OVERVÅKES: Det er denne oljetankeren som er mistenkt moderskip. Svensk marine leter etter en ubåt som skal være observert i svensk farvann. Foto: Expressen
OVERVÅKES: Det er denne oljetankeren som er mistenkt moderskip. Svensk marine leter etter en ubåt som skal være observert i svensk farvann. Foto: Expressen

Mistenkt moderskip:
– Smigret over oppmerksomheten

Eierne til tankskipet «NS Concord» avviser urent mel i posen. Her kan du følge skipets bevegelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske oljetankeren har vakt oppsikt for svenske forsvarsmyndigheter. Flere kilder sier til svenske medier at den mistenkes for å være «moderskipet» til ubåten som trolig er observert i svenske farvann.

Den tidligere lederen av den svenske ubåtflåten, Göran Frisk, sier til Expressen at en ubåt trolig overvåker tankskipet på nært hold.

– Den svenske ubåten er trolig noen få meter fra moderskipet, sier han.

– Smigrende

Selskapet Novoship sier på sin side at de avventer ny lasteordre, og at dette er årsaken til at de ligger og driver ute i Østersjøen. I en pressemelding sier selskapet at de har forklart dette til den svenske kystvakten.

– VI har merket oss, og er smigret, over det økte oppmerksomheten bevegelsen til «NS Concord» har fått, sier Novoship-sjef Jurij Tsvetkov.

– Jeg må imidlertid understreke at det ikke er noe uvanlig ved skipets bevegelser. Hun venter på ny lasteordre, sier han.

På marinetraffic.com kan du følge bevegelsene til skipet.

Se også vårt livesenter, med helikopterbilder fra området hvor svenskene leter etter ubåt. 

Vanlig å vente

Novoship-sjefen sier det er vanlig i handelsflåten at båter legegr seg på rek mens de venter. 

– Akkurat nå er det flere titalls båter som ligger og venter over hele venter. «NS Concord» skal etter planen sette kursen mot Primorsk, sier Novo-ship-sjefen.

Endret retning og hastighet

Oljetankerens bevegelser følges nøye av svensk marine. Skipet var på vei til Russland, før det søndag endret kurs mot Stockholm. Mens det opprinnelig hadde en fart på rundt ti knop, gikk farten ned i rundt én knop.

Ved 12-tiden mandag ligger skipet fortsatt og sirkler ute i Østersjøen.

Internasjonalt farvann

«NS Concord» ligger i internasjonalt farvann. Dersom svensk marine skal gå om bord og undersøke, er de underlagt internasjonale lover. 

Forskningsskipet «Professor Logachev» var også i søkelyset, etter at fartøyet satte kurs vestover fra St. Petersburg. Ifølge svenske medier befinner den seg i området sørøst for Gotland, og skal være på vei til Las Palmas på Kanariøyene.