Forteller om mobbing over flere år:

Victoria (17): – Jeg ble slått, banket opp og truet på livet

Nå har hun det bedre, takket være støttegruppa «Oss Mot Mobbing». 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag blir over 50 000 norske barn og unge mobbet på skolen, og Stavanger Aftenblad kunne i går for første gang publisere en oversikt over skoler med vedvarende høye mobbetall.

Kristin Oudmayer, som er fagansvarlig i Unicefs antimobbeinitiativ Den Ene, gjestet God Morgen Norge den 4. november, og understreket viktigheten av å jobbe aktivt mot mobbing.

– Heldigvis er Staten inne på tiltakssiden og tilbyr skolene veiledning og opplæring til å løse problemene, sa hun.

–  Men det betyr ikke vi andre er fritatt for ansvar. Det er en stor jobb å gjøre for oss på foreldresiden, men ikke minst også fra barn og unges egen side.

Mot mobbing på Facebook

En av de som har tatt initiativ mot mobbing er 17 år gamle Kristian Sætre. Han var selv en populær gutt på ungdomsskolen, og for tre år siden oppdaget han at han faktisk hadde muligheten til å utgjøre en forskjell.

Han tok en medelev som ikke hadde det så bra under vingen.

– Han fortalte at han gruet seg til skolen, fordi han ble plaget uansett hvor han gikk. Da var det en bryter som svitsjet på inni meg, og jeg passet på sånn at han ikke skulle bli plaget. Og da ble han aldri plaget igjen, fortalte Kristian da han også gjestet God Morgen Norge.

Denne opplevelsen førte til at Kristian ønsket å hjelpe flere, og blant annet har han startet Facebook-gruppa Oss Mot Mobbing, som tilbyr fellesskap og støtte rundt mobbing.

Sin unge alder til tross har Kristian med det klart å nå fram og personlig hjelpe flere i en tung situasjon. Han forteller at han mottar mange meldinger med både bønn om hjelp og, ikke minst, takk for det arbeidet han gjør.

– Dette viser at det betyr så mye at bare en person bryr seg, kommenterer Oudmayer.

– At en som er ungdom selv går foran og viser hvordan man skal bry seg, motiverer andre til å stå fram og være aktive selv.

– De spyttet snus på meg

En som har ønsket å takke Kristian er 17 år gamle Victoria fra Kristiansund. Hun måtte flytte til Namsos og gå på skole der, for å komme seg vekk fra mobbingen.

– Mobbingen for meg bestod av utestenging, trakassering og drittslenging. Jeg ble slått og banket opp. Det å bli truet på livet var ikke noe uvant for meg. Dette kom fra elever, ungdommer og voksne mennesker. Mobbingen var så ille at jeg ikke turte å gå ut av døren uten å ha noen med meg. For da jeg kom på bussen, så spyttet de snus på meg, og de slo. Og det ble aldri noe bedre, forteller hun i videoen du kan se øverst i saken.

– Så oppdaget jeg gruppa Kristian hadde laget. Gjennom å bli medlem av gruppa Oss Mot Mobbing fikk jeg så mye motivasjon og inspirasjon. Jeg hadde så lyst til å vise dem at de skal ikke få lov til å ødelegge. Jeg skal få lov til å gå på skolen. Jeg skal få lov til å ha det bra med meg selv.

Victoria sier at gjennom å snakke med andre som kunne vise forståelse for hvordan hun hadde det, fordi de kanskje hadde vært gjennom lignende selv, så fikk hun ny driv til å stå opp mot mobbingen. Både for sin egen del, men hun ønsker nå også å være med å hjelpe andre.

– Mobberne får ikke lov til å vinne lenger. Jeg kan ikke endre på fortida, men jeg vil gjerne være med å endre på framtiden, slik at andre kan slippe å føle det jeg har følt, sier hun.