Frps Ulf Leirstein la ned utvalg på flekken under TV 2-intervju:

«Håper Stoltenberg og co (...) lider et smertehelvete til de dør»

Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein hadde opprettet et utvalg som skulle gi ham råd i utformingen av lover og regler på Stortinget. Det gikk ikke helt etter planen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulf Leirstein sitter i justiskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet.

Jevnlig blir han kontaktet av folk som opplever at de har blitt urettferdig behandlet av samfunnet.

Derfor valgte han i juni å konstituere sin egen rettsikkerhetsgruppe på Stortinget. Så langt i år har gruppen møttes med Ulf Leirstein to ganger på Løvebakken, og uavhengig møtes gruppen omtrent en gang i måneden. 

Det er den tidligere advokaten Marius Reikerås som har fått i oppgave av Ulf Leirstein å lede gruppens arbeid.

– Arbeidet skal sluttføres gjennom en rapport og skal leveres Ulf Leirstein og hans stortingsgruppe den 10 desember i år.

OPPLØST: Gruppen som skulle gi råd til Frps Ulf Leirstein ble nedlagt da han fikk vite hva de mente. FOTO: TV 2
OPPLØST: Gruppen som skulle gi råd til Frps Ulf Leirstein ble nedlagt da han fikk vite hva de mente. FOTO: TV 2

Ugyldig dom

Men la oss se nærmere på hvem denne gruppen er.

Flere av medlemmene mener at dommen mot terroristen Anders Behring Breivik er ugyldig fordi dommeren ikke har avgitt forsikring om å arbeide samvittighetsfullt.

Gruppen mener nemlig at dommer avsagt av en dommer uten dommerforsikring er ugyldig. Dette har imidlertid Høyesterett tidligere avvist. 

– Når det er så mange dommere som sitter uten formaliteter så er det en svikt i systemet i forhold til ordlyden i loven. Hadde de lagt seg flat på det tror jeg det hadde vært over, sier Monicha Nyhuus Aas, medlem i Rettsikkerhetsgruppen.

MISTET BEVILLINGEN: Tidligere advokat Marius Reikerås, her fra da han representerer dykkerne (i bakgrunnen) organisert i Nordsjødykker Alliansen i 2008.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MISTET BEVILLINGEN: Tidligere advokat Marius Reikerås, her fra da han representerer dykkerne (i bakgrunnen) organisert i Nordsjødykker Alliansen i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

– Det mener jeg selvsagt ikke

Gruppeleder Marius Reikerås er tidligere dømt til fengelstraff for trusler og mistet advokatbevillingen sin i 2009.

Han har skrevet artikler for det ekstreme nettstedet Nyhetsspeilet og Riksavisen som fremmer meninger som at jødeutryddelsen aldri har skjedd eller at israelsk etterretning, Mossad, stod bak angrepene 22. juli.

– Det er så meningsløst som det kan bli og det har jeg aldri vært i nærheten av å si og det mener jeg selvsagt ikke, sier Marius Reikerås.

– Men forstår du at du legitimerer de meningene ved å skrive på nettsteder som fremmer de meningene?

– Altså hvor jeg har skrevet og ikke skrevet det kan ikke jeg på en måte til enhver tid ta ansvar for. Jeg skriver for å fremme et synspunkt om menneskerettigheter, sier Reikerås til TV 2.

RYDDER OPP: Frp-leder Siv Jensen mener Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein har gjort det riktige og ryddet opp.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
RYDDER OPP: Frp-leder Siv Jensen mener Frps justispolitiske talsmann Ulf Leirstein har gjort det riktige og ryddet opp. Foto: Erlend Aas / Scanpix

Statlig systematisert menneskehandel

Kristin Brataas er et annet medlem i gruppen. Hun har selv hatt en barnevernssak mot seg og driver nå en kampanje mot barnevernet på nett.

I et kommentarfelt på nett skriver hun blant annet at regjeringen deporterer barn til barnevernets interneringsleire og tvangsplasserer dem i nazimarxistiske fosterhjem.

I en Youtube-video hevder hun også at barnevernet driver statlig systematisert menneskehandel som bare handler om profitt. 

– Barnevernet handler kun om penger. Mennesker er gjenstand for det jeg kaller statlig legalisert menneskehandel.

– Hvordan handler det om penger, det er det jeg ikke forstår?

– Når det settes en prislapp på et menneske, beløpene fosterforeldre kan få for en unge i fosterhjem per måned, sier Kristin Brataas.

Justispolitiker Ulf Leirstein tok initiativet til gruppen som skal gi han konkrete lovforslag til det arbeidet han driver med i justiskomiteen på Stortinget. Han forsvarer Rettsikkerhetsgruppen. 

– I Norge har vi ytringsfrihet. Jeg synes det er helt greit at folk mener hva de vil. Men det at jeg har møte med noen, betyr ikke at jeg er enig med dem i alt, sier Ulf Leirstein til TV 2.

Kritiske til Arbeiderpartiet

Flere i gruppen er også kritiske til Arbeiderpartiet og i kommentarfelt på nettet skriver et av medlemmene at de håper «Jens Stoltenberg og co får svineinfluensavaksinen og lider et smertehelvete til de dør».

Etter å ha gjennom hele intervjuet vist til rettsikkerhetsgruppens ytringsfrihet gir justispolitikeren opp å forsvare gruppemedlemmene sine. Leirstein legger istedet ned rettsikkerhetsgruppen sin under intervjuet.

For etter å ha blitt konfrontert med hva medlemmene i gruppens hans mener sier han følgende. 

– Hadde jeg visst at noen av medlemmene hadde sagt dette hadde jeg aldri villet ønske dem i en sånn gruppe.

– Betyr det et at du angrer på at du opprettet gruppen?

- Nei, jeg er overrasket over at noen av disse medlemmene har sagt det du nå hevder. Hvis man har den typen meninger vil jeg selvfølgelig ikke ha noen råd fra den typen mennesker. Selvfølgelig ikke, sier Leirstein. 

Siv Jensen er glad 

– Jeg er glad for at Leirstein nå avslutter dette, sier Frp-leder Siv Jensen til TV 2. 

– Han avsluttet dette først når TV 2 påpekte netthetsen. Burde han ikke ha sjekket dette på forhånd?

– Det er vanskelig for stortingspolitikere å sjekke alle som ta kontakt med dem i løpet av et år. Vi får tusenvis av henvendelser, påpeker Jensen. 

– Men har han ikke et ansvar når han selv konstituerer en gruppe som skal gi ham råd i hans justispolitiske arbeid på Stortinget?

– I utgangspunktet er det slik at vi har et åpent demokrati der alle innbyggerne i Norge skal kunne vært i kontakt med sine politikere og fremme sine synspunkter, sier Siv Jensen. 

– Det viktigste er at vi rydder opp og beklager når vi tråkker feil. Og det mener jeg Ulf Leirstein har gjort, sier Jensen.