemoren er nå lagt inn til døgnobservasjon ved Dikemark sykehus, der man skal finne ut om hun er strafferettslig tilregnelig. Kvinna nekter for å ha gjort noe galt.