FORTELLER OM DRAMAET: Tidligere spesialsoldat for de amerikanske Navy Seal-styrkene, Robert O´Neill, bekrefter ifølge Washington Post at han var den som avfyrte de dødelige skuddene mot Osama bin Laden i 2011. Foto: Privat.
FORTELLER OM DRAMAET: Tidligere spesialsoldat for de amerikanske Navy Seal-styrkene, Robert O´Neill, bekrefter ifølge Washington Post at han var den som avfyrte de dødelige skuddene mot Osama bin Laden i 2011. Foto: Privat.

Robert (38) om dagen han drepte bin Laden:

– Der sto bin Laden. Så skjøt jeg ham

Robert O'Neill bekrefter, ifølge Washington Post, at det var han som avfyrte skuddene som tok livet av den fryktede terrorlederen i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tre år har han holdt på hemmeligheten om at det var han som drepte Osama bin Laden i den amerikanske aksjonen mot huset i den pakistanske byen Abottabad.

Robert O´Neill har nemlig ikke ønsket noe ære for eller omtale av sin rolle i det som ble slutten på en ti år lang jakt på terrorlederen.

Til nå har han kun gitt anonyme intervjuer, og inntil veteran-nettstedet SOFREP gikk ut med navnet hans, har han kun blitt kalt «Skytteren».

– Bekrefter

Torsdag skriver Washington Post at Robert O´Neill nylig lot seg intervjue av avisen, og at han planla å stå frem neste uke. Det skulle han gjøre i den amerikanske avisen og på Fox News. Washington post skriver at den tidligere spesialsoldaten i intervjuet bekrefter at det er han som er «Skytteren».

38-åringen har ifølge avisen fortalt at han planla å la seg «avsløre» fordi han visste at hans rolle i aksjonen var blitt kjent i store militære kretser, og at minst to mediehus og flere kongressmedlemmer også visste at det var han som drepte bin Laden.

O´Neill sier ifølge Washington Post at hans endelige beslutning om å avsløre hvordan bin Laden ble tatt av dage, kom etter et følelsesladd møte med etterlatte etter terrorangrepene 11. september 2001 - den direkte foranledningen til at jakten på Osama bin Laden ble satt i gang av daværende president George W. Bush.

– Familiene sa til meg at det ville hjelpe dem til å komme videre, sier O´Neill til avisen.

Ifølge nyhetsbyrået AP bekrefter både en tidligere og en nåværende elitesoldat at det er kjent i visse militære grupper at det var O'Neill som skjøt og drepte Osama bin Laden.

Beskrev skuddene i 2013

Første gang O´Neill lot seg intervjue anonymt, fortalte han om de dramatiske minuttene da han og de andre soldatene landet med helikopter i gården utenfor huset bin Laden og hans familie oppholdt seg. I intervjuet fra februar 2013 med Esquire, beskriver han i detalj om hva som skjedde da han kom inn i rommet der bin Laden oppholdt seg:

– Der sto bin Laden. Han så forvirret ut, og var mye høyere enn jeg hadde trodd, fortalte O´Neill i intervjuet.

Så beskriver han hva han tenkte de neste sekundene:

– Han har et våpen innenfor rekkevidde. Han er en trussel. Jeg må få inn et hodeskudd så han ikke rekker å sprenge seg selv i lufta, mintes O´Neill i det da anonyme intervjuet.

– Så skjøt jeg ham, to ganger i panna. Den andre gangen faller han. Jeg skjøt ham en gang til. Han var død, fortalte O´Neill.

38-åringen som nå står frem, ble angivelig med det den siste som så den fryktede terrorlederen Osama bin Laden i live. Selv fryktet han at det skulle bli det siste han så:

– Jeg trodde ikke jeg ville overleve, sier O´Neill ifølge Washington Post i det ferske intervjuet med avisen.