– De nye spillerne har vært uhyre svake

Mario Balotelli er ikke alene om å få gjennomgå av Øyvind Alsaker.

Se Newcastle-Liverpool lørdag 13.45 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

I våres ble de hyllet som et av Europas mest underholdende fotballag. Nå er det kritikk som preger omtalen av Liverpool.

– Det finnes nesten ingenting tristere enn å se et ballbesittende lag som mangler gjennombruddskraft. Liverpool er inne i en blindgate nå.

Du kan se hva som ble sagt om Balotelli i denne ukens Premier Leaks i videovinduet øverst!

Det mener TV 2-kommentator Øyvind Alsaker, som synes at manager Brendan Rodgers også ser ut til å være preget av motgangen.

– Han er bare 40 år og har ikke vært med på så mye. Jeg synes vi begynner å se tegn til famling, fortsetter han.

– Ingen grunn til panikk

For drøye ti år siden ble daværende Chelsea-sjef Claudio Ranieri omdøpt til «The Tinkerman» av britiske medier, myntet på hans stadige rotasjon og taktiske justeringer. Selv om Rodgers åpenbart ikke har kommet dithen, mener Alsaker at Liverpool-sjefen til tider gjør uforståelige justeringer.

– Mot QPR flyttet han Gerrard frem i banen, etter at kapteinen nå hadde funnet sin rolle lengre ned i banen. I den kampen brukte han Emre Can som en slags playmaker i første omgang, men han var knapt i kontakt med ballen. Etter pause måtte han reversere endringen. Det virker for meg som om Rodgers strever og famler litt.

Noen krise er det imidlertid ikke snakk om – ennå. Alsaker tror også at Rodgers har bygget opp så mye tillit og velvilje i klubben at det vil ta lang tid før hans rolle blir diskutert.

– Dette er første gang han møter motgang i Liverpool. Det tåler han godt etter to sesonger med utrolig sterk utvikling. Under hans ledelse fikk Liverpool en tydelig identitet og plan, og i sin andre sesong løftet han det ytterligere. Kritikken vil nok komme dersom prestasjonene fortsetter på dette nivået, men det vil ta en god stund før man begynner å snakke om en fare for å miste jobben. Det er foreløpig ingen grunn til panikk!

Alsaker legger særlig vekt på at Rodgers har betydd mye for utviklingen av enkeltspillere, og at dette gir ham en ekstra tyngde til å håndtere motgangen.

– En styrke for Rodgers er at han løftet spillere som Henderson og Sterling til å bli landslags- og Premier League-stjerner. Det gir ham tyngde både i garderoben og i omgivelsene.

– Uhyre svake signeringer

Alsaker mener, i likhet med de aller fleste, at store deler av problemene kan spores tilbake til tapet av Luis Suárez. Tapet ble ekstra stort av Sturridges skade, og at de nye spillerne foreløpig ikke har slått til.

– Det er pussig å se et lite lag som Southampton få fullklaff med signeringer som relativt sett er billige, mens store lag ikke får samme utbytte av dyre signeringer. Det er en gåte at Liverpools signeringer hittil har mislyktes i så stor grad. De har ikke bare vært middelmådige. Flere av de har vært uhyre svake, sier en klokkeklar Alsaker.

Mye av kritikken har vært rettet mot Mario Balotelli, som hittil ikke bare har slitt med å score mål, men også har bremset tempoet i Liverpools angrep. Øyvind Alsaker er heller ikke imponert over Lazar Markovic.

– Det var ikke måte på hva han kunne utrette da han kom til Liverpool, men etter ti friske minutter mot Manchester City har han falt helt gjennom. Det er også betenkelig å se Dejan Lovren slite så mye som han gjør.

Mens TV 2s kommentator er klar på at det er for tidlig for å avskilte spillerne, stiller han seg likevel undrende til om Liverpool valgte rett strategi for å erstatte Suárez i sommer.

– Jeg vet ikke hvor nære Liverpool var å hente store spillere, men når man ser hva Alexis Sánchez og Ángel Di María gjør i Arsenal og Manchester United, så ser man også hva toppspillere kan bety. I mine øyne burde de heller hentet inn noen få toppspillere enn mange potensielt spennende spillere. 

To spillere får «godkjent»

Alsaker ser heller ingen enkel løsning på Liverpools problemer.

– Det er helt grunnleggende problemer de står overfor. Med tre nye spillere i forsvarsrekken, så vet man jo at det vil ta litt tid. Samtidig henger alt dette sammen. Liverpool har en ambisiøs spillestil og når man da sliter offensivt, så får man også mange brudd mot seg.

Av Liverpools mange nysigneringer, er det kun to spillere som foreløpig får «godkjent» av Alsaker.

– Adam Lallana og Alberto Moreno har levert OK. Kun disse to ser foreløpig ut til å kunne gå inn i førsteelleveren og forsterke laget, selv om heller ikke disse har vært strålende. I Lallanas tilfelle synes jeg man ser tegn til at han lider av først å være skadet, og deretter måtte spille svært mye.