<span data-lab-color="txt-red" class="txt-red" id="ext-gen1862">Veggedyrsjokket:</span> Caroline (24) og Stig (25) oppdaget plutselig blod i senga ..

Kløende stikk, blod og en endevendt leilighet ble realiteten for Caroline Ystaas og Stig Børtnes etter at veggedyr inntok leiligheten deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
<p class="active">Kløe, svette og høyt pengebruk har preget de siste ukene hjemme hos samboerparet Caroline Ystaas og Stig Børtnes.</p> <p class="active">De er to av mange i Norge som har opplevd å få hjemmet sitt invadert av de små krypene som suger blod, gir en ekkel kløe og formerer seg heftig tempo.</p> <p class="active"><span style="line-height: 1.5;">– Vi så at det var noen sorte prikker og et lite dyr i enden av senga, forteller Caroline i God morgen Norge i dag.</span></p> <h2 class="active">Oppdaget blod på lakenet</h2> <p class="active">Prikkene og det lille dyret var bare starten for samboerparet. Det gikk to måneder etter de oppdaget de små prikkene for første gang til de så de små dyrene krype på lakenet. De drepte et av dem og oppdaget blodet som strømmet fra det lille krypet. De blodsugende veggedyrene var et faktum.</p> <p class="active">Caroline og Stig fikk fattet raskt mistanke og tok en desperat telefon til skadedyrkontrollen.</p> <p class="active">– Skadedyrkontrollen konstaterte raskt at det var veggedyr og sa vi ikke ville klare å bli kvitt problemet på egenhånd.</p> <p class="active">Hjelpen til å få bukt med problemdyrene kostet paret over 30.000 kroner. I tillegg måtte alt av klær og møbler fryses i flere døgn.</p> <p class="active">– Det har vært en kjip høst, sier Caroline til God morgen Norge.</p> <h2 class="active">Narkohund ble veggedyrhund</h2> <p class="active">Hunden Sheriff er ekspert på å jakte de ekle krypene som sprer seg i norske hjem. Han skulle egentlig bli narkotikahund, men etter at veggedyrproblemet ble så stort i Norge, ble det Sheriffs yrke på heltid. Han snuser seg frem og markerer der krypene befinner seg.</p> <h2 class="active">Tips for å unngå</h2> <p class="active">Veggedyr har gode formeringsmuligheter i norske hjem. Mange får dem med seg fra ferie, hvis man for eksempel har bodd på et hotellrom som er rammet.</p> <p class="active">Ellen Saugerud er hundetrener i Mycoteam og anbefaler å sjekke hotellrommene for dyr før man legger seg inn. – Finner man dem, spør om å få et nytt rom. Eller bytt til et annet hotell, er hennes tips.</p> <p class="active">Er du allikevel uheldig og legger deg inn på et rammet rom, anbefaler Saugerud å fryse ned både koffert og innhold i noen døgn etter ferien. En kjernetemperatur på 18-19 grader i omtrent ett døgn vil drepe både dyr og egg, forteller hundetreneren.</p> <h2 class="active">Tredoblet</h2> <p class="active">Ifølge folkehelseinstituttet er antall registrerte tilfeller av veggedyr i Norge tredoblet de siste årene. Hans A. Sætrum i Oslo veggdyrkontroll sier krypene nesten var utryddet etter andre verdenskrig. På 80-tallet var det ikke flere tilfeller enn tre-fire i løpet av et helt år. – Nå har det eksplodert og vi har tre-fire hver dag, forteller Sætrum.</p>