LIVET UNDER VAN GAAL: José Mourinho jobbet under Manchester Uniteds sjef i Barcelona. Den gangen var også Ronald Koeman (Southampton), Luis Enrique (Barcelona), Frank de Boer (Ajax) og Pep Guardiola (Bayern München) sentrale hos katalanerne. Foto: Screenshot fra PLTV
LIVET UNDER VAN GAAL: José Mourinho jobbet under Manchester Uniteds sjef i Barcelona. Den gangen var også Ronald Koeman (Southampton), Luis Enrique (Barcelona), Frank de Boer (Ajax) og Pep Guardiola (Bayern München) sentrale hos katalanerne. Foto: Screenshot fra PLTV

Mourinho er juvelen i van Gaals «manager-akademi»

Lad opp til den heftige trenerduellen med å se alle stjernene som jobbet under van Gaal i Barcelona.

Se Manchester United-Chelsea søndag på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Søndagens toppkamp på Old Trafford er en duell mellom mer enn to fotballag. På trenerbenkene står nemlig to menn som begge regnes blant verdens ypperste fotballmanagere.

– Det blir en heftig trenerduell. Parkerer han bussen? Ser han at United er sårbare bakover og setter linja noe høyere? Kjedelig blir i hvert fall trenerduellen ikke, sier TV 2s kommentator Per-Jarle Heggelund. 

– Jeg liker å dra til Old Trafford og liker å spille der. Jeg har vært der med fire forskjellige klubber. Jeg ser frem til å se Louis van Gaal på søndag, sa Mourinho på fredagens pressekonferanse. 

Få managere kjenner nemlig Louis van Gaal bedre enn Mourinho. Chelsea-sjefen var en del av nederlenderens trenerteam i Barcelona mellom 1997 og 2000.

Utrolig nok inneholdt Barcelona-troppene i disse årene også de nåværende trenerne til blant andre Barcelona (Luis Enrique), Bayern München (Pep Guardiola), Ajax (Frank de Boer) og PSV (Phillip Cocu). I tillegg var Ronald Koeman (Southampton) også del av klubbens trenerteam.

Se den utrolige listen som viser van Gaals «manager-akademi» til høyre i saken!

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Alsaker: – Mourinho ser at United-laget er skjørt under press
Mourinho er kjent som en taktiker av rang, noe han til gangs viste forrige sesong da han stilte uten spisser til oppgjøret på Old Trafford i en av sesongens første kamper – og sikret 0-0.

– Nå er skadesituasjonen på topp litt prekær for Chelsea, men han stiller nok med en spiss i motsetning til for ett år siden. Mourinho vil alltid balansere risikoen, men ser vel samtidig at dette United-laget er skjørt når det settes under press, sier Øyvind Alsaker.

TV 2s kommentator er også spent på hvordan Chelsea-sjefen velger å løse midtbanesituasjonen søndag.

– Spørsmålet er vel om han bruker Fàbregas som én av to sentralt på midten, eller den litt mer forsiktige varianten med Fàbregas framskutt og en mer defensivt anlagt sammen med Matic sentralt. Jeg håper på det første, sier Alsaker.

Slik startet van Gaal/Mourinho-eventyret
Det som er sikkert er i hvert fall at det blir en meget spesiell kamp for José Mourino og Louis van Gaal. Deres forhold startet altså sommeren 1997 da Barcelona ansatte den tidligere Ajax-sjefen van Gaal i stillingen som ny manager i klubben.

Den daværende 34 år gamle Mourinho hadde allerede trått sine barnemanagersko under Bobby Robsons ledelse og imponerte Barcas nyutnevnte trener van Gaal nok til å få fortsette i klubben i en analysestilling. Det fikk Mourinho lov til fordi hans reaksjon da van Gaal ankom klubben var av den ekstreme sorten.

– Mourinho trodde han hadde blitt lovet jobben som sjef for ungdomsakademiet og at han kanskje skulle bli den nye manageren. Han var så sint og skrek så mye over at han ikke var blitt konsultert at jeg ble imponert.

HELT SJEF: Louis van Gaal og kaptein Pep Guardiola med ligatroféet i 1999. Foto: Ap
HELT SJEF: Louis van Gaal og kaptein Pep Guardiola med ligatroféet i 1999. Foto: Ap

– Den dagen var han en «Special One» og på grunn av det så ansatte jeg ham. Jeg lærte den dagen at han var spesill. Han fortalte meg hvem han var og vi jobbet sammen i tre år, sier van Gaal ifølge Sky Sports om starten på det nederlandsk-portugisiske samarbeidet i 1997.

Mourinho var en del av trenerteamet, han leverte alt av analyser og studerte alle motstanderne. Van Gaal lot ham sågar også lede laget i kamper, fordi han hadde slik tro på sin unge kollegas evner.

– Jeg gjør ikke det veldig ofte, men jeg lot ham lede under kamp fordi jeg var overbevist over at han har spesifikke kvaliteter, sier den nåværende Manchester United-manageren.

Di María har spilt under begge: – Van Gaal en av grunnene til at jeg kom hit
To av Manchester United-spillerne som skal i aksjon under søndagens kamp på Old Trafford har spilt under begge managerne. Ángel Di María har nettopp begynt å jobbe under den eldste av de to.

– Han var en av grunnene til at jeg kom hit. Jeg er veldig takknemlig overfor ham fordi han ønsket å signere meg. Han er en person som vil vinne hele tiden og ta klubben så raskt som mulig tilbake til Mesterligaen, sier argentineren om Louis van Gaal.

Også forrige gang Di María skiftet klubb var det Mourinho som sikret seg hans tjenester. Portugiseren bladde opp over 250 millioner kroner for å hente ham til Real Madrid fra Benfica.

– Han lærte meg så mange ting. Han fikk med til å vokse som spiller. Han hjalp meg til en ny posisjon og hvordan jeg kunne ofre mer for laget. Jeg er veldig takknemlig overfor ham. Han sa at i Real Madrid skulle jeg være en angriper som også kunne forsvare meg. Mourinho gjorde meg til en bedre spiller, sier Di María.

Mata har også spilt under begge: – Vi hadde ikke noe forhold, ingen dialog
For Juan Mata er opplevelsen av Mourinho noe annerledes. Midtbanestjernen hadde vært årets spiller i Chelsea i to sesonger, men ble kun værende et halvår før Mourinho solgte ham til Manchester United i januar i år.

– Vi hadde ikke noe forhold. Det var ingen dialog. Jeg var ikke lykkelig, men gav alltid alt og respekterte mine kolleger. Du vet aldri hva som vil skje i livet, sier spanjolen.

Etter overgangen til Manchester United ble Mata en sentral del av David Moyes' lag, men måtte altså oppleve å få sin fjerde sjef (Rafael Benitez, José Mourinho, David Moyes og Louis van Gaal) på et drøyt år i sommer.

– Han har så mye erfaring og jeg kan lære så mye av ham. Han er tøff når han må være det og sier ting på en standhaftig og intens måte, samtidig som han er tett på spillerne. Han liker å snakke med oss og spør oss om hva vi tenker om øvelsene vi gjør på trening, sier Mata om sin nye sjef.