HURTIGTOG: Usain Bolt er verdens raskeste mann. Fredrik Brustad er også lynhurtig. Montasje: NTB scanpix
HURTIGTOG: Usain Bolt er verdens raskeste mann. Fredrik Brustad er også lynhurtig. Montasje: NTB scanpix

Fredrik Brustads nye klubb hevder han er raskere enn Usain Bolt

– Det er jo en morsom kuriositet, sier Brustad om AIKs Instagram-oppdatering.

AIK er åpenbart fornøyd med å ha sikret seg norske Fredrik Brustad fra Stabæk foran neste sesong.

25-åringen er kjent for sin hurtighet og den svenske hovedstadsklubben omtaler han i svært rosende ordelag nettopp av den grunn.

Torsdag la klubben ut en oppdatering på sin Instagram-konto der de skriver:

«Visste dere at AIKs nysignering Fredrik Brustad er raskere enn Usain Bolt på 40-meter? Brustads personlige rekord er 4,57. Da Usain Bolt satte verdensrekord på 100-meter sprang han de første 40 meterne på bare 4,64 sekunder, noe som er sju hundredeler saktere enn Brustad.»

Ment som humor

Brustad selv var ikke informert om posten før han så den dukke opp i sosiale medier.

– Det er jo en morsom kuriositet, flirer Brustad da TV 2 tar kontakt om oppdateringen.

Det er en mild overdrivelse og nok hovedsakelig humoristisk ment, som også fikk det svenske friidrettsforbundet til å reagere.

På sine hjemmesider la Svensk Friidrett ut en oppklarende tekst, der de nuller fotballklubbens påstand.

– Hva er sannheten om Brustads sprinthurtighet? Har han virkelig sprunget 40 meter sju hundredeler raskere enn Bolt? Selvfølgelig ikke, og her er det snakk om et klassisk tilfelle av å sammenligne epler og pærer, skriver SFF.

Ulike målinger

Testen der Brustad oppnådde 4,57 betyr at klokken begynner å gå i det en fot forlater underlaget, mens Usain Bolt selvfølgelig må vente på startsignal.

Det utgjør en viss forskjell, både i reaksjonstid og i momentum.

– Men testen er veldig nøyaktig. Det brukes lasermålinger, så tiden er nok vanntett, sier Brustad som tror flere norske fotballspillere er rundt hans nivå.

Ifølge Olympiatoppens oversikt fra november 2009 tilsvarer Usain Bolts verdensrekord ca. 4,10 på testen, mens Jaysum Saidy Ndures norske rekord på 60 meter (6,56) tilsvarer 4,25.

Den raskeste tiden oppnådd av en fotballspiller i Norge på denne testen er 4,47 og tilhører ex-VIF-spiller Luton Shelton.

Takker genene

Brustad har en fortid som friidrettsutøver, men takker genene mer enn friidrettstreningen for sin hurtighet.

– Det er nok mest gener. Jeg har en litt rar løpestil, så jeg har nok mistet litt av den teknikken der, sier Stabæk-spissen som drev med friidrett i tre-fire år.

Foreløpig vil han ikke tenke for mye på overgangen til AIK.

– Først og fremst gleder jeg meg til å avslutte sesongen med Stabæk. Jeg føler det blir litt feil å snakke for mye om overgangen. Vi har hatt noen uavgjort i det siste, så vi vil gjerne ha noen gode prestasjoner i de siste par kampene.

Stabæk ligger på åttendeplass på tabellen, og avslutter med hjemmekamp mot Haugesund søndag og bortekamp mot Sogndal i siste serierunde.