Best i Manchester etter vidunderlig City-fotball 

Etter å ha blitt snytt for flere straffer, skrudde Agüero og City opp tempoet og avgjorde derbyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Manchester City 1-0 Manchester United 

Det ble som ventet både dramatisk og hett da Manchester City og Manchester United møttes til det prestisjetunge Manchester-derbyet.

Etter Chris Smallings utvisning like før pause, tok det også fullstendig av. Ifølge TV 2s eksperter ble City snytt for tre (!) straffer, før de til slutt fikk det avgjørende målet.

Det skjedde etter et mønsterangrep signert Touré, Clichy og Sergio Agüero.

– Denne kampen var god reklame for Premier League. Kampen hadde alt og viste hvorfor Premier League er den mest attraktive ligaen i verden, sa studiogjest Uwe Rösler etter kampen.

Snytt for straffe?

Også City-spillerne var fornøyd med gjennomføringen. 

– Det er en blanding mellom lettelse og glede. I dag beviste vi at vi er et sterkt lag. Vi trengte å slå tilbake, og det gjorde vi godt, sa Yaya Touré etter kampen.

– Vi skapte mest og mistet litt kontrollen, men vi holdt nullen og sikret en viktig derbyseier. I et lite øyeblikk betyr ikke tabellen noe. Det er kun seieren som betyr noe, og det var massivt, sa kaptein Kompany. 

– Skulle du hatt straffe?

– Ja, absolutt. Jeg skulle absolutt hatt straffe i førsteomgang, men det er samtidig vanskelig å se for dommeren, sa Touré om en av flere kontroversielle situasjoner.

Det var Pellegrini helt enig i. 

– Vi hadde mange sjanser før vi scoret. Spesielt i førsteomgang, da vi hadde to veldig store sjanser. Vi skulle også hatt en straffe for Yaya – det er utrolig at dommeren ikke blåste.

– Kan holde hodet høyt hevet

Til tross for å spille ti mot elleve, klarte United likevel å samle krefter til en sluttspurt mot City-målet. Det holdt bare nesten for United, som må erkjenne at rivalen nå har vunnet fire derbyer på rad. 

– Alt gikk etter planen for City før målet. Jeg skjønte ikke byttene til Pellegrini etter det, da alt fungerte svært godt i forkant. United kom inn i kampen igjen og kunne utlignet, sa Uwe Rösler.

– United kan holde hodet høyt hevet. De har verdens beste unnskyldning med tanke på at de spilte med ti mann. Når de i tillegg klarer å lage en høydramatisk og legendarisk kamp, så må de bare ta med seg den moralen de viste i dag, mente Thorstvedt. 

Det mente også Louis van Gaal.

– Jeg tror ikke de kunne ha gitt mer enn de gjorde i dag. Jeg sa også til spillerne at viljestyrken deres og jobben de gjorde var utrolig. Når man har gjort det, så kan man også være stolt, sa United-sjefen.

Storspill fra de Gea

Sergio Agüero fikk kampens første sjanse, etter at landsmannen Marcos Rojo hadde falt for dypt og opphevet offsiden.

Fra skrått hold klarte han imidlertid ikke å overliste David de Gea, som skulle bruke førsteomgangen til å demonstrere betydningen av ikke å gå ned for tidlig.

Agüero fikk nemlig en ny sjanse snaut 20 minutter inn i kampen. Igjen ble de Gea stående på beina og hadde dermed få problemer med å redde. 

Mer utfordrende skulle det bli i minuttene etter, da Jesus Navas ble spilt alene med de Gea. Avslutningen gikk midt på spanjolen, som igjen kunne si seg fornøyd med avgjørelsen om å bli stående.

Da de Gea i tillegg stormet ut for å stoppe Agüero igjen, satt komplimentene løst blant TV 2s kommentatorer.

– Dette er prestasjoner i verdensklasse, meldte Nils Johan Semb. 

Rødt kort og straffesituasjoner

Problemene skulle tårne seg for Manchester United da Chris Smalling høvlet ned James Milner på kanten av sekstenmeteren og fikk sitt andre gule kort.

Det første hadde kommet etter en fullstendig unødvendig obstruksjon av Joe Hart åtte minutter tidligere.

– Det er klønete gjort og en helt korrekt avgjørelse, sa Uwe Rösler og Petter Myhre i kor da situasjonene ble vurdert i pausen. 

Enda mer dramatisk skulle det bli da både Agüero og Yaya Touré gikk i bakken i Uniteds sekstenmeter. Uwe Rösler mente kun den ene burde blitt straffe, mens Petter Myhre ville gitt straffe på begge.

– Dette er definitivt straffespark, sa Rösler om Rojos felling på Touré.

Til tross for at Manchester United var redusert til ti mann, var det likevel Manchester City som hadde grunn til å føle seg snytt.

Mer United-trøbbel

Januzaj gikk av banen og ga plass til Michael Carrick, som måtte vikariere som midtstopper. City koblet et voldsomt press i begynnelsen av andre omgang, og bortelaget måtte ved flere anledninger kaste seg inn i siste sekund for å blokkere.

Da Marcos Rojo i tillegg måtte forlate banen på båre, tilsynelatende med en stygg skulderskade, måtte Manchester United fullføre kampen med McNair og Carrick på midtstopperplass.

City skulle til alt overmål bli snytt for enda en straffe, før Sergio Agüero tok saken i egne hender. Etter opprulling på venstrekanten havnet ballen hos Citys superspiss. Agüero banket ballen i nettet og City var i føringen.

– Det starter med en fantastisk pasning av Touré og et like fantastisk løp fra Clichy. Agüero drar seg løs og leverer en avslutning i verdensklasse. Vidunderlig fotball!, sa ekspertkommentator Nils Johan Semb. 

Store United-sjanser

Det kunne blitt 2-0 da Jesus Navas klinket til og traff stolpen, men også United var nær da de koblet inn sin desperate jakt på en utligning.

Ángel Di María var svært nær utligningen, men ble stoppet av en strålende redning fra Joe Hart. Minuttet senere kunne også utskjelte Fellaini blitt den store United-helten. 

Mot slutten klarte de også å etablere press på Citys halvdel – noe oppsiktsvekkende med tanke på utvisning og skade. 

Mer enn et hardt press ble det imidlertid aldri, og Manchester City kunne rekke armene i været etter fem minutters tilleggstid.