Liz (20) skulle bare lese tekstmeldingen fra mamma ...

Sekunder etter at Liz Marks åpnet SMS-en, smalt det. Se den hjerteskjærende videoen her. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere studenten og modellen Liz Marks (20) er blind på det ene øyet og har ingen luktesans. Hun har dårlig hørsel og store søvnproblemer. Hun har lyst til å gråte hver dag, men får det ikke til. Tårekanalene er nemlig ødelagt. 

ADVARER: Liz Marks vil advare alle mot å sende og lese tekstmeldinger bak rattet.
ADVARER: Liz Marks vil advare alle mot å sende og lese tekstmeldinger bak rattet.

Alt dette takket være én eneste tekstmelding. 

Liz er en del av det amerikanske transportdepartementets nye kampanje for å advare mot farene med å lese og sende tekstmeldinger bak rattet. 

I videoen du ser overforteller Liz om ulykken. 

MODELL: Liz poserer på et av de mange modellbildene som ble tatt av henne før ulyken.
MODELL: Liz poserer på et av de mange modellbildene som ble tatt av henne før ulyken.

I april 2012 kjørte en da 17 år gammel Liz på en vei i St. Michaels i Maryland da hun fikk en tekstmelding fra moren sin Betty. Uten å tenke seg opp, så hun ned på mobilen og leste meldingen. 

Sekunder senere krasjet hun inn i en bergingsbil som var iferd med å svinge av veien. Liz ble hardt skadd, og måtte fraktes i luftambulanse til University of Baltimore Shock Trauma Center med store skader i hodet og i ansiktet.

Føreren av bergningsbilen, Roy Dixon (25), ble ikke fysisk skadet i sammenstøtet. 

SKADESTEDET: Slik så Liz' bil ut etter smellet.
SKADESTEDET: Slik så Liz' bil ut etter smellet.

– Jeg har ingen

Mens vennene hennes flyttet bort og begynte på college, ble hun liggende i nesten en måned på intensivavdelingen. Hun måtte opereres utallige ganger. En av operasjonene varte i 11 timer. 

– Alle dro på college. Det gjorde ikke jeg. Først var vennene mine her for meg, men etter en stund var de ikke det. Jeg har ingen. Jeg husker at jeg tenkte for meg selv: «Jeg har ingen», sier Liz i videoen over.

18-årsdagen måtte hun feire på et opptreningssenter. Ingen venner kom på besøk.

Liz sier at hun føler seg svært ensom, og at hun flere ganger har tryglet om venner på Facebook. Før kunne hun bli ensom hvis mobilen lå i et annet rom.

STÅR FREM: Betty og Liz Marks sier at de ikke unner noen å være i samme situasjon som dem.
STÅR FREM: Betty og Liz Marks sier at de ikke unner noen å være i samme situasjon som dem.

– Jeg brukte mobilen hvert eneste sekund, hvert minutt, hver time. Hvis jeg ikke hadde den, fikk jeg hetta fordi jeg ikke kunne prate med vennene mine. Jeg følte meg ensom uten mobilen, sier hun.

Nektet for mobilbruk i bilen

– Min største bekymring overfor Liz før hun begynte å kjøre var de typiske tenåringsgreiene, som narkotika, alkohol, at hun var trygg og at hun hang sammen med de rette vennene. Jeg spurte henne hele tiden: «Liz, du sender vel ikke tekstmeldinger når du kjører?», og hun sverget på at hun ikke gjorde det, sier Liz' mor Betty.

ENSOM: Liz forteller at hun ikke har noen venner etter ulykken. Flere ganger har hun etterlyst selskap på Facebook.
ENSOM: Liz forteller at hun ikke har noen venner etter ulykken. Flere ganger har hun etterlyst selskap på Facebook.

– Jeg trodde at alle leste og sendte tekstmeldinger bak rattet. Jeg trodde at jeg var udødelig. At alt ordnet seg. Men jeg tok helt feil, sier Liz. 

I videoen over advarer Liz og moren mot å gjøre samme feil. De advarer andre mot å sende meldinger til nære og kjære de vet er bak rattet.

– Ikke send meldinger til dine kjære hvis du vet at de kjører. Det kan forandre livet deres for alltid, sier Liz' mor.

– Får du en melding, så ikke se på den. Det er ikke verdt det, sier Liz.

Noe av det farligste

I Norge blir teksting bak rattet straffet med opp mot 1300 kroner i bot.

I Irland blir det ansett som et like stort lovbrudd å sende en tekstmelding under kjøring, som det å kjøre med promille. Bøtene starter på 1000 euro, altså rundt 8000 kroner, og ved gjentatte brudd blir fengselsstraff aktuelt.

En undersøkelse gjennomført av forskere ved Virginia Tech Transportation Institute (VTTI) viser at å lese eller skrive SMS mens man kjører bil, er noe av det farligste man kan gjøre som bilist.  

I én måned overvåket VTTI-forskerne bilene til 204 amerikanere. I alle bilene ble det installert kameraer som registrerte sjåførens ansikter, samt veien foran bilene.

Sensorer registrerte sjåførens hastighet, akselerasjon og avstand til bilen foran. Senere ble dataene registrert og koordinert med data fra sjåførenes mobiltelefon. Mobilinformasjonen viste hvor sjåføren brukte telefonen, samt til hva og når.

Resultatene viste at én SMS i gjennomsnitt fjerner sjåførens øyne fra veien i hele 23 sekunder. Dette dobler sannsynligheten for en ulykke.