Skipperen Onar (68) fikk denne russiske ubåten i trålen

Se de unike bildene fra dramaet i 1984, da kystskipperen Onar Gudmundson fra Karmøy klarte å tvinge opp en russisk ubåt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onar Gudmundsen (68) er den eneste skipperen som har klart å bringe opp en russisk ubåt til overflaten.

Hendelsen fant sted i 1984, da Gudmundsen var kaptein på fiskebåten «Bentin», samtidig som en russisk ubåt var på spionoppdrag. Først trodde mannskapet at noten hadde slitt seg.

– Vi kom opp og så at båten begynte å gå bakover. Vi fikk mer enn nok med å holde båten på rett kjøl, og fikk vite ganske tidlig fra Forsvaret at dette ikke dreide seg om et fartøy av vestlig opphav, sier Gudmundsen i dag om dramaet som foregikk da.

Fiskeren fra Karmøy var med ett dratt inn i storpolitikken, rett etter at byråsjef Arne Treholt i Utenriksdepartementet var pågrepet og siktet for spionasje.

– Vi forsto jo det. Det hadde vært så mange ubåtjakter i både svenske og norske fjorder. Vi så med en gang den kom opp at det var en av Whiskey-klassen, lik den som hadde gått på land i Sverige, sier Onar Gudmundson til TV 2.

På spørsmål om han tror han forblir den eneste skipperen som har tvunget opp en russisk ubåt, ler han litt før han svarer:

– He,he, foreløpig er jeg det.

UBÅT I TRÅLEN: Kystskipper Onar Gudmundsen fikk i 1984 en russisk ubåt i trålen. Han følger spent med på ubåtjakten som foregår nå i den svenske skjærgården. Foto: TV 2
UBÅT I TRÅLEN: Kystskipper Onar Gudmundsen fikk i 1984 en russisk ubåt i trålen. Han følger spent med på ubåtjakten som foregår nå i den svenske skjærgården. Foto: TV 2

Han forteller at han mange år senere fikk møte igjen ubåtkapteinen Frolov, da TV 2 lagde dokumentaren «Ubåt i trålen». De møttes i St. Petersburg, der Frolov kom med en unnskyldning for dramaet som Onar Gudmundsen bokstavelig talt ble viklet inn i.

Frolov hadde tapt kampen, og forbrutt seg mot en ubåtkapteins første bud: Aldri å gi seg til kjenne.

– Han hadde visst hatt vondt av det at han slepte oss rundt, men det var jo fullt forståelig. Han hadde en jobb å gjøre, og skulle ikke vise seg, sier Gudmundsen.

Den storstilte ubåtjakten som pågår i den svenske skjærgården nå, gjør at Gudmundsen tenker sitt om dramaet han opplevde i 1984:

– Man følger jo med, og ser om de finner noe der. De lette jo ganske lenge både i Norge og Sverige på 1980-tallet, sier han.

Ubåtjakten fortsetter

Nye vitneobservasjoner bidro til at den svenske forsvarsledelsen i dag valgte å fortsette ubåtjakten med uforminsket styrke.

– Det vi søker etter, er noen som har krenket Sveriges territorium. Det er helt uakseptabelt, sa kontreadmiral Anders Grenstad under en pressekonferanse tirsdag kveld.

Få alt om ubåtjakten her.

– Den ene observasjonen er gjort ved Nåttarö og den andre ved Ingarö Fågelölandet, sa Grenstad om de to observasjonene som ikke har vært kjent før nå.

Hele Sverige er grepet av ubåthysteri, ryktemaskinen jobber på høygir, og alle har sin egen mening om hva som foregår der ute i skjærgården.

TV 2 var tirsdag med kystskipper Ulf Busch ut i skjærgården. Han synes ikke det er så rart at ubåten stadig glipper unna.

– Det holder at de går under vannskorpen, så er det jo ingen som ser den.