VIL HJELPE: Tyske soldater deltar i et intensivkurs før de reiser til til Vest-Afrika for å jobbe i de ebola-rammede områdene. AFP PHOTO / DPA / BODO MARKS
VIL HJELPE: Tyske soldater deltar i et intensivkurs før de reiser til til Vest-Afrika for å jobbe i de ebola-rammede områdene. AFP PHOTO / DPA / BODO MARKS

WHO: 10.000 ebola-smittede

10.141 er smittet og 4922 er døde av ebola, opplyser Verdens helseorganisasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens helseorganisasjon WHO opplyser om de nye tallene i en rapport lørdag. Utbruddet er det verste verden har sett av blødningsfeberen ebola.

Seks land er rammet, men Guinea, Liberia og Sierra Leone er langt hardere rammet enn andre land. Bare 27 smittetilfeller og ti dødsfall er registrert utenfor de tre landene.

Mali er det siste landet på listen over registrerte ebola-dødsfall. Der har ei to år gammel jente mistet livet. Mer enn 40 personer som har vært i kontakt med jenta, er plassert i karantene.

Mistet moren i ebola

Jenta var på en over 1000 kilometer lang bussreise før hun døde, ifølge BBC. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at toåringen hadde symptomer på bussreisen, som gikk fra Guinea, via hovedstaden Bamako, til byen Kayes vest i landet, hvor hun ble behandlet på sykehus.

Jentas mor døde av ebola i Guinea for noen uker siden, og jenta ble fulgt til Mali for å bo med slektninger. Mali er det sjette landet i Vest-Afrika som er rammet av det dødelige viruset. 

De ferske tallene fra WHO inkluderer utbrudd i Nigeria og Senegal, i tillegg til tilfeller i Spania, USA og ett tilfelle i Mali. Liberia er det hardest rammede landet med 4665 dødsfall. 3896 har omkommet i Sierra Leone, mens 1553 er døde av sykdommen i Guinea.

Karantene i New York

I de amerikanske delstatene New York og New Jersey er det nå innført en obligatorisk 21 dagers karantene for alle helsearbeidere og andre reisende som har hatt kontakt med ebola-ofre i Vest-Afrika. Fredag ble det kjent at New York-legen Craig Spencer ble smittet av viruset under et opphold i Guinea.

I alt 244 helsearbeidere er døde av ebola. WHO understreker at de legger et stort arbeid ned i å finne ut hvordan de er smittet.

– Foreløpige undersøkelser tyder på at en stor del av infeksjonene ikke skjedde i forbindelse med behandling og pleie av ebola-syke, heter det i rapporten.

(©TV 2/NTB)