Den første målingen TNS Gallup har laget for TV 2 etter at regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett, viser katastrofetall for Fremskrittspartiet.

– Ikke bra nok

Dersom det var valg i dag ville bare 9,5 prosent av velgerne stemt på partiet, det er en tilbakegang på hele 4,3 prosentpoeng siden målingen som kom få dager før budsjettet ble presentert.

– Det er ikke bra nok, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2.

Lavere oppslutning har ikke TNS Gallup målt for Fremskrittspartiet siden de fikk 8,4 prosent i august 1995. Da var partiet fortsatt preget av etterdønningene fra den opprivende striden under landsmøtet på Bolkesjø ett år tidligere. I mellomtiden hadde flere målinger vist at Fremskrittspartiet lå under sperregrensen.  

Se hvem som ville kommet inn på Stortinget i Partibarometeret.

– Vi står midt i en orkan 

Bakgrunnstallene viser at 190.000 velgere som stemte på Fremskrittspartiet ikke ville gjort det samme i dag. Omlag halvparten setter seg på gjerdet, mens partiet mister rundt 40.000 velgere til Arbeiderpartiet og like mange til regjeringsstorebror Høyre.

– En stor andel av Fremskrittspartiets velgere har satt seg på gjerdet og avventer situasjonen. De venter til stormen rundt statsbudsjettet har lagt seg. Nå står vi midt i en orkan, jeg er ikke overrasket over at det får utslag på målingene, sier Jensen.

Bare 59 prosent av velgerne fra i fjor høst er trofaste mot Frp. Like alvorlig er det at partiet knapt henter en eneste velger som stemte på et av de andre partiene ved stortingsvalget i fjor høst.

Les også Kjetil Løsets blogg: Sviktes av de eldre

Høyre i motvind

Også regjeringsstorebror Høyre får seg en smell etter statsbudsjettet med en tilbakegang på 1,9 prosentpoeng til 23,4. Det er den laveste oppslutningen for partiet siden augustmålingen i 2011.  

I motsetning til Frp opplever ikke Høyre at velgerne rømmer til Ap, men svært mange av velgerne som stemte Høyre i fjor høst har satt seg på gjerdet etter statsbudsjettet.

Flertallet glipper

Dersom det var stortingsvalg i dag ville Fremskrittspartiet mistet 13 av sine stortingsrepresentanter og bare beholdt 16. Regjeringsmakt kunne de sett langt etter, TV 2s mandatberegning viser at det er soleklart flertall for regjeringsskifte.

Kristelig Folkeparti får 5,4 prosent (+ 1,7), etter at de ble målt svært lavt i oktober, mens Venstre får 4,9 prosent (- 0,3). De to partiene får dermed ni mandater hver på Stortinget, og samlet får de borgerlige partiene dermed  bare 74.

Ap suverent størst

Jonas Gahr Støre kan smile over svært sterke tall for Arbeiderpartiet. Fremgangen fra målingen før statsbudsjettet er på 3,3 prosentpoeng til 39,8 prosent.

– Jeg er stolt av å være i det partiet og ha mange gode kolleger som står på over hele landet, så det er gode dager, sier Støre til TV 2.

Arbeiderpartiet ville fått hele 75 mandater dersom dette var valgresultatet, og kunne dermed velge og vrake blant samarbeidspartnere for skaffe seg flertall.

Partiet går mest frem blant de eldre velgerne, og mer frem blant kvinner enn menn.

De Grønne under

Senterpartiet kan notere seg for 5,4 prosent (+ 1,2), mens SV går tilbake 0,3 til 4,4 prosent. 

Etter tre måneder over sperregrensen faller De Grønne under med 3,6 (- 0,9), mens Rødt kommer inn på Stortinget fra Oslo med 2,0 (+ 0,4).

Andre partier får 1,4 (+ 0,8). Blant andre finner vi denne gangen blant annet partiene «De Kristne», Pensjonispartiet, Piratpartiet og NKP. 

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2, med personlige telefonintervjuer av 942 stemmeberettigede, i tidsrommet 27. - 31. oktober. 79,9 prosent oppga partipreferanse (+ 2,5 prosentpoeng). Feilmarginer er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.