Russlands utenriksminister om ubåt-bildet:
– Kanskje det var en stokk

Sergej Lavrov mener bildet som utløste ubåtjakten i Stockholms skjærgård, slettes ikke ligner en ubåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kunngjorde det svenske forsvaret at de etter en intens uke avslutter ubåtjakten i Stockholms skjærgård.

– Jeg kan bekrefte at vi fredag morgen klokken 8 avsluttet operasjonen og at hoveddelen av fartøyene våre er i havn, sa Jesper Tengroth, pressekontakt i det svenske forsvaret til TV 2.

Talsmann for det russiske forsvarsdepartementet Igor Konasjenkov var rakst ute med å omtale det hele som en «komisk tragedie».

– Slike helt grunnløse aksjoner fra det svenske forsvaret, basert på en retorikk fra den kalde krigens tidsånd, kommer bare til å føre til en økt spenning i regionen i dag, sa Konasjenkov. 

– Til tross for de svenske spekulasjonene om en russisk ubåt i Stockholms skjærgård ser vi nå fram mot en kulminasjon av denne spennende operasjonen, la han til ironisk.

– Noe som fløt opp

TRESTOKK?: Dette er bildet som førte til en intens klappjakt på en ubåt i Sveriges skjærgård. Foto: Privat
TRESTOKK?: Dette er bildet som førte til en intens klappjakt på en ubåt i Sveriges skjærgård. Foto: Privat

Nå har også den russiske utenriksministeren kastet seg på kritikken av Sverige, og uttaler at bildet som utløste det hele, slettes ikke ligner en ubåt.

– Jeg så dette bildet som ble vist på TV. Jeg er ikke sikker på at det ligner en ubåt. Kanskje det var noe som fløt opp, en stokk, jeg vet ikke, sier Sergej Lavrov.

Han mener påstandene som pekte på at den angivelige ubåten var russisk, kom fra media. Men ifølge ham har svenske myndigheter aldri støttet dette offentlig.

– Fullstendig uakseptabelt

På en pressekonferanse fredag opplyste konteadmiral Anders Grenstad i det svenske forsvaret at operasjonen i hovedsak er avsluttet.

Bakgrunnen for dette er at det eller de fremmede objektene ikke lenger befinner seg i den svenske skjærgården.

– Farkosten som har krenket oss har forlatt området, sa Grenstad og la til:

– Det har trolig vært en undervannsoperasjon med ett eller flere farkoster og det er fullstendig uakseptabelt. Det er det viktigste signalet vi kan gi til omverden.