Suárez i ny bok: – Biting er relativt harmløst

Luis Suárez skriver om biteepisoden fra VM i sin nye bok.

Lørdag kveld returnerer Luis Suárez til klubbfotballen da han etter alle solemerker får sin debut for Barcelona i sesongens første El Clasico mot Real Madrid.

Det er neppe en tilfeldighet, men samtidig gir 27-åringen nå ut boken «Crossing The Line», og i den anledning blir utdrag fra boken trykket i The Guardian.

Der blir selvsagt episoden fra sommerens fotball-VM der han bet Italias forsvarskjempe Giorgio Chiellini omtalt.

Tre ganger har den talentfulle uruguayaneren havnet i medienes søkelys av utenomsportslige grunner da han har bitt motstanderne på banen.

– Frykt for å feile skygger for alt

I boken forklarer Suárez denne trangen til å ta et tygg av sine motspillere.

– Adrenalinnivået i en kamp kan bli så høyt. Pulsen raser og av og til henger ikke hjernen med. Presset øker og det finnes ingen trykkventil, skriver Suárez.

– Frykten for å feile skygger alt for meg, selv det tydelige faktum at jeg har 20.000 par med øyner på meg. Det er ikke som om jeg ikke kommer til å bli sett. Logikk kommer ikke inn i bildet.

Da han bet Otman Bakkal i 2010 var han frustrert over at de var på vei mot uavgjort i en viktig kamp. Han ville gjøre alt rett, men følte at han gjorde alt feil. Til slutt kokte det over.

Mot Chelsea og Branislav Ivanovic tre år senere hadde han gitt bort en straffe og spilte en fryktelig kamp. Han kjente at alt sklei gjennom fingrene deres. Til slutt kokte det over.

Bet etter å ha bommet på sjanse

I sommerens-VM var det mer frustrasjon å spore.

– Kort tid før Chiellini-bittet hadde jeg en fantastisk sjanse til å gi oss ledelsen 1-0. Dersom jeg hadde scoret, dersom Buffon ikke hadde reddet, så hadde jeg ikke gjort noe. Men jeg bommet på den sjansen, sier Suárez.

Han innrømmer at det finnes ingen unnskyldning, og at han hadde satt seg selv i en uheldig situasjon. At stjernespissen ikke kunne skylde på andre da han fikk sin tre måneders suspensjon, og at han trengte hjelp.

Likevel føler han seg urettferdig behandlet.

– Jeg vet at biting forskrekker mange, men det er relativt harmløst. I alle fall i de hendelsene jeg var involvert i, skriver Suárez.

– Da Ivanovic rullet opp ermene for å vise dommeren merket på Anfield var det ingenting der. Ingen av bittene har vært som Mike Tyson på Evander Holyfields øre, men ingenting av dette gjør det riktig.

CAS reduserte litt av straffen fra FIFA med å si at han kunne trene med Barcelona og å oppheve suspensjonen fra internasjonale kamper. Derfor har han allerede vært tilbake på banen for Uruguay.

Ville ikke se på lagkameratene

Stjernespissen stiller spørsmålet om hvordan taklinger som er potensielt karrieretruende ikke en gang gir gult kort eller frispark i England, mens han selv får lange straffer for biting.

Likevel vet han at han sviktet lagkameratene i kampen mot Italia.

– Jeg kunne ikke se på lagkameratene mine eller treneren. Jeg visste ikke hvordan jeg kunne si unnskyld, sier Suárez.

Først ville han ikke ha hjelp. Han fryktet å miste det som gjør han til en fantastisk fotballspiller.

Innså at han trengte hjelp hjemme i Uruguay

Det er nemlig to sider av samme sak - bitingen og de fantastiske målene. Liverpool sendte ham til en en idrettspsykolog etter Ivanovic-bitingen, men Suárez nektet å se ham igjen.

– Jeg fryktet at det ville gjøre meg for rolig på banen. Det å koble ut på banen skjer også når jeg gjør noe brilliant, og det vil jeg ikke miste. Jeg har scoret mål og senere slitt med å forstå hvordan jeg gjorde det. Det er en del av spillet mitt som alltid er ubevisst, på godt og vondt.

Da han dro hjem til Uruguay etter hendelsen i sommer innså han, ved hjelp av konen Sofi, at han trengte hjelp.

– Jeg gjorde undersøkelsene og fant de riktige folkene. Om jeg hadde vært i Liverpool ville jeg kanskje brukt de samme folkene som før, men nå lette jeg opp de rette folkene selv, skriver superstjernen.

– Det kjennes fremdeles veldig privat, men jeg føler det som om de hjelper meg å forstå at jeg ikke må holde ting inne, og at jeg ikke må føle et så stort ansvar når jeg er på banen.

Klar for El Clásico

Lørdag kveld kan vi få svaret på om Luis Suárez har mistet den lille spruten i spillet sitt som gjorde han så fantastisk, eller om han har klart å ta bort det negative, men beholde det positive.

Barcelona har bekreftet at han er med i troppen mot Real Madrid.

Det endelige svaret får vi nok ikke før uruguayaneren igjen havner i en situasjon der det koker i topplokket.

PS: Også Manchester City-stjerne Sergio Agüero gir ut bok i disse dager. Der skriver han blant annet om sitt forhold til Mario Balotelli.