VENDEPUNKT I VENTE: Valentijn Driessen forteller TV 2 at de fleste van Gaal-prosjekter åpner tregt, før det store vendepunktet kommer. Foto: Scanpix.
VENDEPUNKT I VENTE: Valentijn Driessen forteller TV 2 at de fleste van Gaal-prosjekter åpner tregt, før det store vendepunktet kommer. Foto: Scanpix.

– Snart kommer det typiske vendepunktet for van Gaal

Van Gaal-eksperten Valentijn Driessen ser trekk fra Unied-managerens tidligere suksessprosjekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester City-Manchester United søndag 14.30 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Når Louis van Gaal sender sine elleve menn ut på Etihad-matten til sitt første Manchester-derby, betyr det mindre for ham enn man kanskje skulle tro.

De Telegraaf-journalisten Valentiijn Driessen har fulgt van Gaal tettere enn de fleste.
De Telegraaf-journalisten Valentiijn Driessen har fulgt van Gaal tettere enn de fleste.

– Louis van Gaal behandler alle kamper likt, uansett om det er West Bromwich eller Manchester City som står på motsatt halvdel. For ham er fotball nærmest en matematisk øvelse hvor han følger formler snarere enn følelser. Han spiller aldri på spillernes følelser før slike kamper.

Det sier Valentijn Driessen, fotballsjef i Nederlands største avis De Telegraaf, når TV 2 ringer ham i forkant av Manchester-derbyet.

Men til tross for, og kanskje på grunn av, van Gaals avkjølte forhold til derbykamper, pleier han å gjøre det godt i slike oppgjør. Svært godt.

– Han hadde en meget god historikk for Ajax mot Feyenoord. På seks eller syv sesonger tapte han kun ved to anledninger. Normalt vinner han slike kamper, fortsetter Driessen.

Noe som forventet – annet ikke

I Nederland er man slett ikke overrasket over Manchester Uniteds noe varierende sesongåpning. 

– Man kjenner igjen trekk fra hans tidligere jobber. I hans fotball er det én eller to spillere som har stor frihet, mens resten inngår som brikker i systemet hans. Han har alltid trengt tid for å få spillerne til å forstå visjonen hans, og det er også tilfelle nå. 

Ifølge Driessen har det samme mønsteret gått igjen i alle hans tidligere jobber; åpningen har vært varierende og så har det plutselig løsnet.

– I Ajax snudde alt i kampen mot Osasuna. Han hadde også enkeltkamper i både Barcelona og Bayern München som i ettertid viste seg å være klare vendepunkter. Jeg tror det samme kommer til å skje i Manchester. 

I likhet med de aller fleste, er Driessen imidlertid overrasket over at van Gaal ikke hentet midtstoppere til klubben i sommer.

– Ingen av oss klarte å forstå hvorfor han ikke hentet midtstoppere. Han bygger et hus og begynte med taket.

Drømmer om Hummels

Den nederlandske fotballeksperten forventer derfor også at van Gaal blir aktiv på overgangsmarkedet i januar. 

Den store drømmen, ifølge Driessen, er Mats Hummels. 

– Målet hans er å signere Hummels, rett og slett fordi han spiller nøyaktig slik van Gaal ønsker. Han presser høyt og er en aktiv førsteforsvarer. Van Gaal prøvde i sommer, men lyktes ikke da. Kanskje forblir det bare en drøm for van Gaal.

Dersom van Gaal ikke lykkes med å hente Dortmund-forsvareren, blir Driessen ikke overrasket dersom han i stedet henter Ron Vlaar.

– Han liker Ron Vlaar godt, både som spiller og som person. Han er en ledertype som van Gaal liker. Samtidig vil han vokte seg for å gjøre samme feilen han gjorde i Barcelona, nemlig å hente for mange nederlendere.

Forventer at det kan koke over

Driessen har fulgt van Gaal tett i mange år og har selv blitt offer for managerens legendariske stikk.

– Jeg har opplevd det mangfoldige ganger. Vi var ikke akkurat det lykkeligste paret, flirer Driessen, og tilføyer:

– Han aksepterer ikke kritikk fra folk som ikke har vært spiller eller trener på det aller høyeste nivået. Da begynner han i stedet å rope at man ikke har forutsetninger for å vite slike ting.

– Men hittil har det godt rolig og harmonisk for seg i Manchester, til tross for variende resultater. Hva kommer det av? 

– Hittil, ja. Hittil. Jeg tror mediene aksepterer at han trenger tid, men før eller siden vil han ikke lenger få mer tid. Da får man se van Gaal slik man kjenner ham. I VM fremsto han også rolig, men etter turneringen havnet han i munnhuggeri med en journalist fordi han ikke ble gratulert med et godt mesterskap.