DØDE HJEMME: Da legene fortalte at det ikke var mer de kunne gjøre, tok Cecilie og Magne med seg Ylva hjem til Drøbak. De ville at hun skulle få dø hjemme. (Foto: Frank Melhus/TV 2)
DØDE HJEMME: Da legene fortalte at det ikke var mer de kunne gjøre, tok Cecilie og Magne med seg Ylva hjem til Drøbak. De ville at hun skulle få dø hjemme. (Foto: Frank Melhus/TV 2)

Ylva (7) døde for ett år siden:
– Vår engel er på ingen måte glemt

Ett år etter at datteren døde får familien fortsatt meldinger fra folk som sier historien betyr mye for dem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et år hvor du har vært helt borte fra vår verden, men vi er også et år nærmere hverandre.
Livet med et barn på jorden gir som regel større avstand til barnet med tiden. Livet til en pappa på jorden med en engel i himmelen bringer meg nærmere for hvert år jeg lever...

Dette skriver Magne Helander, pappaen til Ylva (7), på sin Facebook-side ett år etter at datteren døde.

– Ett år er bare tid. Det er vonde sår, men likevel er det godt å se at Ylva på ingen måte er glemt. Hennes historie fortsetter å påvirke mange hver dag, sier Helander til TV 2.

SYKEHUS: Ylva tilbrakte mye tid på sykehuset. Foto: TV 2
SYKEHUS: Ylva tilbrakte mye tid på sykehuset. Foto: TV 2

Levde med sykdommen

Familien Dybing Helander fra Drøbak levde i flere år med Ylvas kreftsykdom. Allerede da hun var tre år gammel forsto foreldrene at noe var galt. Det begynte med små anfall – Ylva ble fjern og klaget over vondt i hodet.

Undersøkelsene på sykehuset viste at hun hadde en sjelden form for kreft i hjernen, og legene så at hun hadde små sjanser for å overleve.

Dette var starten på uker og måneder med pendling mellom sykehuset og hjemmet i Drøbak. Mamma Cecilie var sammen med Ylva på heltid, mens Magne delte dagen mellom jobben i murerfirmaet og barneavdelingen på Rikshospitalet.

6. november i fjor døde hun.

Tett på

De siste månedene før Ylva døde ble familien fulgt av dokumentarprogrammet «Vårt lille land» på TV 2.

Det siste året har pappaen blant annet skrevet boken Englepappa, og ettårsdagen for datterens død brukes til å delta på en bokkafé i Kristiansand. 

– Det er mange som gir uttrykk for at historien betyr mye for dem. Den er ikke bare trist og tragisk, men viser også folk gode ting ved livet. Ylva er blitt et ansikt for en egen type håp, og hun er til stedet hele tiden, sier han.