Se direktesending fra cruiseulykken i Lofoten:

Grunnstøtt cruiseskip forfulgt av ulykker

I februar døde en passasjer da cruiseskipet MS Marco Polo kom ut for kraftig uvær i den engelske kanal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

DIREKTE: Se TV 2 og Lofotpostens direktesending øverst i artikkelen

Det var trolig sterk vind som gjorde at det Bahamas-registrerte cruiseskipet med hovedvekt av britiske turister om bord grunnstøtte lørdag morgen utenfor Leknes i Lofoten.

Skipet står lørdag ettermiddag dønn fast, og står i fare for å få slagside på grunn av fjære sjø.

Det er ikke første gang skipet er i hardt vær. En oversikt viser at det også før har grunnstøtt og vært nær grunnstøting i Norge.

  • I 2009 ble MS Marco Polo tatt av kastevind i Geiranger. Skipet var midtfjords da det kom ut av kontroll og begynte å drive mot land, men mannskapet klarte såvidt å hindre en ulykke. – Det var nært grunnstøting, fortalte øyenvitnet Gunnar Homlong, som driver campingplass i Geiranger, til TV 2.
  • I 2013 gikk MS Marco Polo på grunn i Sortland i Vesterålen. Ingen ble skadd, men møtet med et undervannsskjær påførte skipet skader i skroget. Et hull førte til at det lakk vann inn i en ballasttank. Også den gang var det lavvann da ulykken inntraff. Skipet kunne seile videre, men måtte avlyse ankomsten til Åndalsnes, og ble tatt opp i tørrdokk i Belgia for reparasjoner.

I februar i år gikk det derimot ikke så bra. 14. februar, midt på dagen, førte storm til at en passasjer omkom i Den engelske kanal.

Ifølge selskapets egen rapport var skipet på vei til London etter et 42 dager langt cruise i Sør-Amerika.

I uværet som oppstod begynte MS Marco Polo å vugge fra side til side, og en stor bølge knuste et vindu i en av restaurantene og skadde flere passasjerer. To eldre personer ble alvorlig skadet. En av dem, 85 år gamle James Swinsted, døde av skadene.

Skarp kritikk

Enken etter den avdøde i ulykken i februar 2014 gikk etter ulykken hardt ut mot cruiseskipet og selskapet som stod bak cruiset til Sør-Amerika.

– Skipet er dårlig vedlikeholdt. Det er så mye maling på utsiden at du ikke kan se rusten. De bare malte på litt mer når de var i havn, sa Helen Swinsted til Daily Echo.

Ifølge avisen var det 735 passasjerer om bord i MS Marco Polo da ulykken inntraff, og 14 ble behandlet for mindre skader. Helen Swinsted satt rett ved sin mann da bølgen med stor kraft knuste vinduene i restauranten.

– Det var fryktelig. Jeg satt ved siden av ham og vinduet kom inn sammen med havet, sa enken til den britiske avisen.

DIREKTE: Se TV 2 og Lofotpostens direktesending øverst i artikkelen

En talsmann for selskapet som driver cruiseskipet, Cruise and Maritime Voyages, meddelte at han ikke ønsket å kommentere påstandene fra den avdødes enke.

– Våre tanker er hos passasjerene og familiene deres i denne vanskelige tiden, heter det i en uttalelse fra selskapet etter ulykken.

PS. 6. juli 2009 måtte MS Marco Polo søke nødhavn i Scotland da 400 passasjerer og mannskap var blitt matforgiftet.