ETTERTRAKTET JUVEL: Til hvilken klubb og for hvor mye? Det er spørsmålet som mange stiller om Martin Ødegaard om dagen. Foto: NTB Scanpix
ETTERTRAKTET JUVEL: Til hvilken klubb og for hvor mye? Det er spørsmålet som mange stiller om Martin Ødegaard om dagen. Foto: NTB Scanpix

– Ødegaard vil gå for 35-40 millioner kroner

Og Tor-Kristian Karlsen tror 15-åringen kan spille seg inn på hvilket som helst storlag allerede neste sesong.

Fenomenet Martin Ødegaard er utvilsomt den største snakkisen i Fotball-Norge for tiden. 15-åringen har gått fra å være en sensasjonell Tippeliga-debutant til landslagsspiller og ettertraktet supertalent på under en sesong.

Besøket hos Real Madrid tidligere denne uken fikk solid oppmerksomhet. Og selv om Real-trener Carlo Ancelotti understreket at han aldri har sett Ødegaard, er det liten tvil om at den spanske storklubben ønsker seg Strømsgodset-spilleren. Ødegaard er allerede blitt sammelignet med Neymar i Madrid.

Og med øvrige klubber som Barcelona, Bayern München og Manchester United allerede nevnt som interessenter, virker Ødegaards fotballfremtid å være svært lovende. For å si det mildt.

– Har knapt sett maken i Norden

Spørsmålet mange nå stiller seg er imidlertid hvor mye Ødegaard vil bli solgt for. Kan 15-åringen overgå drømmesummer som da Tore André Flo gikk fra Chelsea til Rangers  for 160 millioner kroner eller John Carew ble kjøpt av Valencia fra Rosenborg for 75 millioner kroner?

Nei, sier den anerkjente fotballspeideren og tidligere Monaco-direktøren Tor-Kristian Karlsen.

– Martin Ødegaard er en veldig spesiell case vi knapt har sett maken til i Norden. Han er ung, men likevel svært attraktiv for mange store klubber. Men han vil neppe koste så mye i ren overgangssum, sier Karlsen til TV 2.

– Hvis jeg må si et tall så vil jeg tro at rundt 35-40 millioner kroner er en sannsynlig sum. Hvis Strømsgodset får denne prisen, så har det gjort det veldig bra, sier han.

Karlsen understreker likevel:

– Med den prisantydningen ser jeg selvsagt for meg at Strømsgodset også sikrer seg en gunstig bonusordning. Det kan for eksempel være utbetalinger etter 50 a-lagskamper eller debut i Mesterligaen. Da kan sluttsummen bli mye større, sier han.

TROR PÅ MARTIN: Tor-Kristian Karlsen (bildet) forventer seg store ting av Martin Ødegaard. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
TROR PÅ MARTIN: Tor-Kristian Karlsen (bildet) forventer seg store ting av Martin Ødegaard. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

Les Tor-Kristian Karlsens VM-analyser her!

– Har kort tid igjen av kontrakten

Den prisen vil eventuelt plassere Ødegaard i samme kategori som da Sigurd Rushfeldt forlot Rosenborg for Racing Santander for 44 millioner kroner i 1999, Vegard Heggem gikk til Liverpool for 46 millioner kroner i 1998 eller Tarik Elyounossi forlot Fredrikstad for Heerenveen for 33 millioner kroner i 2008.

Men langt unna summene til Flo og Carew, selv om det var snakk om betydelig mindre klubber enn de som sikler etter Ødegaard.

Karlsen mener det er flere grunner til dette.

– Nøkkelen er at Ødegaard har kort tid igjen av kontrakten sin (går ut etter 2015-sesongen. journ.anm.), og det vet alle klubbene som er interesserte. Hvis han hadde hatt tre-fire år igjen av sin nåværende kontrakt så ville situasjonen vært helt annerledes. Men jeg blir veldig overrasket hvis Ødegaard forlenger sin nåværende kontrakt med Strømsgodset. Det tror jeg ikke han kommer til å gjøre.

– Både Ødegaard og foreldrene hans virker å ha en klar formening om hvor de vil. Dermed er det ikke sikkert det vil bli noen budkrig, noe som utvilsomt kan presse prisen opp. Det virker heller ikke ut som det er noe hastverk for Ødegaard å komme seg ut av Norge, sier Karlsen.

– Ødegaard og foreldrene som styrer

Han tror likevel Ødegaard vil «betale tilbake» til Godset når han forlater Drammen.

– Et viktig moment er hvordan atmosfæren i forhandlingene vil være. Og den tror jeg blir god. Det virker å være en god dialog mellom spilleren og Strømsgodset allerede, ettersom de lar Ødegaard besøke interesserte klubber uten å stikke kjepper i hjulene for ham. Det kan være veldig smart av Godset. Dermed kan de få goodwill tilbake fra Ødegaard når forhandlingene vil finne sted, sier Karlsen.

For det meste av makten sitter hos Ødegaard og pappa Hans Erik Ødegaard, tror Karlsen.

– Det er Ødegaard og foreldrene som styrer dette. Strømsgodset kan neppe presse prisen særlig høyt opp. Det eneste de kan gjøre er – som allerede nevnt – å sikre seg en god bonusordning, sier han.

– Ødegaard er ingen hype

Karlsen er klar på at et salg i 40-millionersklassen eventuelt vil være svært respektabelt fra Tippeligaen.

– Vi må huske på at Ødegaard spiller i Norge. Tippeligaen holder ikke et høyt nok nivå som skulle rettferdiggjøre en høyere prislapp, sier han.

Karlsen forsøker likevel ikke å dempe entusiasmen om Ødegaards talent.

– Nei, Ødegaard er en unik spiller. Interessen er logisk nok størst i Norge, men dette er ingen hype eller medieskapt historie. Ødegaard er et fenomen og interessen er svært stor også utenfor Norge. Hver gang jeg treffer utenlandske kolleger i forbindelse med kamper og lignende nå, så spør alle om Ødegaard. Det har også vært noen klubber som har spurt meg direkte om ham, sier han.

– Vi har ikke sett et lignende fotballtalent noen gang tidligere i Norge. Det nærmeste er kanskje Tom Lund på 1980-tallet. Han kunne også velge og vrake i klubber, men valgte å bli værende hjemme, forteller Karlsen.

– Vi har hatt mange store fotballspillere ute i Europa, ikke minst i «gullalderen» på 1990-tallet. Men det var helst spillere med spisskompetanse. Ødegaard er et rent talent fra bunnen av. Jeg håper virkelig han er en del av en ny norsk generasjon med spillere som har mer instinkt og fotballintelligens enn tidligere, sier han.

– Ingen fasit på hva han bør gjøre

Karlsen mener en allerede etablert landslagsspiller og utenlandsproff har likheter med Ødegaard.

– Mats Møller Dæhli har i mine øyne en del av de samme kvalitetene som Ødegaard. Jeg tror han har alt som skal til for å få en flott karrière ute i storklubb i årene som kommer. Noe også Ødegaard kan få.

Det store spørsmålet er da hvilken klubb Ødegaard skal velge. Synspunktene er mange, både blant eksperter og supportere. Unggutten selv holder kortene tett til brystet og sier minst mulig om interessen fra utlandet. (Artikkelen fortsetter under reklamen!)

Karlsen er også forsiktig med å mene for mye om Ødegaards fremtid. 

– Det er veldig vanskelig for meg å gi Ødegaard konkrete råd, ettersom jeg ikke kjenner gutten personlig. Men det er i hvert fall ingen fasit på hva han bør gjøre. Det kan være gunstig å bli værende i Norge i ett eller to år til, men det kan også være lurt å reise til utlandet allerede neste år. Det er flere eksempler på begge deler, sier han.

– Kan gjøre det samme som Christian Eriksen

Selv om ikke Karlsen vil gå inn på hvilke klubber eller ligaer han mener Ødegaard bør velge, er han likevel klar på at tenåringen fint kan gå inn i hvilket som helst a-lagstropp.

Og det allerede neste sesong.

– Jeg tror Ødegaard vil klare å spille seg inn i troppen til et veldig godt lag allerede neste sommer. Det er ingen umulighet. Og når jeg sier «et veldig godt lag» så mener jeg et hvilket som helst lag i de største ligaene i Europa, sier Karlsen.

Han understreker at han ikke tror på fast plass på laget med en gang.

– Ødegaard vil være 16 år neste år. Det er veldig ungt, men med de fotballmessige kvalitetene han allerede  har – i tillegg til å virke jordnær – er det realistisk at han kan gå inn som en del av en 25-mannstropp. Da vil han kunne spille et halv dusin kamper i løpet av sin første sesong, og få noen innhopp i tillegg. På sikt kan han da etablere seg i startoppstillingen.

Og minner om:

– Christian Eriksen var 17 år da han spilte seg til fast plass på Ajax. Det er ingenting som tilsier at ikke Ødegaard kan gjøre det samme.