Sammenligner ubåtjakten med Loch Ness-monsteret og Matrix

Slik latterliggjøres den svenske ubåtjakten i russiske medier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av de største russiske nyhetsbyråene rapporterer tirsdag om den pågående ubåtjakten i den svenske skjærgården. Felles for de aller fleste rapportene fra Russland, er at ubåtjakten latterliggjøres.

Det meldes også fra flere russiske medier at ubåten er hollansk og at Putins menn ikke har noen kjennskap til noen form for undervannsaktivitet i svensk farvann.

Latterliggjøres

«Det er en fugl, det er et fly! Nei, det er en russisk ubåt». Slik starter Russia Today sin nyhetssending om ubåtjakten i Sverige. Med en svært ironisk tone presenteres nyheten med stor skepsis, og det legges vekt på at svenske myndigheter aldri har uttalt at ubåten er russisk.

Flere av de statlige mediene i Russland legger seg dermed på samme linje som det russiske forsvarsdepartementet. De har helt siden ubåtjakten startet hevdet hardnakket at de ikke har noen kjennskap til fartøyet. 

– Russland har ikke noen aggressive militære operasjoner mot noe land, heller ikke Sverige, sier presseattaché Andrey Kulikov ved Den russiske ambassaden til TV 2.

På spørsmål om hvilke aktiviteter Russland har rundt Sverige, avviser han problemstillingen og nekter for ethvert russisk militært nærvær i Østersjøen.

– Russland har ingenting med situasjonen i Sverige å gjøre, og har ikke militær aktivitet der, hevder presseattacheen.

Avisen Pravda hevder derimot at det svenske forsvaret med jevne mellomrom dikter opp historier om russiske ubåter i svensk farvann for å få økt forsvarsbudsjett. Det skal være derfor svenskene nå «lager en stor scene» i skjærgården. At det ikke er gjort noen funn etter fire dager med store søk, viser at dette bare er en bløff. Avisen beskriver svenskenes opptreden som «et russisk ubåtsyndrom».

«Matrix» og «Men in Black»

Utenrikssjef i Expressen, Mats Larsson, befinner seg i Russland. Han forteller om en stor skepsis i mediene. Det legges blant annet frem ironiske teorier om at ubåten egentlig er det mystiske Loch Ness-monsteret. 

Lørdag spredte et bilde av en mystisk skikkelse stående helt ytterst i den svenske skjærgården ikledd vadestøvler. Søndag sto denne personen frem som den uskyldige ørretfiskeren Ove. 

I Moscow Times sammenlignes denne skikkelsen med karakterene fra filmen «Men in Black» og «Matrix».

LATTERLIGGJØRES: Ubåtjakten fremstilles med ironi og delvis latterliggjøring i russiske medier. (Foto: Faksimile The Moscow Times og Russia Today)
LATTERLIGGJØRES: Ubåtjakten fremstilles med ironi og delvis latterliggjøring i russiske medier. (Foto: Faksimile The Moscow Times og Russia Today)