Nordmenn er elendige på datasikkerhet

Overraskende mange bruker det samme passordet på ulike nettsider. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en stor landsomfattende undersøkelse som IT-selskapet Every har gjennomført blant over ett tusen nordmenn, svarer hele 39 prosent av de spurte at de alltid eller oftest bruker det samme passordet på nettsteder.

Den digitale hverdagen gjør at nordmenn er mer aktive på netthandel, sosiale medier og ulike diskusjonsfora enn noen gang.

Resultatene viser at hele 74 prosent av de spurte legger igjen brukernavn og passord på mer en fem ulike steder, viser undersøkelsen. Mange er ikke klar over at man legger igjen spor på internett som det kan være enkelt for hackere og andre kriminelle å oppdage.

Overraskende funn

– Vi har gjort svært mange overraskende funn i denne undersøkelsen, sier sikkerhetsdirektør i IT-selskapet Evry, Tore Larsen Orderløkken til TV 2.

Evry er et av Nordens største IT-selskaper og overvåker blant annet sikkerheten og korttransaksjoner til de fleste av landets banker og til millioner av kortbrukere i Skandinavia.

– Passordsikkerheten til nordmenn er rett og slett for dårlig, sier en Larsen Orderløkken.

– Nordmenn er veldig opptatt av fysisk sikkerhet, men det skorter på kunnskapen om digital sikkerhet i samfunnet vårt, spesielt hos forbrukerne, men også blant bedrifter og organisasjoner. Det må bli like vanlig å ha god passordsikkerhet som det er å låse døren og slå på alarmen til huset eller bilen, sier Larsen Orderløkken i Evry.

Naive nordmenn

Nordmenn etterlater seg elektroniske spor mange steder på nettet og da er det viktig at passordene er forskjellige.

Et annet overraskende funn i undersøkelsen er at svært mange nordmenn deler passordet sitt med familiemedlemmer.

Hele 48 prosent av de spurte svarer at de deler kodelås til mobiltelefonen med andre, mens 31 prosent deler passordet til sin private PC.

– Er nordmenn naive?

– Ja, det er vi og de fleste er vant med en oppvekst i trygge omgivelse. Vi er vant til å leve i et samfunn der vil legger nøkkelen under matta, eller har bilnøklene under solskjermen, sier Larsen Orderløkken.

– Det kan virke ufarlig og forenklende å dele passord med personer som står deg nær, men dette er ikke sikkerhetsmessing forsvarlig. Vi har sett mange eksempler på at personer i nære familiære relasjoner har misbrukt tilganger til familiemedlemmer, forteller sikkerhetsdirektøren.

Bekymringsfullt

Han mener at det er bekymringsfullt at så mange nordmenn ikke er klar over den risikoen dette innebærer.

Det er krevende og kanskje umulig å huske alle passorden man til enhver tid har på de ulike nettjenestene, derfor er det svært viktig at de lagres på en god nok måte.

– Har du samme passord blir det en dominoeffekt hvor dine brukernavn og passord blir hacket og uvedkommende får på kort tid tilgang til alle dine personlige data, sier Tore Larsen Orderløkken i Evry.