Så mye dyrere er middagen når den kommer på døra

Banker middagsmaten på døra eller handler du den selv? Vi har sjekket prisforskjellen!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver uke suser middagen til 18.000 norske familier gjennom trafikken. Og eskene med ferske råvarer fra Adams matkasse og Godt levert lander på stadig flere kjøkkenbenker.

MIDDAG: Hver uke får Randi Hole og familien i Bergen middagen levert på døra. (Alle foto: TV2)
MIDDAG: Hver uke får Randi Hole og familien i Bergen middagen levert på døra. (Alle foto: TV2)

– Vi syns det er veldig deilig å slippe å planlegge, og å slippe å handle i butikken, sier småbarnsmamma Randi Hole.

Når LørdagsMagasinet er på besøk holder hun på å pakke ut varene fra Adams matkasse sammen med barna. 

Slik gjorde vi det


Men lønner det seg for familien Hole å la Adam Bjerck servere middagen?

Vi tok for oss ukesmenyene fra uke 42 i «Originalkassen» til Adams matkasse og «Originalmeny» til Godt levert. Her får du råvarer til middag i fem dager, og levert på døren koster maten 1095 kroner hos begge aktørene.

Vi tok med listen til Rema 1000 midt i det travleste ettermiddagsrushet. Der vi ikke kunne finne identiske produkter, kjøpte vi det som lå nærmest opp til råvaren i middagsmenyen.

De varene kjeden ikke hadde, dro vi til dagligvarebutikken Lerøy i Bergen for å kjøpe.

I butikkene er det ofte ikke mulig å kjøpe mengdene de to menyene bruker. Istedenfor to sjalottløk eller 600 gram kylling, må man gjerne kjøpe et helt nett løk eller et kilo kylling.

Vi endte derfor opp med to priser; en totalpris for hva det vil koste deg å kjøpe produktene i butikken slik de selges, og en omregnet pris for hva det ville kostet deg dersom du kunne kjøpe nøyaktig den mengden de ulike menyene bruker.

Se hele listen med detaljerte priser nederst i saken!

Dette er prisforskjellen


I dagligvaren koster råvarene i Adams matkasse 782 kroner. Det er 313 kroner mindre enn kassen som leveres på døra. Omregnet til identisk mengde i menyene, blir råvareprisen 700 kroner.

Varene til Godt levert kostet 808 kroner, som er 287 kroner mindre enn «originalmenyen». Omregnet pris blir 686 kroner, altså nesten 400 kroner mindre enn prisen du betaler for å få middagen levert på døra.

Vi handlet midt i rushet en ettermiddag, og brukte omtrent 1,5 svette timer på leting, spørring og betaling for hver av menyene. I tillegg måtte vi innom både Rema og Lerøy for å finne all maten som brukes både i Adams matkasse og Godt levert.no.

MIDDAG: Dagens høydepunkt eller et kaos av stress?
MIDDAG: Dagens høydepunkt eller et kaos av stress?

Med i totalvurderingen må vi også ta med at vi sitter igjen med en del ekstra råvarer etter at alt er brukt i menyene, som fint kan brukes i andre måltider.

Flere dropper butikken


Økningen i omsetning til de to aktørene tyder på at stadig flere velger bort butikken når hverdagsmiddagen skal kjøpes inn.

Godt levert omsatte for 89 millioner kroner i fjor, og regner med at de lander på en omsetning på om lag 200 millioner kroner i år.

– I regnestykket må man ta med den tiden man bruker på å planlegge det man skal ha, og de timene vi bruker i butikken, sier Kjetil Graver, daglig leder i Godt levert.

Han trekker fram at de som handler hos dem får tilpasset mengder, slik at de slipper å sitte igjen med nær et kilo gulrøtter når de egentlig bare trengte én gulrot.

Samtidig, gulrøttene går ikke ut på dato samme dag som de er kjøpt.

Rakettomsetning


Adams matkasse startet opp i februar 2013 og hadde en omsetning på 7,8 millioner første året. I år forventer de at omsetningen skal runde 120 millioner kroner.

– Vi åpner opp i nye byer hver uke nå, og leverer i dag til om lag 60 byer mellom Tromsø og Kristiansand. Over nyttår kommer vi også til Finnmark, sier Harald Reigstad Aalvik, logistikksjef i Adams Matkasse.

Ifølge Godt levert kan 80 prosent av norske husstander sør for Tromsø bestille mat hos dem. 

Her er alle prisene


Under finner du liste over alle råvareprisene vi fant hos Rema 1000 eller Lerøy i Bergen fredag 24. oktober. 

Grafikk: TV 2
Grafikk: TV 2
Grafikk: TV 2/Christian Sønsteby
Grafikk: TV 2/Christian Sønsteby
Grafikk: TV 2/Christian Sønsteby
Grafikk: TV 2/Christian Sønsteby