REKORDLAV: Riksbankssjef Stefan Ingves kunngjorde tirsdag at styringsrenten settes ned til 0 prosent. Den svenske Riksbanken.
Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
REKORDLAV: Riksbankssjef Stefan Ingves kunngjorde tirsdag at styringsrenten settes ned til 0 prosent. Den svenske Riksbanken. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Riksbanken i Sverige senker renten til 0 prosent 

I Sverige er styringsrenten nå historisk lav – 0 prosent. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen fra Den svenske sentralbanken om den rekordlave renten ble vedtatt mandag. 

Historisk

Kunngjøringen om at renten nå er 0 prosent tas godt imot av både privatpersoner og bedrifter. Sverige har aldri hatt nullrente tidligere. 

– Det er helt historisk, sier privatøkonom Ingela Gabrielsson i Nordea. 

Analytikere trodde i forkant av rentemøte at den ville bli satt ned med 0,2 prosentpoeng, til 0,05, som er det samme nivået som den europeiske sentralbanken (ECB). Reduksjonen ble likevel ennå større. 

Årsaken til nullrenten er lav inflasjon, stor usikkerhet i europeisk økonomi og høy gjeld i svenske husholdninger. 

Renten var i Sverige var på 0,25 prosent før dagens rentemøtet. Med den nye styringsrenta vil også lånene ut til forbrukerne bli lavere, melder Aftonbladet

Den svenske kronen sank umiddelbart etter nyheten. 

– Inflajsonen er nesten null i Sverige. Det er nesten ingen prisstigning i Sverige. Det går greit med den generelle økonomien i Sverige, så er det ikke ut fra veksten dette gjøres, men inflasjonen som må opp, sier Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea Markets. 

Mer opptatt av oljepris 

Han tror ikke situasjonen i Norge vil bli påvirket nevneverdig av den rekordlave renten i Sverige. 

– Vi kan få en litt sterkere krone, men jeg tror ikke dette har veldig stor betydning for Norges bank. Vi er i en annen situasjon, og har inflasjon omtrent på målet. Det som er viktig for Norges bank er lavere oljepris, sier Bruce.