FRA BLÅBLÅTT TIL BLÅGRØNT: Venstre-leder Trine Skei Grande la frem sitt alternative statsbudsjett mandag formiddag, og sier at regjeringen må gjøre langt mer for fattige barn og klima før de kan vedta det.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FRA BLÅBLÅTT TIL BLÅGRØNT: Venstre-leder Trine Skei Grande la frem sitt alternative statsbudsjett mandag formiddag, og sier at regjeringen må gjøre langt mer for fattige barn og klima før de kan vedta det.  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Slik skal «tullepartiene» redde regjeringens budsjett

STORTINGET (TV 2): Venstreleder Trine Skei Grande tror samarbeidspartiene Høyre og Frp glemte Venstre og KrF da de presenterte sitt forslag til statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Men de kommer til å huske på oss nå! sier hun til TV 2, etter å ha lagt frem partiets alternative budsjett i Stortinget mandag.

Her skinner det nemlig gjennom at regjeringen må belage seg på atskillige endringer for å blidgjøre støttepartiene. 

Det var forrige uke at Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari kalte KrF for et tulleparti, men når man nå ser hvem som har makten i de forestående budsjettforhandlingene, kunne ikke karakteristikken truffet dårligere. Han beklaget senere uttalelsen. 

Høyre og Frp er nemlig  helt avhengige av Venstre og KrF for å få vedtatt statsbudsjettet i Stortinget.

Budsjettforhandlingene mellom de fire partiene KrF, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet starter tirsdag formiddag. 

Stryker uføre-kutt

Blant annet stryker Venstre det omstridte kuttet til uføre, der barnetillegget fjernes. Samtidig ønsker de å legge om barnetrygden slik at de som tjener mer enn 450.000 vil få redusert utbetalingen fra 970 kroner til 434 kroner, mens de som har en inntekt under 300.000 får økt satsen til 1512 kroner per barn per måned. 

Andre endringer i Venstres alternative budsjett er blant annet: 

- «Grønt skatteskifte». Det skal bli dyrere å forurense, og billigere å velge miljøvennlig. Venstre vil ha skattelette på hybridbiler på gjennomsnittlig 62.500 kr per bil, samtidig som bensinavgiften økes med 50 øre literen. 

- Kutte all moms på frukt, grønt og økologiske varer

- Øke minstesatsene for sosialhjelp

- Kutte oljepengenbruken med 3,3 milliarder

- Differensiert betaling på SFO

- Gratis kjernetid i barnehager for 4- og 5-åringer fra lavinntektsfamilier

- Venstre foreslår også skatteskjerpelser på totalt 3,7 milliarder sammenlignet med Regjeringens forslag

Hva er regjeringen nødt til å møte dere på for at dette skal komme i havn?

– Vi må ha viktige ting på miljø og klima, og vi må ha noe på kampen mot barnefattigdommen. Så det kommer til å være våre hovedprioriteter. 

KrF og Venstre sammen

Har regjeringen feilberegnet styrken i Krf og Venstres makt?

– Vi har makt fordi vi holder sammen, sier Grande. Selv om jeg har mange kilo å by på, så hjelper det med Knut Arild, sa Grande til stor fornøyelse for pressekorpset.

Også Krf er fornøyde med at Venstre og Krf står sammen på viktige punkter før budsjettforhandlingene starter i morgen.

– Vi ser et budsjett som er i tråd med hovedlinjene i Krfs alternative budsjett, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) .

Han mener at styrken er at begge partiene er veldig opptatt av å få bedre sosial ansvarlighet, samt en bedre profil på miljø og klima.

– Det vil gjøre det veldig vanskelig for regjeringa å ikke ta hensyn til de alternativene vi har lagt frem, sier Ropstad (KrF) 

Sosialt og varmt

Venstre foreslår også å droppe alle Frps seire i bilpolitikken for å snu budsjettet i en grønnere retning. 

– Jeg er kjempestolt av det budsjettet vi har lagt frem i dag, det er jeg oppriktig. Dette er et sosialt og varmt budsjett. Budsjettet som kom fra regjeringen 8.oktober var ikke fra en regjering Venstre gikk til valg på, sier Trine Skei Grande.