INSPIRERTE «FIENDEN»: Magnus Carlsen har vært til inspirasjon for Bayern München- og tidligere Barcelona-trener Pep Guardiola. Foto:Scanpix/P'shop
INSPIRERTE «FIENDEN»: Magnus Carlsen har vært til inspirasjon for Bayern München- og tidligere Barcelona-trener Pep Guardiola. Foto:Scanpix/P'shop

Magnus Carlsen inspirerte Guardiola

Suksesstreneren vil bruke nordmannens sjakktaktikk i fotballen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bayern Münchens suksessfulle sjef Pep Guardiola er en av de mestvinnende trenerne i moderne fotball.

Under arbeidet med den nye boken Pep Confidential har sportsjournalisten Marti Perarnau fulgt treneren gjennom hele hans første sesong i tysk fotball. Den engelske storavisen The Independent gjengir denne uken utdrag fra boken.

Der sier suksesstreneren blant annet at han er inspirert av en mann vi nordmenn kjenner godt – Magnus Carlsen.

– Prosessen rundt å plukke lagoppstillingen er litt som å sitte foran dine sjakkbrikker. Du har ingen idé hvor likt de to tingene er. Du leste ikke tilfeldigvis intervjuet Leontxo García (spansk journalist, journ.anm.) gjorde med Magnus Carlsen i El Pais? Det var en ting Carlsen sa som jeg elsket.

– Han sa at det ikke spiller noen rolle om han må gjøre noen ofringer i starten av spillet, fordi han vet at han er på sitt sterkeste mot slutten. Det fikk meg virkelig til å tenke, og jeg må lære hvordan jeg kan bruke det innen fotball, sier Guardiola. 

– Magnus er ikke noe glad i Barcelona
Carlsen er svært fotballinteressert og supporter av Guardiolas tidligere erkerivaler Real Madrid. Han har flere ganger vært til stede på favorittklubbens kamper og forrige sesong fikk han etter VM-suksessen mot Vishy Anand sågar ta avspark i en Real Madrid-kamp.

– Det er klart han synes det er gøy, men han er sikkert glad for at Guardiola ikke er trener for Barcelona fremdeles. Magnus er jo ikke noe glad i dem. Forholdet til Bayern München kjenner jeg ikke noe særlig til, men han synes sikkert at det er hyggelig. Han ville sikkert sagt at det er litt morsomt, sier Carlsens manager Espen Agdestein til TV 2 Sporten.

Les også: Pappa Carlsen tror Sotsji-VM blir fremragende

Carlsen selv er på treningsleir i høyden i Alpene, men hans manager forteller at sjakkinteressene blant mange fotballtrenere er stor.

– Det er mye strategisk tenkning i takk. Og det er vel det trenerne prøver på innen fotballen også. Det er en del fotballtrenere som har vært interessert og kommentert før. Felix Magath er jo veldig sjakkinteressert og han inviterte Magnus til besøk i Fulham da han var manager der, sier Agdestein.

Carlsens manager brukte Barcelona-metafor i OL
Også i år har fotballinteressen virkelig kommet til overflaten, og den samme dagen som Carlsen avgjorde storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan i april avslørte både hans trener Peter Heine Nielsen og hans far Henrik Carlsen overfor TV 2 at Magnus hadde sittet oppe til langt på natt og sett på Real Madrids nedsabling av Bayern München i Mesterligaen.

– Vi må huske at det i natt var fotball med Real Madrid som ikke sluttet før halv to. Da var humøret naturligvis veldig godt, sa Nielsen til TV 2 midt under det avgjørende partiet mellom Carlsen og italienske Fabiano Caruana.

Guardiola innrømmer i sin bok at han i nettopp den kampen valgte «totalt feil» taktikk.

Les også: Carlsen sikret turneringsseier etter å ha ladet opp med Real Madrid-Bayern

Carlsens manager har tidligere benyttet fotballmetaforer for å beskrive sjakkstjernens gjerninger. Da 23-åringen stod over siste OL-kamp i Tromsø i august sa manageren blant annet følgende.

– I siste runde ville han fått en svak motstander fra Malaysia. Det er ikke utfordrende nok. Hadde han spilt, ville det vært som om Barcelona skulle møtt Sandefjord i fotball, sa Agdestein den gangen.

Guardiola ble kjent med Kasparov
43-åringe Guardiola hadde et sabbatsår fra fotballen etter 2011/12-sesongen, der han blant annet ble godt kjent med tidligere sjakkverdensmester Garry Kasparov.

Siden han overtok ansvaret for førstelaget til Barcelona i 2008 og frem til han i sommer avsluttet sin første sesong i Tyskland har Guardiola sikret seg tre spanske ligatitler, to Mesterliga-troféer, to spanske cuper, tre spanske supercuper, tre europeiske supercuper, en Bundesliga-tittel, en tysk cupseier samt tre triumfer i VM for klubblag.

Både han og Magnus Carlsen har med andre ord hatt mye å smile av de siste årene.