Anker ikke prøveløslatelse av lommemannen

Påtalemyndigheten anker ikke prøveløslatelsen av Erik Andersen (62), som er dømt i lommemannsaken.

LØSLATT: Påtalemyndighetene anker ikke prøveløslatelsen av Erik Andersen. (Foto: Privat)
LØSLATT: Påtalemyndighetene anker ikke prøveløslatelsen av Erik Andersen. (Foto: Privat)

Aktor, statsadvokat Per Egil Volledal, viser til Høyesteretts behandling av forvaringsdommene i Nokas-sakene og Alvdal-saken nylig.

– Vi anker ikke dommen. Grunnen er at Høyesterett har kommet til hvilke kriterier som skal legge til grunn i sakene som ble behandlet for noen uker siden, sier Volledal til NTB.

– Jeg tror ikke at det vil føre fram. Dette er en helhetsvurdering av denne saken sett opp mot de andre sakene, legger han til.

Løslates

Den 17. oktober bestemte Asker og Bærum tingrett at Erik Andersen (62), bedre kjent som «Lommemannen», skulle løslates.  

Andersen krevde seg prøveløslatt etter at han har sonet ferdig minstetiden på syv år av forvaringsdommen på ti år. 

Begjæringen om prøveløslatelse ble behandlet i Asker og Bærum tingrett 7. til 9. oktober. De rettsoppnevnte psykiaterne mente at det ikke lenger er grunnlag for å sette diagnosen pedofil på Andersen.

Da Andersen forklarte seg i retten hvor han ba om å bli løslatt, erkjente han for første gang at han sto bak samtlige overgrep han er dømt for.

Overgrepsdømt

Andersen er dømt for overgrep mot 66 gutter. De fleste guttene var mellom seks og ti år gamle. I 2010 satte Borgarting lagmannsrett straffen til ti års forvaring med en minstetid på sju år. Dette innebar en skjerping av straffen han fikk i Follo tingrett.

Lagmannsretten kjente mannen skyldig i en voldtekt han ble frikjent for i tingretten, og det er en av grunnene til at aktor mente at straffen måtte skjerpes.

Han har sonet ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. Han har jevnlig gått til behandling hos psykiater under soningen. Minstetiden for soning løp ut 30. juni 2014.

Strenge regler

I slutningen fra Asker og Bærum tingrett heter det at 62-åringen slipper ut på prøve senest 1. desember. Prøvetiden gjelder til forvaringstidens utløp, 30. juni 2017. I løpet av denne tiden er han underlagt en rekke vilkår. Blant annet får han ikke forlate Hordaland fylke, og han får ikke besøke offentlige badeanlegg.

I slutningen fra tingretten konkluderes det med følgende krav til Andersen for at han skal få være ute på prøveløslatelse frem til forvaringstidens utløp 30. juni 2017:

1. Andersen må ha opphold i egen bolig. Han kan ikke endre oppholdssted eller overnatte andre steder uten forhåndssamtykke fra Kriminalomsorgen
2. Han skal ikke forlate Hordaland fylke uten samtykke fra Kriminalomsorgen.
3. Han skal ha oppfølging fra Hordaland friomsorgskontor, og akseptere anmeldte og uanmeldte hjemmebesøk.
4. Han skal ikke besøke offentlige bade- og/eller idrettsanlegg hvor barn og ungdom naturlig samles.
5. Han skal ikke ha eller ta kontakt med barn under 16 år med mindre det er ansvarlige voksne til stede.
6. Han skal ikke ta kontakt med de fornærmede i straffesaken
7. Han skal delta i avtalt behandlingsopplegg.