Ny sjokkrapport fra FN:

På vei mot voldsomme klimaendringer

Nivået av CO2 er høyere enn på 800.000 år og det fortsetter å øke uten sjanse til å snu. 

NORMALT: Ekstremvær blir mer vanlig i fremtiden. Hetebølger, lyn og torden, flom og nebør blir normalt. Foto: Scanpix
NORMALT: Ekstremvær blir mer vanlig i fremtiden. Hetebølger, lyn og torden, flom og nebør blir normalt. Foto: Scanpix

Aldri før har forskerne i FNs Klimapanel (IPCC) hatt så klar tale som da de presenterte den siste og avsluttende delen av sin femte klimarapport i København søndag.

Selvforskyldte katastrofer

Nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år, ifølge rapporten.

– Vi har selv skapt klimaendringene og vi har valget mellom å redusere CO2-utslippet nå, eller stå ansikt til ansikt med voldsomme katastrofer som ikke er reversibelt, sier Rajendra Pachauri, lederen for FNs klimapanel.

Innholdet i rapporten er ikke ulikt fra tidligere, men tonen er betydelig skarpere. Som kjent vil utslippet føre til at kloden stadig blir varmere. Det vil føre til blant annet:

  • Mer smelting av isen og isbreer
  • Økt havnivå
  • Hyppigere hetebølger og tørke
  • Økende mengde styrtregn og flom
  • Mangel på drikkevann
  • Dårligere utbytte av avlinger som hvete, mais og ris

De siste ukene har Vestlandet fått smake på hva fremtiden vil bringe. Enorme nedbørmengder har før til flom – og enorme ødeleggelser har vært konsekvensen.

Utslippene må reduseres med 40-70 prosent

I den 40-siders lange rapporten har Klimapanelet blant annet illustrert fire forskjellige scenarioer frem til år 2100 – avhengig av hvor flinke vi er til å redusere utslippene. 

I verste fall vil det være opptil 4,8 grader varmere og havnivået være høynet med mellom 26 og 82 centimeter. 

Klimapanelet har som mål å begrense den globale oppvarmingen til en økning på to grader. For å oppnå det må klimagassutslippene kuttes med 40-70 prosent frem til 2050. 

– For å nå togradersmålet, må vi handle raskt før muligheten forsvinner, understreket Pachauri.

Løsningen for å klare å begrense utslippet er å være energieffektive. Vi må ta ibruk flere vindmøller, solcellepanel, bruke biomasse og plante mer skog. Også kontroversielle teknologier som kjernekraft og CCS må til – som betyr oppsamling og lagring av klimagasser under jordoverflaten.

Klimapanelet mener disse tiltakene er drastiske og avanserte, men det må til.