FORTVILET: Bjørn Håvard Andersen håper i det lengste at han skal slippe å amputere sitt venstre bein over kneet. Foto: Privat
FORTVILET: Bjørn Håvard Andersen håper i det lengste at han skal slippe å amputere sitt venstre bein over kneet. Foto: Privat

Bjørn Håvard (33) skulle få nytt kne – nå mister han trolig beinet

33-åringen sier han ikke ville latt seg operere om han kjente risikoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørn Håvard Andersen (33) fra Vega i Nordland føler at kneoperasjonen har ødelagt livet hans. Nå lever han med store smerter og risikerer amputasjon.

– Jeg ønsker å beholde foten, sier Bjørn Håvard til TV 2.

33-åringen lider av hemofili A av alvorlig type. Blødersykdommen fører blant annet til at leddene ødelegges, og i 2003 fikk han satt inn protese i høyre kne. Operasjonen var vellykket.

I 2008 skulle venstre kne byttes ved Rikshospitalet i Oslo. Denne gangen fikk han flere kraftige infeksjoner, og i 2010 ble protesen tatt ut og erstattet med en såkalt sementspacer for å opprettholde plassen til protesen.

Vil amputere

Etter mange plager ble han i mai i år igjen lagt inn på Rikshospitalet etter en vridning i kneet som førte til stor hevelse og smerter. Kneet har trolig vært infisert i tre-fire år, og legene ved Rikshospitalet mener at den eneste løsningen er å amputere foten over kneet.

Det vil være helt umulig å få til en fungerende protese og lite hensiktsmessig å stive av kneet, heter det i Rikshospitalets vurdering.

LANGVARIG BETENNELSE: Slik ser Bjørn Håvards kne ut nå. Den såkalte spaceren i kneet er i ferd med å trenge seg ut. Legene ved Rikshospitalet mener det vil være umulig å sette inn en ny protese i kneet. Foto: Privat
LANGVARIG BETENNELSE: Slik ser Bjørn Håvards kne ut nå. Den såkalte spaceren i kneet er i ferd med å trenge seg ut. Legene ved Rikshospitalet mener det vil være umulig å sette inn en ny protese i kneet. Foto: Privat

Bjørn Håvard Andersen sier operasjonen har ødelagt livet hans. Han mener han ikke fikk god nok informasjon om risikoen ved inngrepet.

– Hadde jeg visst at risikoen var så høy, ville jeg aldri latt meg operere. Kneet fungerte nesten helt fint og jeg var gangfør i aller høyeste grad. I dag har jeg store smerter i kneet og har fått livet totalt ødelagt, sier Bjørn Håvard til TV 2.

Han sover dårlig om natten på grunn av smerter og kramper. Om morgenen kan det ta et par timer å komme seg ut av senga. Han har måttet gi opp aktiviteter som han tidligere var glad i, som å svømme og lage mat. Psyken og selvtilliten er dårlig som følge av den vanskelige situasjonen.

Mener det finnes alternativer

Sementspaceren er nå på vei ut av kneet på egen hånd. Han vil ikke legge seg inn på Rikshospitalet fordi han frykter han da vil miste foten. Rikshospitalet er det eneste sykehuset i Norge som kan gjennomføre slike inngrep på blødere.

En spesialistvurdering ved St. Olavs hospital i Trondheim har også kommet fram til amputasjon er det beste alternativet, men mener samtidig at en løsning hvor kneet stives av vil kunne la seg gjennomføre.

– Jeg må gå flere runder. Så lenge Rikshospitalet har et behandlingstilbud, får jeg ikke utenlandsbehandling heller, sier Bjørn Håvard.

– Korrekt behandling

Han har klaget saken inn for Norsk pasientskadeerstatning og for Pasientskadenemnda og fått avslag begge steder. Det var godt grunnlag for å sette inn protese i venstre kne, og operasjonen og oppfølgingen har skjedd i tråd med medisinske retningslinjer og prinsipper, heter det i vurderingen. Det samme gjelder oppfølgingen av infeksjonen i kneet.

Norsk pasientskadeerstatning legger vekt på at blødersykdommen fører til vesentlig forhøyet risiko for infeksjoner. Risikoen for infeksjon beskrives fra 0 til 20 prosent. Det er ingen tvil om at infeksjonen oppsto i forbindelse med at kneprotesen ble satt inn.

Pasienter kan ha rett til erstatning når skaden skyldes smitte eller infeksjon, men i Bjørn Håvards tilfelle mener Pasientskadenemnda at infeksjonen skyldes pasientens egen tilstand.

TV 2 har ikke lykkes å få en kommentar fra Oslo universitetssykehus i denne saken.