NEKTER: Presseattaché Andrey Kulikov ved den russiske ambassaden avviser overfor TV 2 at det er en russisk ubåt i den svenske skjærgården. Foto: TV 2
NEKTER: Presseattaché Andrey Kulikov ved den russiske ambassaden avviser overfor TV 2 at det er en russisk ubåt i den svenske skjærgården. Foto: TV 2

Russisk talsmann til TV 2: – Vi har ikke militær aktivitet i Sverige

Den russiske pressetalsmannen forstår ikke norske og svenske mediers spekulasjoner om en mulig russisk ubåt i skjærgården.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens både luftrom og farvann er avstengt og svenske jagerfly er på vingene, avviser russiske myndigheter overfor TV 2 at de har en ubåt i den svenske skjærgården:

– Russland har ikke noen aggressive militære operasjoner mot noe land, heller ikke Sverige, sier presseattaché Andrey Kulikov ved Den russiske ambassaden til TV 2.

På spørsmål om hvilke aktiviteter Russland har rundt Sverige, avviser han problemstillingen og nekter for ethvert russisk militært nærvær i Østersjøen.

– Russland har ingenting med situasjonen i Sverige å gjøre, og har ikke militær aktivitet der, hevder presseattacheen.

Kulikov forstår ikke norske og svenske mediers spekulasjoner om en mulig russisk ubåt.

– Jeg synes alle må roe seg ned, og finne beviser for hva som foregår der borte. Ikke skyld på Russland, som ikke noe med denne situasjonen å gjøre.

1 mils sikkerhetssone 

Det svenske forsvaret ber alle sivile båter mellom Danziger Gatt og Nåttarö i Stockholms skjærgård om å forlate området.

Samtidig er det opprettet en sikkerhetssone på rundt 1 mil fra militære fartøy, skriver Dagens Nyheter.

Danziger Gatt er en del av det sørlige innløpet til Stockholms skjærgård, mens Nåttarö er en øy i skjærgården.

Det svenske forsvaret har også sperret av en vik mellom Nåtterö og Nynäshamn, skriver Expressen.

De vil ikke kommentere hvorfor de har bedt båtene om å forlate området.

– Vi holder på med en etterretningsoperasjon i Stockholms skjærgård og vi gjør det vi må for å løse våre oppgaver. Nøyaktig hva vi gjør, kommenterer vi ikke, sier pressetalsmann Mikal Abrahamsson til nyhetsbyrået TT.

(TV 2/NTB)