Er Pepsi Max egentlig «best i test»?

TV 2 hjelper deg fikk et helt annet resultat enn Pepsi Max da vi blindtestet colabrus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I reklamen heter det at «Over 100.000 nordmenn har talt - Pepsi Max smaker bedre enn verdens mest solgte cola». Et imponerende antall testpersoner, og et resultatet som nå pryder reklameplakater langs veien, og klistret på siden av busser og trikker.

– Man tenker at med et så stort tall, så må det må være riktig. Men det de færreste tenker over, er at av de 100.000 så var det sannsynligvis ganske mange som var ganske positive til Pepsi fra før av, sier Adrian Peretz, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen.

Vår egen cola-blindtest

TV 2 hjelper deg ville finne ut om Pepsi Max også ble folks favoritt også da vi testet colabrus. Derfor har vi dratt rundt med colabrus, og fått 200 personer til å blindteste.

Akkurat som i Pepsis utfordring, hadde vi med de to gigantene Pepsi Max og Coca Cola. Til sammen utgjør disse to brustypene så mye som halvparten av brussalget i Norge. Coca Cola med 29,5 prosent i markedsandel, og Pepsi Max med 23,7 prosent.

VILLEDENDE: «100.000 nordmenn har talt. Pepsi smaker bedre enn verdens mest solgte cola» står det på en rekke reklameplakater rundt forbi.
VILLEDENDE: «100.000 nordmenn har talt. Pepsi smaker bedre enn verdens mest solgte cola» står det på en rekke reklameplakater rundt forbi.
STOR KAMPANJE: Slik ser reklamefilmen til Pepsi ut.
STOR KAMPANJE: Slik ser reklamefilmen til Pepsi ut.

For at ikke testpersonene har skullet kunne gjette seg til brusmerkene, gjorde vi vår egen twist. I tillegg til Pepsi Max og Coca Cola, har vi også med den sukkerfrie jokeren First Price Cola Free, som har under én prosent i markedsandel.

Nesten 60 prosent foretrakk Coca Cola

Vi har servert colabrus til handlende på kjøpesenter, forbipasserende på gata, elever på Rud videregående skole i Bærum, og til erfarne vinsmakere. Alle har fått den samme oppgaven, nemlig å smake seg frem til sin favoritt. Testpersonene fikk ikke vite hvilke brustyper som var med i blindtesten.

– Jeg tok eneren, jeg da. Jeg får bare sitere italienerne, med «La dolce vita», det søte liv. Jeg liker det litt sånn søtt, sier Frithjof Nicolaysen, Fagdirektør hos Arcus AS.

Eksperten som vanligvis smaker på vin, blir svært overrasket når vi forteller at hans favoritt var First Price Cola Free. Hans to kolleger foretrakk Coca Cola.

Det gjorde også flertallet av personene som var med i blindtesten. 58 prosent likte Coca Cola best, 21,5 prosent First Price Cola Free, og 20,5 prosent foretrakk Pepsi Max.

Kan tiltrekke seg mange Pepsi-fans

KLARGJØR TEST: Pepsi og Cola blir satt opp på et bord.
KLARGJØR TEST: Pepsi og Cola blir satt opp på et bord.
UTEN ETIKETT: Smaksprøvingen er selvsagt en blindtest.
UTEN ETIKETT: Smaksprøvingen er selvsagt en blindtest.
«CHOOSE TASTE»: Slik foretok Pepsi sin test.
«CHOOSE TASTE»: Slik foretok Pepsi sin test.

Adrian Peretz er ekspert på forbrukeratferd, og er overrasket over resultatet i TV 2 hjelper degs test av colabrus.

– Pepsi vil kanskje si at det er litt urettferdig å ha med en variant som konkurrerer mer mot Pepsi Max enn mot Cola, sånn at det blir litt slagside der. Men uansett, dette blir en mer blind smakstest, sier han.

Peretz deltok selv i i Pepsi Max sin smakstest av nysgjerrighet. Han tror de rigget rundt smakstesten, hvor Pepsi Max-logoen pryder telt, solbriller og frisbeer vil tiltrekke seg mange som i utgangspunktet liker Pepsi Max.

– De har antakelig fått veldig mange som er forholdsvis positive, eller svært positive til Pepsi fra før av. Vi kan anta at veldig mange av de som liker Cola sikkert ikke engang har gått bort for å prøve. De har antakelig ikke vært med i testen, sier Peretz.

I tillegg er han kritisk til at testpersonene på forhånd vet at det er Pepsi Max og Coca cola de smaker på, fordi det kan føre til at deltakere gjetter i stedet for virkelig å smake.

Riktigere måte å faktisk vurdere smaken

Heller ikke TV 2 hjelper deg sin test er vitenskapelig og gir et eksakt resultat. Men Adrian Peretz mener likevel det er en mer troverdig blindtest enn Pepsi sin.

– Men dette er mer riktig test av faktisk smak. Fordi når folk ikke klarer å gjette hva hensikten med testen er, så blir det mer at de må konferere med sin egen smak, sier han.

Se TV 2 Hjelper deg på TV 2 i kveld kl. 20.30!

OVERLEGEN SEIER: Slik ble resultatet til TV 2 Hjelper deg.
OVERLEGEN SEIER: Slik ble resultatet til TV 2 Hjelper deg.