Store forskjeller på telys

De beste lysene brenner mer enn dobbelt så lenge som de dårligste. Og noen av telysene som brenner lengst har dessuten blant de fineste flammene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn er storforbrukere av telys. Hvert år kjøper vi rundt 200 millioner, og ifølge Grønt Punkt utgjør det 88 telys per husstand.

Det store forbruket er kanskje ikke så rart, for når kulden og mørket siger på, skaper levende lys lun og varm stemning innendørs. Men det kan være lurt å tenke på hvilke lys du slenger i handlekurven.

For vår test viser at kvaliteten varierer overraskende mye.

Vi har testet telys med ulik brennetid fra Rimi, Rema, Kiwi, Ikea, Nille, Clas Ohlson og noen litt dyrere og angivelig finere fra en lysbutikk. Vi tok med to lys fra hver pakke, og så spesielt på om lysene holder det de lover, hvilket lys som brant lengst og utseende på flammen.

Svakt lys i mørket

Allerede etter kort tid så vi at noen av lysene pekte seg ut. Rimis 6-timerslys var blitt skakke og stearinen rant mot den ene siden. I tillegg var flammen liten og puslete. Stusselig flamme hadde også 6-timerslysene fra både Nille, Clas Ohlson og Ikea, og ingen av dem så spesielt egnet ut til å lyse opp i vinduskarmen en mørk høstkveld.

Til det ville vi heller valgt 6-timerslysene fra lysbutikken eller Nilles 8-timerslys som brant med fin, jevn flamme fra start til slutt.

Løftebrudd fra Rema-lys

Av lysene som lover at de skal brenne i fire timer, holdt alle løftet sitt. Men, Kiwis First Price lys karret seg bare så vidt over fire timers-grensen og trakk sitt siste sukk med ett minutts margin.

Også 6- og 8-timerslysene holdt løftene sine, med unntak av Remas lys av merket Softstyle. Lysene som skulle brenne i seks timer døde allerede etter fem, og 8-timerslysene takket for seg en halvtime før tiden. Da hjelper det lite at flammene brant ganske pent.

Store forskjeller i samme pakke

Man skulle tro at telysene fra én og samme pakke ville være noenlunde like. Men, den gang ei. Det viste seg at mange av lysene brant med totalt ulik lengde. For eksempel sluknet det ene firetimerslyset til Rimi hele én time og tjue minutter før det andre, og det var nesten en times forskjell i brennetid hos Ikea-lysene.

Lengst og best

At prisen gjenspeiler kvaliteten stemmer ikke alltid. Men, i vår test ser det slik ut. For etter nesten ni timer var det bare to enslige lys av samme type som fortsatt brant; de litt dyrere 8-timerslysene av merket Gouda fra lysbutikken.

Likevel, de lysene vi aller helst ville hatt i vinduskarmen er Nilles Mimosa-lys. For i tillegg til å holde i over åtte timer, så brant de med en pen, klar flamme som lyste fint opp i høstmørket.

Det er nesten fem timer forskjell på beste og dårligste telys.
Det er nesten fem timer forskjell på beste og dårligste telys.