PST ETTER CANADA-TERROR:
– Utelukker ikke lignende aksjoner mot Norge

En måned etter at talsmannen for terrorgruppen IS oppfordret tilhengere til å kjøre ned "vantro" vestlige, blir en soldat påkjørt og drept i Canada. I går ble en annen soldat skutt og drept. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hendelsen i Canada har foreløpig ikke fått konsekvenser for trusselbildet i Norge. PST vurderer terrortrusselen mot Norge som skjerpet, og vi kan ikke utelukke lignende aksjoner mot Norge, sier seniorrådgiver i PST Martin Berntsen til TV 2.

Urovekkende

Canada ble onsdag rammet av det statsminister i landet, Stephen Harper, kaller et terrorangrep.

For en måned siden, 21. september, ble det publisert en tale på Internett hvor IS' talsmann Abu Muhammad al-Adnani kommer med trusler og oppfordring til terrorhandlinger i vesten. 

– Hvis du kan drepe en vantro amerikaner eller europeer – spesielt de skitne franskmennene – eller en australier, eller en canadier, eller hvilken som helst annen vantro, inkludert innbyggere i land som har blitt med i koalisjonen mot IS, med guds vilje, drep dem. 

IS-talsmannen kommer med konkrete oppfordringer til hvordan slike angrep kan skje. I talen oppforderer han blant annet til å kjøre ned vantro med kjøretøy.

TV 2 har valgt å ikke gjengi de mest ekstreme forslagene fra IS. 

Ikke nytt

Terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) kjenner igjen retorikken fra tidligere. Blant annet gjennom et magasin utgitt av Al-Qaida på engelsk.

– Det er ikke noe nytt at jihadister oppfordrer til denne type aksjoner, men det har vært en mye klarere trend de siste årene. De siste dagers hendelser i Canada er veldig betegnende på trusselbildet akkurat nå, sier Nesser til TV 2.

Nesser har kartlagt terrorangrep i Vest-Europa fra 1994 og fram til i dag.

– Vi ser en betydelig økning i soloterrorisme, mer bruk av skytevåpen og kniver, og samtidig en overvekt av bomber i disse angrepene.

KJØRTE UT: Her ligger bilen som ble brukt til å kjøre ned to soldater utenfor et kjøpesenter i Quebec sist mandag. Etter en biljakt ble føreren av bilen skutt og drept av politiet. FOTO: AP Photo/ Pascal Marchand
KJØRTE UT: Her ligger bilen som ble brukt til å kjøre ned to soldater utenfor et kjøpesenter i Quebec sist mandag. Etter en biljakt ble føreren av bilen skutt og drept av politiet. FOTO: AP Photo/ Pascal Marchand

To drept i Canada samme uke

I tillegg til soldaten Nathan Cirillo (24) som ble skutt og drept da han sto vakt ved et krigsminnesmerke like ved parlamentet i går, ble to canadiske soldater påkjørt sist mandag utenfor et kjøpesenter i Quebec Den ene av soldatene døde senere av skadene. 

Mannen som kjørte bilen er en radikalisert jihadist, ifølge canadiske myndigheter. Etter en biljakt kjørte han av veien. Gjerningsmannen ble drept etter at politiet løsnet flere skudd mot bilen.

Tips TV 2s journlister som dekker IS: Sensitiv informasjon bør sendes kryptert. Eventuelt kan du sende vanlig epost direkte til journalistene her.