Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kløe, svette og høyt pengebruk har preget de siste ukene hjemme hos samboerparet Caroline Ystaas og Stig Børtnes.

De er to av mange i Norge som har opplevd å få hjemmet sitt invadert av de små krypene som suger blod, gir en ekkel kløe og formerer seg heftig tempo.

– Vi så at det var noen sorte prikker og et lite dyr i enden av senga, forteller Caroline i God morgen Norge i dag.

Oppdaget blod på lakenet

Prikkene og det lille dyret var bare starten for samboerparet. Det gikk to måneder etter de oppdaget de små prikkene for første gang til de så de små dyrene krype på lakenet. De drepte et av dem og oppdaget blodet som strømmet fra det lille krypet. De blodsugende veggedyrene var et faktum.

Caroline og Stig fikk fattet raskt mistanke og tok en desperat telefon til skadedyrkontrollen.

– Skadedyrkontrollen konstaterte raskt at det var veggedyr og sa vi ikke ville klare å bli kvitt problemet på egenhånd.

Hjelpen til å få bukt med problemdyrene kostet paret over 30.000 kroner. I tillegg måtte alt av klær og møbler fryses i flere døgn.

– Det har vært en kjip høst, sier Caroline til God morgen Norge.

Narkohund ble veggedyrhund

Dette er veggedyret Cimex lectularius:

  • Arten er et utpreget husinsekt som kommer frem om natten for å suge blod.
  • Den sprer imidlertid ikke sykdommer. 
  • Kroppen er gulbrun, flat og nesten eggformet. Som voksen er den cirka fem millimeter lang, og følernes to ytterste ledd er hårtynne. De forkrøplede vingene ligner små skjell. Stikke-(suge-)snabelen ligger i hvile under buken, men rettes frem når veggedyret stikker.
  • De spres blant annet med gamle bygningsmaterialer, møbler og kommunikasjonsmidler. 
  • De én millimeter lange, ovale, glinsende eggene legges i sengerammer, bakpå billedrammer, bak sprekker i tapet og lignende.
  • Veggedyr kan også angripe høns, duer, mus, katter og hunder.
  • Spesielt utsatt i Norge er campinghytter, hvor man har om lag halvparten av de registrerte forekomstene, videre studentbyer, herberger og hoteller.
  • Det kreves kjemisk behandling for å bli kvitt veggedyr. Det er viktig at alle sprekker, også listverk opp mot taket, blir behandlet. Ikke sjelden kan veggedyrene trekke seg inn i panel der sprøytemidler ikke kommer til, og der de voksne kan overleve i flere måneder.
  • Holde koffertene langt unna sengen på hotellet.
  • Ikke ta med bagasjen hjem hvis du har blitt bitt. Da må den fryses først.

Kilde: Store norske leksikon

Hunden Sheriff er ekspert på å jakte de ekle krypene som sprer seg i norske hjem. Han skulle egentlig bli narkotikahund, men etter at veggedyrproblemet ble så stort i Norge, ble det Sheriffs yrke på heltid. Han snuser seg frem og markerer der krypene befinner seg.

Tips for å unngå

Veggedyr har gode formeringsmuligheter i norske hjem. Mange får dem med seg fra ferie, hvis man for eksempel har bodd på et hotellrom som er rammet.

Ellen Saugerud er hundetrener i Mycoteam og anbefaler å sjekke hotellrommene for dyr før man legger seg inn. – Finner man dem, spør om å få et nytt rom. Eller bytt til et annet hotell, er hennes tips.

Er du allikevel uheldig og legger deg inn på et rammet rom, anbefaler Saugerud å fryse ned både koffert og innhold i noen døgn etter ferien. En kjernetemperatur på 18-19 grader i omtrent ett døgn vil drepe både dyr og egg, forteller hundetreneren.

Tredoblet

Ifølge folkehelseinstituttet er antall registrerte tilfeller av veggedyr i Norge tredoblet de siste årene. Hans A. Sætrum i Oslo veggdyrkontroll sier krypene nesten var utryddet etter andre verdenskrig. På 80-tallet var det ikke flere tilfeller enn tre-fire i løpet av et helt år. – Nå har det eksplodert og vi har tre-fire hver dag, forteller Sætrum.