Skjult kamera fanget nordmenn som ignorerte grusom «mobbing»

87 mennesker kom gående. Hvorfor stoppet kun et fåtall? Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Din lille fitte! Alle gir fullt faen i deg! Ingen bryr seg. Alle på skolen hater deg. Du er en jævla hore.»

De voldsomme og vonde ordene hagler fra tre unge jenters munn mot en siste. Det er tidlig høst langs Akerselva, og det de forbipasserende ikke vet, er at de fire jentene er skuespillere som er leid inn for å se hvem som reagerer i en stygg mobbesituasjon.

I premieren av «Hvem bryr seg» torsdag kveld fikk seerne se at de fleste gikk forbi, selv om de helt tydelig oppfattet hva som skjedde bare meter unna.

Av 87 personer som gikk forbi de tre mobbende ungjentene, var det kun åtte personer som grep inn i situasjonen.

Se det skjulte videoopptaket av «mobberne» ovenfor!

Var så sint at hun ikke turte stoppe

En av dem som gikk forbi, er en voksen kvinne som er tydelig opprørt når programleder Klaus Sonstad tar en prat med henne og avslører at det hele er skjult kamera. Kvinnen, som er skjelven i stemmen, forteller at hun rett og slett fryktet at hun selv skulle reagere for sterkt på de mobbende jentene.

– Hvis jeg hadde vært helt sikkert på at jeg kunne kontrollere meg selv og ikke bli sint hvis jeg gikk til de jentene, tror jeg at jeg ville gått bort. Men det var så ekstremt og jeg ville gripe inn, men jeg var så sint og ville ikke angripe de tre jentene. For å kontrollere meg selv valgte jeg å gå videre, forteller hun.

MENER FOLK ER KONFLIKTSKY: Aksel Tjora, professor i sosiologi, mener grunnen til at mange ikke griper inn i dramatiske situasjoner, er at de er konfliktsky. Foto: TV 2
MENER FOLK ER KONFLIKTSKY: Aksel Tjora, professor i sosiologi, mener grunnen til at mange ikke griper inn i dramatiske situasjoner, er at de er konfliktsky. Foto: TV 2

Professor: – De fleste er konfliktsky

Kvinnen var langt fra den eneste som ikke grep inn i situasjonen. Det var 78 andre som gikk videre uten å stoppe.

Aksel Tjora, professor i sosiologi, forteller at han ikke er overrasket over resultatet. 

– Det kan være mange grunner til at man går forbi. Det aller fleste av oss er konfliktsky. Det er få av oss som går inn i konfliker, eller som skaper konflikter som ikke må være der, forklarer han.

Stoppet og tok grep: – Det er uakseptabelt

Selv om det store flertallet altså gikk forbi mobbesituasjonen, var det noen som stoppet. En ung mann med lyst hår kommer gående, og selv om jentene raser mot ham at han ikke skal bry seg, gjør han nettopp dét.

– Jo, dette skal jeg bry meg om. For jeg hører at noe skjer, som ikke er bra. Det er uakseptabelt.

STOD RETT VED TURSTI: Selv om nærmere 100 stykker gikk forbi jentene som lot som om om de mobbet ei annen, var det nesten ingen som stoppet. I bakgrunnen ser du to av kvinnene som valgte å gripe inn. Foto: TV 2.
STOD RETT VED TURSTI: Selv om nærmere 100 stykker gikk forbi jentene som lot som om om de mobbet ei annen, var det nesten ingen som stoppet. I bakgrunnen ser du to av kvinnene som valgte å gripe inn. Foto: TV 2.

De unge jentene fortsetter skuespillet.

– Kan du bare gå videre, for du har ikke noe med dette å gjøre, nærmest glefser de.

– Jo, jeg har noe med dette å gjøre. Vet du hva, man må si fra når folk oppfører seg på denne måten her. Det er det viktig at man gjør. Det her er lite OK, fortsetter han.

Vurderte å gå videre

Når Sonstad kommer ut fra gjemmestedet og forteller mannen at det hele er oppstilt, forklarer han at han mener situasjonen var så tydelig at han ikke kunne unngå å stoppe.

– Uff, de spilte alt for bra. Det var noe som foregikk her som ikke var helt bra. Her var det så åpenbart og så åpenlyst, og det skjedde ute i det åpne, at jeg følte at det var greit å si fra.

Han innrømmer likevel at tanken om å gå forbi streifet ham.

– I et lite øyeblikk var jeg usikker på om jeg gjorde hun som ble mobbet en bjørnetjeneste, at det kom en person utenfra og gjorde det verre. Men så var de så unisont verbalt aggressive at jeg tenkte at «nei, her er det faktisk greit å si fra».

Forbipasserende kvinne: – Man sier faktisk ikke sånt!

Også en kvinne i barnevogn bestemmer seg for å stoppe når hun hører utskjellingen av skolejenta.

– Nå synes jeg dere kan roe dere litt ned. Fordi jeg bryr meg om folk som har det vondt. Dere må oppføre dere som normale mennesker. Man sier faktisk ikke sånt. Du sier ikke til et menneske at de ikke fortjener å leve, sier hun.

Mens hun står og snakker til jentene, kommer en svensk kvinne bort for å hjelpe. Hun forteller til TV 2 at hun stoppet opp fordi hun så kvinnen med barnevogn stoppe.

– Jeg hørte at de snakket. Men det var hennes reaksjon, at hun stoppet, som fikk meg til å vende. Det er så mange som klager over alt som er feil og mennesker som oppfører seg farlig, men så kommer det en situasjon og så holder man kjeft og går derfra og lukker øynene. Men hvis man vil ha en forandring i verden, må man være forandringen selv, sier hun.

Ble mobbet selv – måtte stoppe

En ung mann på skateboard ruller forbi mobberne. Et lite øyeblikk senere snur han, og går mot jentene. Han gir beskjed om at det ikke er greit. Han forteller til TV 2 at grunnen til at han stoppet, er at han selv var mobbeoffer som ung.

– Jeg husker selv hvordan det er når man står der midt i ringen av folk som dytter på deg og mobber deg. Så får man blikkontakt med folk som står utenfor og så gjør de ingenting, de bare ser deg og går forbi ... Og den følelsen er så ille. Så nå tenkte jeg at det var min tur til å gjøre det godt, sier han.

Han er glad for at det nå forhåpentligvis blir enda mer fokus på problemet med mobbing, til tross for at han altså ble offer for en relativt dramatisk skjult kamera-episode.

– Jeg har veldig høy puls, samtidig som jeg er veldig glad for at dette ikke er en ekte situasjon og fordi dere setter fokus på noe som skjer hver dag og som ikke skal stikkes under en stol.

Hva ville du gjort om du havnet i en lignende situasjon? Diskutér nedenfor!

Se «Hvem bryr seg» torsdager klokken 20.00 på TV 2.