FLERE DRAKTER: Ullevål sykehus sier de har kapasitet til å ta imot to ebola-smittede pasienter samtidig, og at de jobber for å bedre kompetansen blant flere leger og sykepleiere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FLERE DRAKTER: Ullevål sykehus sier de har kapasitet til å ta imot to ebola-smittede pasienter samtidig, og at de jobber for å bedre kompetansen blant flere leger og sykepleiere. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

OUS vil få problemer med å behandle mer enn to ebola-pasienter

Oslo universitetssykehus har bestilt nye 5000 ebola-drakter til eventuell behandling av ebola-smittede. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 7. oktober landet Silje Lehne Michalsen (30) på Gardermoen i et spesialfly. Michalsen var da smittet av ebola, og ble fraktet fra Sierra Leone til Norge for behandling. 

Problemer med flere 

Administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus (OUS), Bjørn Erikstein forteller TV 2 at de jobber med å bemanne opp på den aktuelle avdelingen på Ullevål, for å være bedre rustet til eventuelle nye pasienter.

Han sier til TV 2 at de vil få problemer med å behandle flere enn to ebola-pasienter samtidig.

– Det er praktisk relativt mulig å behandle to pasienter samtidig. Det ville gå, men utover det ville være en kapasitetsutfordring på personellsiden. Det vil være en betydelig innsats for oss å ha fire pasienter liggende. Vi kan behandling inntil fire pasienter rent teknisk, spørsmålet er hvilken personellinnsats vil det kreve. Det er dette vi evaluerer nå, sier Bjørn Erikstein.

Han sier Ullevål sykehus er det eneste med høysmitterom i landet. 

– Det er ingen sykehus i Norge som har tilsvarende tekniske rom, så da blir det en vurdering om disse pasientene kan behandles i andre isolater enn luftsmitte, sier han. 

Nivået på isolatet ved Oslo universitetssykehus ligger på et såkalt internasjonalt nivå fire, mens resten av landet har isolater som ligger på nivå 3.

BLE FRISK: Silje Lehne Michalsen (30), legen som ble smittet av ebola under jobb for
BLE FRISK: Silje Lehne Michalsen (30), legen som ble smittet av ebola under jobb for "Leger uten grenser" i Sierra Leone ble frisk igjen etter å ha ligget på isolat i 14 dager. Avdelingsleder ved infeksjonsmedisinsk avdeling Dag Kvale (th). Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Helsedirektoratet opplyser til TV 2 at de er i gang med å kartlegge kapasiteten til å ta imot ebola-smittede på sykehusene i Norge. De har nylig bedt de regionale helseforetakene om å melde tilbake om deres fasiliteter, utstyr, kompetanse og personell.

De vil deretter vurdere situasjonen, og eventuelle tiltak. Per i dag skal de som eventuelt er smittet av ebola sendes til Ullevål for behandling.

5000 drakter 

I to uker lå Michalsen på isolat på Ullevål sykehus, mens et svært omfattende medisinsk helseteam behandlet henne. Lehne Michalsen ble erklært frisk 20. oktober

TV 2 kan nå fortelle at Oslo universitetssykehus (OUS) har bestilt 5000 nye ebola-drakter, såkalte høysmittedrakter som blir brukt i behandling av ebola-smittede. 

OUS bestiller draktene, som blir produsert fortløpende og deretter levert til sykehuset. 

Silje Lehne Michalsen lå på høysmitteisolat i 17 dager, og i løpet av ett døgn brukte Ullevål sykehus hele 50 drakter fordelt på sykepleiere, leger og annet personell ved avdelingen. 

For hvert døgn hun lå inne til behandling kostet det 30.000 kroner, kun i drakter. 

Roser de ansatte

Det er fortsatt mange norske helsearbeidere som jobber for å bekjempe ebola-smitten i Vest-Afrika. Og da Michalsen kom til Norge ble systemet satt på prøve. 

– Jeg er svært fornøyd med innsatsen til ansatte ved avdelingen, og jeg vil spesielt berømme det utmerkede samarbeide mellom leger og sykepleiere. Det har vært en enorm sykepleierinnsats i løpet av de 17 dagene, sier Erikstein. 

Sykehusdirektøren forsikrer at det nå jobbes kontinuerlig med evaluering og opplæring slik at man skal være bemannet til å ta imot flere ebola-pasienter. 

Uklart

Dag Kvale, avdelingsleder for infeksjonsmedisin, som var ansvarlig for behandlingen av Silje Lehne Mikaelsen sier det er uklart hvor mange ebolasyke Oslo universitetssykehus kan ta imot samtidig.

– Det er ikke noe entydig svar på dette. Vi har mulighet til å isolere to pasienter sammen på samme isolat, men dette kommer an på hvor dårlige pasientene er, sier Kvale. 

Denne kapasiteten er noe vi nå holder på å utrede sammen med sykehusledelsen.

Så langt er det 4922 personer som er døde av ebola, og hele 13.703 er smittet av det dødelige viruset.