Mye godt med brokkoli 

Brokkoli - en superråvare

Oppskriftene er ved Karla Siverts, mesterkokk hos Smalhans.
I dag har hun fokus på en råvare og hun sier at dette er en måte hun liker å jobbe på. Hvor mye forskjellig kan jeg få ut av en råvare?
Jeg har valgt brokkoli...Det er jo så godt, og sunt.Her er noen av mine favoritter.

Brokkolipure/suppe:

 

1 brokkoli i grove biter
1/2 grønn chili
2 hvitløksfedd
1 stor sjalottløk
olivenolje
sitronsaft
salt og pepper
1 dl fløte
vann/kraft
1 god klatt smør

Sett på ca 2 liter vann eller kraft til koking.
Finhakk hvitløk, sjalottløk og chili.
Fres på medium varme i litt olivenolje til løken blir myk og blank.
Kok brokkolien i vannet til den er mør, men fortsatt grønn og fin.
Bland brokkolien med løkmiksen.
Ha det så i en blender.
Hvis du skal lage pure, har du i smøret, litt olivenolje og litt av kokevannet og kjører til en helt glatt pure.
Skal du lage suppe har du i vann/eventuelt kraft, fløte, smør, litt olivenolje til en tynnere, jevn suppe.
Uansett hva du lager smaker du til med sitron, salt og pepper.

Brokkoli "Cous-cous":

 

Toppene, altså det mørkegrønne på en brokkoli rives på rivjern.
Rist forsiktig i en panne med litt olivenolje, salt og pepper.
Smak til med sitron.

Brokkolisalat:

 

1 brokkoli deles i fine små buketter, stilken høvles tynt på en mandolin.
Bukettene kokes i saltet vann i 1/2 minutt og legges rett i isvann.
Når de er kalde legges de på litt papir.
De høvlede skivene legges i isvann uten å kokes først.
Rett før servering tas skivene ut av vannet og tørkes godt av.
Bland de to variantene sammen og vend for eksempel i en :

Sennepsvinaigrette:

 

3 ss dijonsennep
½ sitron
1 ss honning
en klype salt
ca ½ dl olivenolje
pepper

Visp sammen sennep, sitron, honning.
Visp så inn olivenoljen litt etter litt til den tykner.
Smak til med salt og pepper til slutt.

Grønn juice med brokkoli:

 

1 Brokkoli
2 stenger stangselleri
4 syrlige epler
2 sitroner (uten skall)
1 god neve persille

Kjør alt i en Juicer eller i en god blender.
Smak eventuelt til med mer sitron.