Plutselig ble det kjøpers marked på Tesla

Men er det smart å slå til nå?

Det er nesten tredobling av Tesla Model S i bruktmarkedet siden nyheten kom om at den får 4x4. Antallet påvirker naturligvis også prisbildet.
Det er nesten tredobling av Tesla Model S i bruktmarkedet siden nyheten kom om at den får 4x4. Antallet påvirker naturligvis også prisbildet.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei! Jeg lurer på om dere i Broom kan gi meg et råd om Tesla Model S, og å kjøpe den brukt nå. Som en som har tenkt att og fram om Tesla lenge, har jeg slukt alt som har vært skrevet om prisnedgang og mange biler i markedet etter at det kom nyhet om at den snart får 4x4 også. Bare for å ha sagt det: Det trenger ikke jeg. Har minimalt med kjøring der tohjulstrekk ikke er nok. 

Kort fortalt lurer jeg på dette: Vil det være lurt å slå til nå, eller enda mer å spare på å vente? Er det så mye "panikk" blant selgerne at det er vits i å prøve seg på et aldri så lite skambud? På forhånd takk!

Benny svarer:


Hei sann! Sannelig har det vært et lite jordskjelv på markedet for brukte Teslaer, ja. Før Tesla selv røpet at den skulle få 4x4 (for svært hyggelige 25.000 kroner i pristillegg) lå det rundt 50-60 eksemplarer av Model S ute på bruktmarkedet.

Akkurat nå er det 170 - her har vi altså fått en liten eksplosjon i antall biler. Prisene har også falt raskt. Nå ligger rimeligste Model S ute til 467.000 kroner. For to uker siden hadde den garantert blitt snappet opp med en gang, nå går det tydeligvis tregere.

Dette er en ganske spesiell situasjon, og jeg kan vel knapt huske at antall og pris for en modell i bruktmarkedet har endret seg så fort noen gang tidligere.

Men til spørsmålet ditt: Jeg er helt sikker på at du kan gjøre et godt kjøp på Model S nå, særlig hvis du bruker litt tid og kontakter flere selgere. Det er absolutt kjøpers marked på denne bilen. Jeg synes det er litt rart hvis mange selgere har "panikk", men godt mulig det finnes noen sånne også. Da er naturligvis mulighetene for pruting ekstra gode.

Lufta har nok i praksis gått litt ut av ballongen for Model S uten firehjulstrekk. Jeg tror den vil bli oppfattet som litt annenrangs i bruktmarkedet framover, sammenlignet med S D. 

Les mer: Nå er det prisras i bruktmarkedet

Vente noen uker

Så skal vi heller ikke glemme at Tesla har en SUV på gang, Model X. Slik jeg har forstått det, kommer den til Norge mot slutten av 2015. Da er det nok også mange Model S-eiere som ønsker å bytte - dermed flere biler ut i bruktmarkedet.

Det er en litt uoversiktlig situasjon dette. Merket er nytt, hele segmentet er helt i støpeskjeen - og Tesla har nok ekstra mange kjøpere som er opptatt av å ha det helt siste. Det er faktorer som gjør det ekstra vanskelig å spå.

Jeg tror ikke du gjør noe dumt ved å kjøpe Model S nå, i alle fall så fremt du selv føler du gjør et godt kjøp prismessig. Men mitt råd er å vente noen uker, kanskje opp mot jul.

Det kan naturligvis være slik at mange av de som har lagt ut sin Model S nå, i praksis bare tester markedet og ikke er interessert i å gå mye ned i pris for å bli kvitt bilen. Men hvis de er reelle selgere og salget går trått - da bør det være ekstra gode muligheter for å prute etter at bilene har ligget ute en stund, usolgte. 

Som du skjønner: Jeg tror ikke det er mulig å gi deg noen fasit her, men jeg håper disse rådene er til hjelp. 

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Stor nyhet - slik avslørte Tesla-sjefen den